Lekkage loodslab zijkant dakkapel

Ruvano

  • #1
Hallo allemaal,

Heb op de zolderkamer lekkage ontdekt. Volgens mij doordat de loodslab aan de zijkant van het dakkapel niet goed afdicht. Zat een soort tape onder maar dat plakt niet meer. Ik heb gezien dat een deel van het hout (enkele cm2) is gaan rotten. Ik kan als ik de loodslab optil zo naar buiten kijken.
Is het eenvoudig am de loodslab waterdicht te krijgen, eventueel met
kit of tape? Of heeft iemand andere tips?

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Gerrit

  • #2
Er zijn middelen voor maar bij mij werkten die niet zo goed. Ik heb er dus andere loodslabben in gezet.
Dat is overigens al weer een aantal jaren geleden dus misschien kan een van de bouwkundigen hier iets verstandigs over zeggen.
 

Amdusias

  • #3
Her meest verstandige is, om het te vervangen, lood heeft niet het eeuwige leven en scheurt na verloop van tijd in. Vroeger werd het bijna altijd in volle lengtes aangebracht , en daar gaat het de fout in. En dat gebeurt nu niet meer, maar om de meter. Heeft te maken met de werking van lood..

Je zou het met een kit voor nood dicht kunnen maken en vast plakken aan je dakpannen. Maar dit zal van een tijdelijk aard zijn... ook het houtrot gaat door en zal je probleem ook niet doen verbeteren.

Als je het wilt vervangen? Laat het even weten, dan kan ik wel een plaatje plaatsen, hoe het tegenwoordig hoort aangebracht te worden. En evenuteel met wat uitleg er bij.

Ps : Heb je rabatdelen aan de zijkant of een paneel van multiplex?
 

Ruvano

  • #4
Hallo Gerrit en Amdusias,

Bedankt voor de snelle reactie.

Dakkapel is ca 5 jaar oud, ramen zijn van kunststof en aan de buitenkant zitten trespa platen. Gaat een loodslab al na 5 jaar stuk?

Ik ben op dit gebied echt een nitwit maar ik heb meer het idee dat de aansluiting van dakkapel en dak niet goed is. De loodslab zit netjes aan de zijkant van de dakkapel vast maar sluit niet goed aan op de dakpannen. Ik kijk van binnenuit zo naar de lucht als ik de loodslab aan de zijkant een beetje optil. Hoort daar ook geen purschuim te zitten of iets dergelijks. Volgens mij waait de regen gewoon onder de loodslab door.

Moet eerst een dag vrij kunnen nemen om de aftimmering weg te halen en te kijken wat er allemaal verrot is. Zal ook eens informeren of dit niet onder een opstalverzekering valt.

Hebben jullie nog meer tips dan hoor ik ze graag.

Ruud
 

Amdusias

  • #5
Dat klopt in elk geval niet nee.

En nee lood gaat niet na 5 jaar kapot, en dan is dat ook wel goed aangebracht. Alleen de aansluiting van op dak klopt niet, je zou helemaal niet eens naar buiten mogen kijken.

Ik zou het zeker even afpurren en het lood vast plakken met dotten kit. Het wil nogal eens opwaaien en dan gaat het wat openstaan. Dus gewoon terug drukken en er een dot kit onder doen, zo gebeurt het wel vaker...

Wat betreft dat houtrot? Waar zit dat precies?
 

Ruvano

  • #6
Weet nog niet precies waar het houtrot allemaal zit, betimmering zit er nog grotendeels op. Weet ook niet exact hoe al die balken heten, misschien zeg ik hele rare dingen maar ik zal het proberen uit te leggen.

Het dakbeschot (daar bedoel ik mee het spaanplaat met de schuimlaag) is
gedeeltelijk verrot, heb het "natte" spaanplaat verwijderd. Ook de balk die verticaal loopt tussen de grote (horizontale)draagbalken is gedeeltelijk verrot, nog niet helemaal maar wel voor de helft van de dikte.

Verder kan ik nog niet veel zien, kan nu niets meer doen want mijn zoontje ligt in die kamer te slapen.

Ruud
 

Amdusias

  • #7
Dat is zeg maar je dakconstructie. Dat spaanplaat is het dakbeschot en de balk zal een slaper moeten zijn denk ik, anders een spantbeen.

Het is mischien niet onverstandig om een kleine aannemer ernaar te laten kijken, om die balk te gaan verstevigen. Als je er niks aan doet, dan is er een kans dat een deel van je dak behoorlijk verzwakt raakt.

Het is een beetje lastig te beoordelen, zonder het te zien... maar het feit dat je zegt dat de balk ongeveer de helft is doorgerot, baat mij wel ietwat zorgen. Maar voor het zelfde geld valt het wel mee.

Kan er niet te veel over zeggen, mischien kun je er een foto van maken?
Allicht dat je het zelf kan maken, anders toch even een kleine aannemer er naar laten kijken voor de zekerheid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt me dat de aannemer die de dakkapel heeft gebouwd aansprakelijk is, na 5 jaar mogen er, door een constructiefout, nog geen rottende dakdelen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu