Lekkage raadsel: pas op veel leesvoer....

J-weetje

  • #1
Hallo klus helden. :wink: Ik heb geprobeerd een lastig probleem duidelijk te vertellen, vandaar de lange lap tekst. :oops:
Wij hebben last van een zeer hardnekkige lekkage die via het inpandige balkon in het plafond van de eetkamer ons jaren 30 huis in komt. De situatie/bouw is als volgt:
Het balkon op de eerste etage vormt een deel van het plafond van de eetkamer op de begane grond. Zie hieronder.



In dit balkon van ca 5mtr breed en 1mtr diep zitten een paar scheuren uit het verleden. Door deze scheuren komt de lekkage. Toen wij dit huis kochten (september 2010) was de bitumen slecht (zat amper vast gebrand) en was er actieve lekkage. De bitumen is vervangen en toen is het tot ca. december droog gebleven (2 a 3 maanden). In deze periode heeft het wel geregend maar of dat langdurig en met de wind op de achtergevel (noorden) was weten wij niet meer.
De persoon die de bitumen vervangen heeft durfde geen loobslab aan te brengen tussen halfsteens balkon hek en bitumen, hij was bang voor afbreken muur. Hij heeft dit gekit. Langs de achtergevel van de 1e verdieping zit een knelstrip. Zie foto’s.


Nadat wij weer lekkage kregen hebben wij diversen mensen(dakdekker, gevel specialist, allround aannemer) over de vloer gehad met de vraag: waar komt deze lekkage vandaan? In de achtergevel zaten een aantal slechte voegen ter hoogte van het balkon plaat. Zie tekening hierboven, rood is slechte voeg.

Al deze mensen waren het ongeveer met elkaar eens: Er moet een loodslab over de bitumen heen om de aansluiting goed te krijgen, via de stoofvoegen en de hier en daar minder betrouwbare kitnaad zou lekkage komen. Op aanraden van een aantal mensen ook het balkon onder 2cm water gezet om te zien of de horizontale naden van de bitumen waterdicht zijn. Water er 5 uur op laten staan en geen lekkage. De loobslabben zitten er nu netjes in maar nog steeds lekkage. Toen de loobslab geplaatst werd en er dus 1 voeg uitgehaald is bleek de steen/voeg tot de uitslijp diepte (ca 2 a 3 cm) vochtig, evenals de stenen zelf.

Er komt dus op de een of andere manier vocht onder de bitumen terecht.
Nu zijn wij heel hard gaan denken over de constructie van ons jaren 30 huis rond dit betonnen balkon. Gemeente archief had wel tekeningen maar erg beperkt uiteraard. Wij denken/hopen dat het komt doordat de gevel/balkon hek verzadigd raakt met water en dat er daardoor vocht onder de bitumen kan komen. Dit vocht komt dan op de betonplaat van het balkon omdat de betonplaat in contact staat met de buitengevel of er zelfs voor de halve steen breedte in steekt. De verzadiging zou komen door slechte voegen in de buitengevel. De muur is op de BG het buitenspouwblad en gaat dan over in het halfsteens “hek
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou ook nog eens kritisch gaan kijken naar de aansluiting van de dakgoot boven.
Kan er geen regenwater in de spouw terechtkomen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou eerst eens met de tuinslang aan het werk gaan. Dan wordt de vraag van de hele dag regen beantwoord. Eers aan de buitenkant van de balkonmuur spuiten wat gebeurd er en dan aan de binnenkant. Vervolgens de muur van de woning. Niet alles achter elkaar doen het water moet misschien even de tijd krijgen om zichtbaar te worden.

Als ik de tekening bekijk loopt de balkonvloer door tot in het buitenblad zou dit werkelijk zo zitten. In oude gevels kan vocht dan via de uitgewerkte specie gemakkelijk in de vloer van het balkon komen. Zou dit niet aangesloten zijn loopt het water de spouw in.
Het lood aan de kant van de woning is door een knelstrip vervangen. Waren in de gevel stootvoegen aanwezig. Zit de knelstrip boven of onder het lood. Als het goed is moet de kit onder het oude lood zitten.

Het probleem van een 1930 situatie is de verwarming. Voorheen stond er een haard ergens midden in de kamer. Dus bij de ramen/gevels was een koude zone de temperatuur was daar lager. We zijn daar radiatoren gaan plaatsen dus de temperatuur in die zones is omhoog gegaan. Op het forum kom je berichten tegen van condensatie problemen.
Waarschijnlijk is dit de rede waarom er geen problemen waren van voor de oude situatie en nu met dubbelglas, cv in die omgeving zie je condens.
Wordt er al gestookt in de woning.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Heb je al gekeken, hoe het bij de buuren zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Zeker een lang verhaal, ik ga er van uit dat het dak nu wel lang genoeg gecontroleerd is en dat wel goed is.

Vaak zijn gevoelige punten de afvoeren.
balkon loopt ook door naar de buren dus daar kan ook wat niet goed zitten vooral aan sluiting van afvoergoot op een putje.

En achter opstanden van het kozijnen op het balkon, daar zal de aannemer wel naar gekeken hebben.

De dak goot is zo te zien een buiten liggende goot.

enige wat ik zou kijken is bij het dak, zo te zien zit daar een opbouw, daar zit naast vaak een verholen goot deze kan lek zijn en in de spouw lekken.

of lood aan sluiting kapot.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Zit er wel lood in de muur?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Zoals DELEA al aangaf zit er wel lood in de gevel.
Als er op de binnen kant een knelstrip zit moet deze zeker waterdicht zijn.
Als de gevel doorslaat met hevige regen dan loopt het achter de strip langs.
Als er uit de spouw water van boven komt zal het op de beton van het balkon lopen.
En zo onder de dakbedekking door naar binnen.
Echt geloof me je word gek van lekkage en ik spreek uit ervaring als je niet weet waar het weg komt is nog erger.
Mijn tip is dus.
Boven de dakbedekking aan de binnenkant huismuur.
4 stenen lengte steen+/- 80 cm er uit halen en nieuw lood aanbrengen volgens tekening.(grijze streep). en de stenen er weer in metselen, en dan het volgende stuk.
Lood velzen op de aanzettingen
Aansluitingen deurkozijn lood controle op dakbedekking.
Lood boven deurkozijn controle.
Dakgoot boven controle op lekkage in de spouw.
Knelstrip weggooien zo ver je kan.
Met dakkit de boel dichtmaken moet je niet willen voor een tijdje leuk maar daarna drama.
Lood balkon muur minimaal 30 mm in de muur met waterkering.
Balkon muur inpregneren niet met inpregneer op siliconen basis.
moet je volgend jaar weer.
Lood niet meer dan 30 mm over de dakbedekking laten lopen te laag op het horizontale vlak zorgt voor capulaire werking en het water zuigt achter het lood omhoog.
Als je je keuken plafond wilt stucken zorg er dan voor dat je nu in een keer alles goed aanpakt.
Want als je later weer lekkage krijgt ga je nog veel meer uit je dak.
Dit is de juiste aansluiting platdak spouwmuur
 

J-weetje

  • #8
Heren, bedankt voor het meedenken. Hier de antwoorden op jullie vragen/suggesties:
@Frank: De dakgoot begon ik ook al te denken. Alleen dan verwacht ik een nat buiten of binnenspouwblad. We hebben geen last van natte spouw op de eerste verdieping door lekkage via de dakgoot. Ook zijn de voegen daar veel beter dan de rest van de gevel. Maandag avond even foto's genomen van de dakgoot en hier was na de regen van zondag geen lat dakbeschot te zien. Zie foto's


@wgb: De tuinslang optie is een goed idee. Alleen de gevel BG+hek balkon heeft nu niet zoveel zin omdat alle voegen daar uit zijn nu. Morgen zou er gevoegd gaan worden maar vanwege het weer is de planning nu woensdag. De gevel van de 1e verdieping en het dak ga ik morgen proberen. Hoe lang denk je dat ik moet spuiten om verzadiging net als met regen te simuleren?
De tekening van de balkonvloer m.b.t. de aansluiting op de muren is een aanname. Hier weten wij geen detail van.
Op het balkon was totaal geen lood aanwezig. Dat hebben wij dus tegen de gevel 1e verdieping aangebracht als knelstrip en tegen het hekwerk als loodslab. Er waren geen open stootvoegen aanwezig in de gevel. Die zie ik hier overigens ook nergens bij de buren.
De situatie zoals wij het huis kochten: dubbel glas zat er al in en ook cv zat er al in met radiatoren op dezelfde plaatsen als nu. Alleen een radiator vervangen door een convectorput. Op dit moment wordt er gestookt in de woning, sterker nog we wonen er al (noodgedwongen) :?

@Peter: We hebben bij allebei de buren gekeken. De een heeft een epoxy coating op het balkon (ook zij hadden barsten) en de anders heeft bitumen. Deze zit er al sinds hij er woont jaar of 5. Beide buren hebben geen last van lekkage. Nu is het bij ons ook zelden dat het drupt, vaker wordt een barst vochtig. Alleen als het echt hard en lang gaat dan is het foute boel.

@Henk253: Wij wonen nu op zolder en hebben rechtstreeks zicht op het dakbeschot (heerlijk warm in de winter :wink: , we zijn een met de natuur). Het dakbeschot wordt niet nat omdat ik onder de uitloop van het dakkapel zo'n halfronde pvc dakgoot heb liggen. Zonder deze goot kwam bij veel regen het water onder de loodslab door naar binnen.

@Rene de klusser:Ik herken het helemaal, het gek worden van lekkage die je niet kunt vinden. Slapeloze lachten, chagrijnige blikken uitdelen en gewoon zitten piekeren op momenten dat dat eigenlijk niet kan ;-).
Ik ga eens goed kijken naar de constructie van de spouw (als dat lukt). Ook zal ik eens kijken bij de buren hoe daar deze aansluiting is. Ze zullen in de jaren 30 toch niet gek geweest zijn en de spouw zo rechtstreeks op het balkon gezet hebben? Verder ga ik aan de gang met je aandachtspunten.


Heren bedankt zo ver! :prima: Ik laat de resultaten even horen, weet alleen niet wanneer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Vroeger hadden zulke balkons een kleine op stand en daar zat lood in de muur.

Ook zat er lood onder het kozijn.

Als je nu het dakje van je bekijkt is dat veel te hoog zal nu wel isolatie onder zitten waardoor het hoger uit komt.

Ook denk ik dat het een liggende ronde afvoerpijp je zit deze kan bij erge regen val wel terug stromen onder het dak leer.

be kijk even goed hoe het bij andere buren zit en neem daar evt foto`s van zodat je ongeveer een beeld hebt hoe het bij jullie moet zitten.

Kan je ook een foto maken van kozijn, deur en je dak afvoer hoe dat zit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zit er wel isolatie in de balkon constructie ?
zo nee dan heb je het douwpunt aan de binnenzijde en onstaat er altijd condens onder de dakbedekking
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11


controleer dit eens.

haal evt de afvoer pijp aan de voor kant voor weg en controleer als deze vol loopt bij veel regen.

Ook controleren als uitloop van dak afvoer lang genoeg is waardoor geen water terug kan stromen zo onder je dak bedekking
 

MvanV

  • #12
Enkelsteens muren zijn nooit echt waterdicht.
Baksteen zuigt zich vol water geeft dat aan elkaar door als een stel sponzen. Gooi op een droog moment maar eens een emmer water tegen een muur, de helft zie je er in trekken.
Dat het via de muur onder het bitumen komt is logisch. Edoch zou je dan verwachten dat het naast de muren lekt, en en niet zo'n plek middenin.

Ik moet dan aan 2 dingen denken:

1-Het lekt precies boven die kring
2- Er zit nog iets boiven die plank waardoor je niet weet wat er gebeurt. Als er een ruimte tussen zit kan het ook toevallig de laagste plek van die plankenlaag zijn en kan het overal vandaan komen.

In geval van 1 dan is het ook logisch dat het lekt en blijft lekken, als het balkon van zulke plankjes is dan scheurt het bitumen vanzelf na een tijd als je er op loopt.
Dan moet het balkon verstevigd worden en/of de loopkracht moet worden uitgevlakt door bijvoorbeeld vlonderplanken op XPS platen. Heb je meteen extra geïsoleerd op een plat-dak-veilige methode

In geval van 2 zou eens nagaan wat er achter die planken zit.
Je zou haast wel zeggen dat er wat achter moet zitten, want die plankjes zitten zonder balken en dat is wel heel slap. Er zullen dus wel balken boven zitten, of een betonplaat ofzo.
 

Stefan Veldman

  • #13
Wij hebben exact hetzelfde probleem en een identieke woning, is er inmiddels een oplossing?

Met vriendelijke groet,

Stefan Veldman
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Stefan leuk dat je even meld dat het zelfde probleem bij jouw is opgelost.
Maar ja wat kunnen we leren van jouw oplossing. :(
Type nog eens een paar regels als je zou willen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Dat schrijft hij niet....
 

Stefan Veldman

  • #16
Nee, verkeerd gelezen denk ik, ik ben benieuwd naar de oplossing wij hebben hem helaas ook nog niet gevonden....... zucht.
 

Stefan Veldman

  • #17
Nog geen OPLOSSING...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Inderdaad niet goed gelezen. :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
@ Stefan Veldman,

wilt u een nieuw topic openen met relevante informatie ?
Topic kapen is hier niet de bedoeling en ook niet bevorderlijk voor het oplossen van uw probleem omdat de situatie nooit dezelfde is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu