Lekkage (langs) schoorsteen.

Pantelon

 • #1
Sinds enige tijd lekt met enige regelmaat hemelwater langs de schoorsteen naar binnen. Dit komt alleen voor bij bepaalde weersomstandigheden (windrichting). Je zou denken dat het lood niet goed zit maar daar kan het eigenlijk niet aan liggen! De schoorsteen is 2 jaar geleden opnieuw gevoegd en van boven opnieuw afgesmeerd met specie. Blijft over dat het lood niet diep genoeg in de voeg van de stenen is ingelegd lijkt me. Wie heeft dit fenomeen ook aan de hand gehad en wat was de oplossing?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pirke

  • #2
  Hier is heel moeilijk iets op te zeggen zonder de situatie ter plekke te zien.
  Maar uitsluiten dat het aan het daklood ligt, puur omdat het 2 jaar geleden is gezet is natuurlijk niet persee correct.

  volgens mij moet er op de schoorsteen eigenlijk ook een stuk dakleer geplaatst worden. Specie alleen is volgens mij niet bestand tegen zakwater.
  Laat de man die het werk toendertijd gemaakt heeft weer het dak op gaan, zou ik zeggen.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
  Net zoals pirke zegt ,het kan aan meerdere dingen liggen, is er nieuw lood in gekomen, zo ja had je voor de tijd ook lekkage, is de schoorsteen geinpregneerd, hebben ze de kop alleen afgesmeerd met specie, worden de afvoeren nog gebruikt of zijn die dichtgemaakt.
  bij een schoorsteen wordt in veel gevallen het lood door de steen heen gezet, met aan de binnenkant een opstaande rand[ zaklood]. het water wat tegen de schoorsteen aanslaat ,zakt naar beneden en wordt naar buiten toe afgevoerd door het lood. zit het lood er maar een klein stukje in, dan heb je kans dat het achter het lood langs loopt, wat vaak gebeurt,als een schoorsteen in een te laat stadium nog gevoegd wordt.terwijl de cement erachter verzand is.wordt de schoorsteen nog gebruikt ,en heb je een gaskachel dan kan dit ook toe bijdragen dat de schoorsteen sneller verzadigt is, met als gevolg lekkage[ bruine vlekken]
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Voorzichtig, tuinslang, water, tegen de schoorsteen en binnen iemand die de boel observeert.
   

  Pirke

  • #5
  Weet niet of tuinslang methode zoveel uithaalt in dit geval.
  Dit komt alleen voor bij bepaalde weersomstandigheden (windrichting).
  Tenzij je iemand op het dak zet die erbij hard blaast. :lol:
   

  J-weetje

  • #6
  Ik kan je vertellen: probeer de tuinslang! :lol: Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat goed werkt! Let wel op dat je niet schuin omhoog spuit direct onder de pannen. Laat het water in een boog omhoog en dan naar beneden tegen de schoorsteen aan komen. Ik heb zelf erg veel gedoe gehad met een schoorsteen die maar bleef lekken. Ik heb met de tuinslang goed uit kunnen sluiten vanaf welke kant van de schorsteen (kop, voorkant, zijkant etc) de lekkage kwam. Na de tuinslang test het dak op en dan nauwkeurig inspecteren. Succes!
   

  Petervdijk

  • #7
  Indd met het sprengelen met een tuinslang kom je meestal tot de oorzaak maar niet altijd, ik heb vorige jaar een aantal schoorstenen laten renoveren (voegen en opnieuw af laten smeren ) en een daarvan bleef problemen geven, we hebben deze uit eindelijk gehydrofobeerd ( geinpregneerd) probleem is nu opgelost. Enige nadeel wat het met zich mee brengt is dat het een tijdelijke oplossing is max 5 tot 10 jaar.
   

  Tarik78

  • #8
  Hoe is jullie probleem opgelost? Ik heb ook de loods vorig maand vernieuwd maar het probleem is teruggekeerd
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik zie isolatie materiaal. Normaal gezien zou je ook tegen een dampremmer aan moeten kijken. Hoe zit het precies in elkaar.
   

  Tarik78

  • #10
  Het is een schuinedak met isolatie er tussen. Hier kijk ik tegen het dak in de zolder

  Schoorsteen van buiten vorig maand lood vervangen en geïmpregneerd.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Om het niet al te ingewikkeld te maken ga ik in de andere rubriek verder. Hier dus.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Topic gesloten wegens dubbele plaatsing.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu