Lekkage raam: oorzaak profiel? Gaat je raam nog wel dicht?

Hoekstraalex

  • #1
Goedemorgen, ik lees dit draadje en heb het zelfde probleem al jaren met 1 van de 2 naar binnen draaiende ramen. 1 blijft droog met wind en regen, de ander niet. Ik dacht ook eerst de rubbers. Schoon gemaakt, wat lopen afstellen etc maar helaas nu weer water binnen. Standaard ligt er een nu een handdoek. Moet de wand nog herstellen want de bruine strepen en vlekken staan erop maar eerst zeker weten dat het raam issue opgelost is. Ik zal opzoek gaan naar de tochtband zoals in dit draadje. Makkelijke en snelle oplossing lijkt me. Ik heb alleen 1 vraag: gaat je raam nog wel dicht want band is best dik zo te zien .... ?
 

Hoekstraalex

  • #2
Ik heb filmpjes bekeken en aangezien het raam bij dicht doen rechtsonderaan vastliep heb ik linksonderaan de draaischarnier gesteld zodat het raam wat naar boven komt. Raam gaat nu open en dicht echter bij de kiepstand loopt die nu linksbovenin aan. Kan ik dit eventueel ook stellen dat het raam linksbovenin wat meer naar het draaischarnier gaat zodat beide opties weer kunnen? Hopelijk is dan ook het probleem met het water weg.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Scharnier opdraaien is niet de oplossing, je zult het glas op moeten schoren om het raam weer haaks te krijgen.
 

Hoekstraalex

  • #4
Oeps draadje door alles uit het oog verloren. Heb profiel geplakt (kon niet helemaal aan scharnierkant van beneden naar boven anders ging raam niet meer dicht) maar helaas het water komt nog naar binnen. (links onderin). Mogelijkheid dat de kitrand buiten lek is?
 

SvHalm

  • #5
@Hoekstraalex Kun je foto's plaatsen van kozijn (met geopend raam) van binnen naar buiten genomen + 1 van het raam zelf (geopende stand, buitenzijde) + 1 van alles in dichte stand (binnenzijde)?
En heb je de kader rubbers rondom het raam 'gelost'? (met je vingers kader rubber langslopen)
 

Hoekstraalex

  • #6
Dank voor je reactie! Als het droog is zal ik een aantal foto's maken en plaatsen.

Gelost, je bedoeld eruit gehaald en gecontroleerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Heb je dit al gedaan?

Walker schreef:
je zult het glas op moeten schoren om het raam weer haaks te krijgen.
 

SvHalm

  • #8
@Hoekstraalex : " Gelost, je bedoeld eruit gehaald en gecontroleerd? "
Nee, ik bedoel dat het kaderrubber de neiging heeft om door de druk die continu uitgeoefend wordt (en de verharding door leeftijd) aan elkaar te plakken. Door het profiel deel wat zou moeten 'veren' weer te lossen van het deel wat in het kozijn vast zit kan dat mogelijk ook schelen. Het is altijd het eerste wat je na zou moeten lopen. De door mij daarbovenop gehanteerde methode met tochtband is hier afdoende geweest zonder kaderrubber te vervangen. Tochtband is nou eenmaal goedkoper dan een nieuw kaderrubber (gelast en wel) op maat. Het laatste is in mijn opinie wel de beste oplossing.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Inderdaad zal na verloop van tijd de veerkracht van de kaderdichting minder worden. Na 10 jaar vervangen valt onder regulier onderhoud. Renovatiedichtingen zijn niet zo duur. Lassen hoeft niet: Goed knippen in de hoeken geeft dezelfde prestaties (wij testen continu onze kaderdichtingen).
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Zou het verstandig zijn om bij het laten plaatsen van nieuwe ramen alvast reserve sets rubber te kopen?
Deze kun je dan droog en in her donker bewaren en eventueel inwrijven met talkpoeder.
 

Hoekstraalex

  • #11
@Walker Ik weet niet wat u bedoelt met schoren, sorry :?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Glas moet je opblokken of opklossen, dat bedoeld Walker.
 

Hoekstraalex

  • #13
IMG_7921.jpg
IMG_7922.jpg IMG_7923.jpg IMG_7924.jpg IMG_7925.jpg
En als ik image 7923 bekijk denk ik dat het rubber niet meer goed is in die hoek want dekt niet het hele houten stuk af ...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Ronny schreef:
ou het verstandig zijn om bij het laten plaatsen van nieuwe ramen alvast reserve sets rubber te kopen?
Kan, maar niemand gaat deze 10 jaar wegleggen. Die verdwijnen bij een opruimaktie in de container.
"Vers geproduceerd" zal ook na het plaatsen langer meegaan.
 

Hoekstraalex

  • #15
Helaas rubber goed terug geplaatst maar nog steeds in dat ene hoekje komt water naar binnen ….. precies waar die grote druppel nog ligt ….

Zie ook dat op de hoek door het vele water waarschijnlijk al het hout splijt.
 

Hoekstraalex

  • #16
Van alles geprobeerd stellen, tochtstrip, zelf onderkant afgeplakt helemaal en dinsdag niet thuis en helaas …
Met spoed iemand laten komen, 400 euro lichter en heeft boven het kozijn iets gedicht want je zag de isolatie zitten. Helaas, kan geen handdoeken meer aanslepen …

waar komt het vandaan … 2 man op het dak geweest en is oké zeiden ze ..

gooitje waar raam aan onderkant tegenaan valt is droog van binnen …

rubbers? Raam? Ten einde raad en zou niet weten wie ik erbij moet halen ….

B8787A45-F634-4FDD-9133-0D33906DC452.jpeg 35392781-A423-43B6-BCBE-EC3B49505964.jpeg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Is de onderste kitvoeg aan de buitenzijde nog goed? het zou kunnen zijn dat er aan de onderzijde van het raam ontwateringsgaatjes zitten die net niet goed boven het aluminium profiel uitkomen.

Het gevolg is dan dat water dat via de glasafdichting in de sponning terecht komt, wordt afgevoerd via de ontwateringsgaatjes en zo op je vensterbank terecht komt.
 
  • Like
Waarderingen: Hoekstraalex

Hoekstraalex

  • #18
ik ben echt een leek op dit vlak … wat bedoeld u precies? Heb de hele onderkant aan buitenkant afgeplakt gehad en kwam nog binnen. (Niet tussen de vensterbank en onderkant kozijn aan de buitenkant)
 

Hoekstraalex

  • #19
Waar de druppel ligt komt het naar binnen. Onderkant rubber over hele breedte is ook door en door nat terwijl het rubber links en rechts en boven dit niet is ….
Nu ik de tochtband heb verwijderd komt het aan de andere kant ook binnen ….

maar gooitje in alu profiel is droog …..

416B9C49-0E14-4F58-B592-388E8E2B3B4E.jpeg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #20
Het glas is aan de buitenzijde afgekit. Als deze kit niet meer waterdicht is, dan komt er water in de sponning terecht. Om te voorkomen dat er onder andere houtrot optreedt, worden er vaak schuin naar beneden gaatjes geboord waardoor het water kan worden afgevoerd.

Doe het raam maar eens open, haal het zwarte rubber los aan de onderzijde en dan zie je als het goed is de afwateringsgaatjes.

Verder zou ik de witte tochtband ook verwijderen. Deze zorgt ervoor dat het raam verder naar binnen komt. Hierdoor wordt de kans groter dat de ontwateringsgaatjes buiten het aluminium profiel afwateren. Ook is rubber op tochtstrip geen goed idee.

Het raam moet afdichten op het zwarte rubber. De scharnieren moeten dus zo worden afgesteld dat er voldoende druk op komt. Verder walt op dat het zwarte rubber niet in verstek geknipt is, waardoor de afdichting op hoeken twijfelachtig is. Bij twijfel zou ik een nieuw rubber op maat laten maken.

Als laatste punt lijkt er op het aluminium profiel aan de onderzijde een rubber te missen.

Maar goed, aangezien het aluminium profiel droog is, lijkt mij de kans groot dat de lekkage langs de beglazing komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu