Lekkage onder de douchebak

DorthVader

  • #1
Beste allemaal, al tijden kijk ik op dit forum als ik iets wil weten over kluswerk. Geweldig hoe iedereen anderen voorziet van kennis en informatie... Met behulp van talloze draadjes hier ben ik bezig gegaan met onze nieuwe badkamer. Alles goed gelukt, nou ja bijna dan, anders plaatste ik hier niks :(...

Nadat de douche in gebruik genomen was ontstond na een paar dagen lichte lekkage. Toen er lang gebruik van werd gemaakt vielen en een paar druppels naar beneden (het plafond er onder is nog niet afgewerkt, daar zitten nog wat gaten in. Zo kan ik er ook met een camera in kijken). Als er kort van de douche gebruik gemaakt wordt ontstaat na een paar minuten een donkere vlek op een dwarsbalk, welke zich langzaam uitbreidt.

Ik heb e.e.a. geprobeerd duidelijk te maken op foto's en tekeningen. Eerst heb ik foto's toegevoegd van de opbouw, het is een frame van metal studs (deels bestaande bouw). Voor stevigheid (om dingen aan te kunnen hangen) is daar OSB op geschroefd. Daar overheen zijn WEDI platen gekomen, en tenslotte tegels (in het douchedeel, er komt nog een douchewand om de bak heen uiteraard). Op de rand van de douchebak is De Beer Koro Seal afdichtingstape geplakt. Hier overheen zijn de tegels geplakt en tenslotte is alles afgekit. Het kitwerk heb ik door een kitter laten doen. Om de douchebak is een PU gietvloer gegoten, deze sluit aan op de douchebak.

De plek van de lekkage bevindt zich precies achter de afvoer (zie de schets). Op deze schets zie je ook hoe de vlek ontstaat en zich uitbreidt. De vlek begint bovenaan de dwarsbalk. Eerst verdacht ik de afvoer. Ook dacht ik aan de kranen. Ik heb het volgende geprobeerd (iedere keer de douche 20 minuten laten lopen):

-2 dagen douche niet gebruikt (misschien lekkage in de aanvoer): geen lekkage
-douchekop er af gehaald, tuinslang er op, en in de wc laten weglopen: geen lekkage
-douchekop er af, tuinslang er op, en in de afvoer laten weglopen: geen lekkage

Er zijn 2 douches, ik heb dit met beide douches gedaan zo, zelfde resultaat.

Ook heb ik vanaf de aansluitende kamer een paar gaatjes geboord in de gipswand. Daardoor kon ik als het ware tussen de metal studs kijken, op het C-profiel wat op de vloer is vastgemaakt (precies onder de kranen). Ook dat is helemaal droog... (onder de kranen dus).

Omdat het me verstandig leek de zaak professioneel te laten kitten heb ik een kitter ingeschakeld. Deze mopperde dat de tegels als het ware op de douchebak staan (er zit een paar mm ruimte tussen). Hij gaf aan dat normaal de douchebak tegen de tegels aan wordt geplaatst. Ik heb hier een discussie over gelezen op dit forum, en juist gekozen voor deze oplossing omdat de wanden net niet helemaal haaks op elkaar staan. Het leek mij zo minder op te vallen. Hoe dan ook zei de kitter dat hij nu tegen de onderkant van de tegels moest kitten. Hij is nadat de lekkage werd opgemerkt teruggekomen en heeft nog een dun laagje er overheen gekit (ik weet het niet precies, was er helaas niet bij). De eerste week was het droog, het leek dus opgelost, maar na een flinke douchebeurt van een van de dames des huizes begon het weer. Ik weet dan ook niet of de lekkage even niet optrad om dat het minder lekt (na de 2e kit-sessie), of omdat we de douche even niet hebben gebruikt i.v.m. het kitwerk...

Ik verdacht ook de voeg, vooral het verticale deel onder de kraan. Ik heb dit afgeplakt met tape. Alleen omdat er een licht relief in de tegels zit werd het toch wat nat onder het tape. Uiteindelijk heb ik om e.e.a. uit te sluiten en dun laagje transparante siliconenkit over de verticale voeg gemaakt. De tegels zijn heel groot, er zijn dus maar een paar voegen...

Nou een heel verhaal. Uit de reacties lees ik vaak dat het onduidelijk is wat het probleem is, dus ik probeer maar even zo uitgebreid mogelijk te zijn. Ik overweeg een loodgieter te vragen om langs komen, maar er zit hier zoveel kennis dat het me handiger leek eerst het probleem hier voor te leggen. Dus alvast heel erg bedankt voor de tijd en de moeite om dit door te lezen.

Heeft iemand nog een idee waar het aan zou kunnen liggen? Dan ga ik de komende weken verder op zoek....

IMG_20200102_130205.jpg IMG_20200109_225620.jpg IMG_20200113_143550.jpg IMG_20200219_121451.jpg IMG_20200306_112103.jpg IMG_20200627_131848.jpg lekkage badkamer foto.png lekkage badkamer doorsnede.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
De wandtegels staan op de douchebak. Hoeveel mm ruimte/hoogte is daar tussen. Is er een rugvulling geplaatst. Is er een primer gebruikt voor betere hechting van de kit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
A of B.
1 moet korter zijn dan 2 alleen zo kan het in het midden van de kit rekken en zal er minder kracht op de hechtvlakken 2 ontstaan.

Rugvulling .jpg
 

DorthVader

  • #5
Bedankt voor je reactie! Er zit ongeveer 4-5mm ruimte tussen de bak en de tegel. Bedankt ook voor de tekening, die maakt het duidelijk. Voor zover ik weet is er niets gebruikt om op te vullen (rugvulling). Ik hoorde de kitter zelfs klagen dat hij er zoveel kit in kwijt kon... :? Het is wel ontvet van tevoren, maar volgens mij was dat geen specifieke primer...

Als ik dan je plaatje zie is volgens mij de ruimte onder de tegel (en misschien her en der wat er achter) helemaal opgevuld met kit...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zonder rugvulling gebruik je meer kit, je kan de kit ook niet goed aandrukken en is er volgens mij kans dat de hechting op de hechtvlakken minder zal zijn. Rugvulling kost geen drol voor een kitter. Ook krijg je strakker kitwerk omdat er over de lengte van de naad dezelfde hoeveelheid kit is aangebracht, eenvoudiger glad te strijken en nog wat aan te drukken. Kitten is echt een vak hoor.
Hoe dik is zo'n tegel.
 

DorthVader

  • #7
Ik kende een rugvulling niet, heb het al even opgezocht, lijkt me inderdaad handig. Ik dacht alleen slim te zijn door in ieder geval het kitwerk professioneel uit te laten voeren en heb me daarom niet bemoeid met de vakman :wink:. Maar omdat hij al een opmerking maakte dat 'je een tegel nooit op de bak zet' vroeg ik me al af of hij ervaring had met deze situatie, maar goed...

De tegels zijn heel dik, zo'n 11 mm...

Ik heb overigens net nog een test gedaan, ik heb de kinderen laten douchen met de douche aan de korte wand. Die douche heb ik wat van het putje af gericht (zeg maar de badkamer in). Na 20 minuten douchen blijft het droog... Verschil is in ieder geval dat er nu veel minder water op die kitrand bij de afvoer spat...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Om te experimenteren kan je ook een stuk plastic ophangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
hoe heb je die witte doucheafvoer aan gesloten?
 

DorthVader

  • #10
Wgb,

Ik heb dat al wel geprobeerd, hielp ook zeker wel wat, maar door het relief (soort fijne lijntjes in de tegel) sijpelt er toch wel wat water langs :?. Maar ik ga er nog wel even mee stoeien.

Zou je me adviseren het kitwerk dan te vervangen? En dan met die rugvulling?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DorthVader

  • #11
Henk253,

Ik heb hier geen foto van maar de afvoer (zeg maar kant en klare set die bij de douchebak zat) is met een schuifmof op de grijze afvoerbuis gezet. Dit zit allemaal verder weg en lager dan de lekkage (zonder 'contact' zeg maar waar water over kan lopen). Ik heb dat deel ook met een camera bekeken, dat is allemaal droog. Ook het sifon wat met 3 schroeven aan de onderkant tegen de douchebak aan wordt gemonteerd is helemaal droog...

Ik kan uiteraard foto's maken als je iets specifiek wilt zien, is misschien duidelijker dan wanneer ik het omschrijf :wink:

Ik heb net even een foto gemaakt met het beeld van de camera vanaf de onderkant, misschien verduidelijkt dat ook e.e.a... Op de achtergrond zie je rechtsonder de dwarsbalk. Het donkere is vertekening van het beeld, dit is in werkelijkheid niet donker.

IMG_20200803_210644.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
bedankt foto afvoer is het ook niet bleek later in je verhaal.
Vaak lijmen ze de sifon vandaar de vraag.
het is een kleine afbeelding maar met vragen
Naamloos.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
zoals ik de lekkage plek bekijk komt het verder achter weg achter de wedi plaat ver moed ik
De afdek plaat van kraan zit een foamlaagje of rubber stripje die tegen een volle tegel goed afsluit alleen bij jou moet ie afsluiten op de kruis van de voegen lekt vaak.
of je moet er onder dusdanig afkitten zodat rubber strip afsluit.
Naamloos 1.jpg
 

DorthVader

  • #14
Super dat je mee wilt denken! Ik zit wat dat betreft een beetje met de handen in het haar :( . De kleuren zijn raar omdat ik een foto van de display van de camera moest maken. In de ruimte onder de douche is het wat donker, dus e.e.a. vertekent. Ik heb het plaatje naast mijn schets gezet, hopelijk maakt dat het wat duidelijker.

Dat gele is wat polymax. Toen ik de plaat monteerde op de 4e foto van de 1e post, om een stabiele ondergrond te krijgen voor de douchebak, heb ik er een rand polymax onder gedaan. De plaat vervolgens vastgeschroefd. Dit is de 'plaat vloer'. Die polymax is er kennelijk hier wat onderuit gedrukt. Is uiteraard wit in werkelijkheid, en niet zo geel als op de foto.

De 'vloer' zijn inderdaad de schrootjes, de originele vloer zoals je weet op te maken uit de foto!

De Koro seal is niet te zien. Ik heb nog even met de camera gekeken, dat 'randje' lijkt zo, het is waar het verdikte deel van de douchebak over gaat in de rand...

Ook nog even een link naar een full size afbeelding: http://www.exoplanet.nl/onderkant.png


onderkant.png
 

DorthVader

  • #15
Henk253,

Zoals je aangeeft was dit inderdaad een punt van zorg! Omdat er relief in de tegels zit sloot dat rubber stripje niet aan. De kitter heeft dit vervolgens helemaal afgekit. We vonden het niet de mooiste oplossing (nou ja mijn vrouw), maar lekkage vonden we ook geen goed idee (toen...).

Net nog even een foto van gemaakt. Hierop is de kitrand goed te zien, en het relief ook...

IMG_20200803_213757.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DorthVader

  • #16
Ook nog even een schets van hoe tegels, douchebak en kit aansluiten...

aansluiting kit.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
door dat dit gekit is hoe is de lekkage?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
je ziet dat de lekkage onder de punt van polymax zit dus komt het verder weg want die plaat wat de vloer word douche bak zie je eerst niet, vezel plaat tegen muur gemaakt toen heb je die vloer geplaatst en toen de wedi platen.
Dus moet het tussen platen en de wedi platen langs lekken
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
is die koro sael ook met een kit soort tegen wedi plaat geplakt? daan ken het ook achter langs gaan.
Naamloos test.jpg
 
Laatst bewerkt:

DorthVader

  • #20
Henk253 schreef:
je ziet dat de lekkage onder de punt van polymax zit
Inderdaad... ik dacht ook dat het misschien ergens achterlangs op die originele vloer lekt, en dan tussen zo'n 'schrootje' door, op die dwarsbalk. Het zou dan inderdaad zoals je zegt tussen de Wedi en hout kunnen lekken... Maar op zich zou het dan toch ook tussen de Wedi en de tegel kunnen lekken (zie foto), zeg maar achter de Koro band langs?

Maar is het dan niet gek dat als ik een slang aansluit i.p.v. een douchekop, en het water rechtstreeks laat weglopen in de wc of in de afvoer van de douche, er geen lekkage optreedt?

Ik zal dit laatste morgen nog eens testen, misschien de douche maar eens een half uur laten lopen of zo... Of misschien heeft iemand anders een idee om iets te testen?

wedi_koro_aansluiting.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu