Lekkage linker zijde condensbak E-SHR 24/32 TI

Leon de Kock

 • #1


Hallo, ik ben Leon de Kock en heb een probleem met mijn
Atag E-SHR 24/32 TI. Lekkage op de aansluiting WW en condensbak. Voorlopig zo opgelost om te voorkomen dat het vocht gaat waar ik het niet hebben wil, elektronica. Sifon inmiddels leeg gemaakt. zat nogal wat vervuiling in.
Maar voordat ik de zaak (in de winter) los ga draaien hecht ik veel waarde aan de mening van de experts hier. Ook wil ik geen verrassingen.
Mijn gedachtegang, allereerst de condensbak demonteren, anders kan ik geen pakking controleren/wisselen.Ik neem aan dat de opsluitstangen zodanig gedraaid moeten worden dat de rode stift naar de binnenzijde wijst en het geheel uit te nemen is uitgenomen kan worden. Dan kan ik waarschijnlijk wel zien waar het water vandaan komt. Foto is van de bovenzijde, maar onder zitten dezelfde opsluitstangen.

Is mijn conclusie juist dat als het condens is dit geen invloed heeft op de systeemdruk en als de wisselaar gens een lek zou vertonen dat dit wel invloed heeft.
Alle zinvolle adviezen zijn welkom.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tumkie

  • #2
  Doe jezelf nu even een plezier en haal er een vakman bij die een onderhoud uitvoert zoals het hoort en niet enkel wat dichtingen vervangt !
   

  Leon de Kock

  • #3
  Dat is nou niet het antwoord waar ik op zat te wachten. Dan had ik wel gewoon een installateur gebeld. Volgens mij is dit een klusforum, voor mensen met rechterhandjes.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe oud is de ketel?
  ATAG heeft een serie gehad waarvan de naden van de ???? konden gaan lekken. Je ziet wat lekkage op je foto is er hoger op van die naad ook iets te zien?
   

  Arie1

  Specialist Verwarming
  • #5
  Condensbak zal gaatjes in zitten, bekend probleem bij deze ketel.
  Je brander pakking lijkt ook uitgehard op de 2e foto, lichte verkleuring achter de rookgaspijp.

  Condensbak wordt geleverd met pakking, idd pennen naar binnen draaien om los te halen.

  Dit type wisselaar met zwarte versteviging kwam als vervanging van de lekkende serie wgb.
   

  Leon de Kock

  • #6
  De Ketel is van 2007. De condensbak bodem is nergens beschadigd of toont lekkage. Voor wat ik kan zien is alleen de opsluitstang links, dus aan de laagste zijde verkleurd en gaf dus wat water, helder water. Ik zie dus hoger als de aansluiting op de condensbak geen leksporen. Aanvullende vraag hier aan de experts, kan ik, na afsluiten van de ketel, electrisch, water en gas de condensbak uitbouwen. Zoals ik kan inschatten komt die vrij na het kantelen van de ooplksuitstangen aan de onderzijde. Dan kan ik beter controleren waar de lekkage PRECIES zit en mijn conclusies trekken. Voor de rest functioneert deze ketel nog zonder enig ander probleem. En dat mag nog wel even doorgaan.
  En dan mogelijk beide pakkingen vervangen.
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #7
  U hoeft alleen de stekker van de cv ketel uit de wcd te trekken. Ketel doet dan niets meer.
  Stangen draaien, condensbak iets naar beneden drukken en naar voren eruit schuiven.

  In de condensbakzullen gaatjes zitten, daar waar deze vastzit met de draaistangen. De stangen zijn van staal en de condensbak van aluminium. De bak wordt gewoon weggevreten.
   

  Leon de Kock

  • #8
  Hartelijk dank, hier kan ik wat mee, een concreet antwoord!!
   

  Leon de Kock

  • #9
  Met de tips uit mijn eigen Flevoland ben ik aan de slag gegaan. Als je weet waar je rekening mee moet houden en tips omtrent werkwijze krijgt kun je een hele hoop. Alsnog bedankt!!
  Vandaag de zaak maar eens open gemaakt, heb je meteen meer inzicht in het probleem. En het bleek de pakking te zijn.

  Links achter, laagste punt.

  Condensbak had natuurlijk wel aanslag, maar is nog helemaal hard, geen gaatjes. Ketel is van 2005, niet van 2007, dus zo slecht zijn die Atag,s nog niet.


  Alles schoongemaakt, aansluitingen op de pakking ontroest en glad geschuurd, kitresten op de hoeken verwijderd en alle roest verwijderd. In de WW zat aan de linkerzijde wat vliegroest, dat kon je gewoon met een doek verwijderen. Daar komt al het condenswater uiteindelijk ook naar beneden.

  Wel wat dikkere roest in de aansluitingen van de buizen.
  Maar deze lekkage had geen invloed op de waterdruk van de ketel, dus ik ga ervan uit dat het puur condens was.
  Alles weer gemonteerd. Pakking licht ingesmeerd met hittebestendige siliconenkit en de montage stangen licht ingevet met hittebestendig vet. Daar is nu de gegalvaniseerde laag beschadigd, maar de ketel heeft toch niet het eeuwige leven meer. Ik heb de voorziening tegen de lekkage nog wel even terug geplaatst, ter controle. En binnenkort een nieuwe pakking plaatsen.

  Ik kom hier nog op terug met de bevindingen.
  En deze actie past wel in mijn motto, ik hoef niet veel te verdienen, moet zorgen dat ik niet te veel uitgeef. Heb meer tijd dan geld!!
   

  Leon de Kock

  • #10
  De ketel heeft de nodige aandacht gekregen, regelmatige controles om te constateren of het inderdaad alleen de pakking was. Helaas was dat niet zo. Als ik kijk hoe de pakking aansluit op de condensbak en aan de onderzijde van de warmtewisselaar komt het iets hoger naar buiten. Om bij de pakking naar buiten te komen moet het water eerst zo,n 5 mm omhoog en dan over de pakking heen. Strookt niet met onze zwaartekracht.
  In deze hoek, dus tussen de linker(lage)zijwand en de achterkant, tot een hoogte van zo,n 3 cm is er aanslag te zien van lekkage.

  Dus ik heb nu het ontsnappende condensvocht omgeleid, zodat het toch afgevoerd wordt en er verder niks nat wordt. Nu heb ik hier gelezen dat de zijwanden ook verwijderd kunnen worden. Daar ga ik dan na het stookseizoen maar eens een klus van maken. kan op deze manier deze koude maanden wel overleven. Dus tips voor de toekomst blijven welkom.
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #11
  De wisselaar zal lek zijn aan de achterzijde.
  De wisselaar uit elkaar halen is geen optie, deze is onde vrij hoge druk in elkaargezet.
  De wisselaar zal vervangen moeten worden. Kijk even hoe oud je ketel is en of er nog garantie op zit.

  Als de wisselaar niet meer onder garantie valt zou ik de ketel vervangen.
   

  Leon de Kock

  • #12
  Hartelijk dank voor je adviezen. Ik heb nog een optie op een goede wisselaar, een betere uitvoering als er bij mij op zit. Sleutelen zal toch buiten het stookseizoen gaan plaatsvinden. Tot die tijd kan ik het overleven met de huidige voorziening om het condensvocht alsnog op te vangen.
   

  Freekcv

  • #13
  Heb je er wel eens bij stil gestaan dat hij waarschijnlijk wel meer dan alleen condenswater lekt.....
   

  Leon de Kock

  • #14
  Ja, maar ik heb geen problemen met de werkdruk, die blijft mooi op niveau. Als er systeemwater lekt, moet de werkdruk ook zakken. Maar ik ga er een complete nieuwe wisselaar in hangen, dan is de mogelijkheid van "andere"lekkage ook meteen ondervangen.
  Maar bedankt voor het meedenken.
   

  Freekcv

  • #15
  Ik bedoel geen cv water...
   

  Leon de Kock

  • #16
  Welk water bedoel je dan??
   

  Jackcrash

  • #17
  Lekker inslapen en nooit meer wakker worden.
   

  Leon de Kock

  • #18
  En lekker ergens anders raadsels gaan spelen. Volgens mij is dit forum om wijzer te worden. Een vraag en een antwoord. Als je je eigen verdienmodel wilt beschermen heb ik daar alle begrip voor, maar dan zit je hier verkeerd, denk ik.Dus als je geen zinnige bijdrage kunt of wil leveren ga dan meespelen bij 1 tegen 100 of bij een andere quiz. Kun je misschien nog een paar centen verdienen. Of zoek een andere hobby als zeiken op een forum.
   

  Freekcv

  • #19
  Ho vriend, niemand op dit forum verdiend hier iets aan!!!
  Iedereen zit hier vrijwillig om een helpende hand te reiken naar klussers zoals jij!!
  En sorry dat ik je niet meteen vertel wat er aan de hand is. Ik probeer je te sturen en zelf te laten nadenken.
  Maar goed, als je iemand die je probeert te helpen zo wil neer zetten, prima.
  Ik help je dan alleen niet verder.
   

  Leon de Kock

  • #20
  Sorry als ik iemand verkeerd beoordeeld heb en ik begrijp jouw intentie om iemand zelf te laten nadenken goed. Maar mijn reactie werd min of meer uitgelokt door die vreemde opmerking van Jackcrash.
  Om even terug te komen op jouw vragen, ik zie drie waterstromen, condenswater, systeemwater van de CV en douchewater. Het water komt uit de Warmtewisselaar en is helder. Zou dus eventueel ook douchewater kunnen zijn.
  Maar ik ga er een nieuw wisselaarsblok inhangen, dus ik denk dat ik dan de lekkage wel ga oplossen, welke watersoort er ook uitkomt.
  Even over de centen, als ik op de Homepage lees dat je via dit forum een vakman kan contacten kan het verdienmodel toch via dit forum lopen??
  KJLIK??
  https://klusservice.klusidee.nl/
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu