Lekkage in meterkast, waar komt het vandaan?

reuzelaar

  • #1
Sinds vandaag heb ik lekkage in de meterkast. Uit het plafond (beton) komt druppelsgewijs water naar beneden. Het komt uit een gat waarin ook de elektra van de badkamer heen gaat, maar het komt zo te zien niet uit die pijp zelf.

Achter de meterkast lopen ook de afvoeren van badkamer en dak maar daar kan ik uiteraard niet heel handig bij zonder de meterkast te slopen.

De grote vraag is natuurlijk, waar komt dit water vandaan? Is het hemelwater? Is er een afvoer van de badkamer lek? Nog iets anders?

Ik wil zo min mogelijk gaan slopen (de leidingkoker achter de meterkast komt, denk ik, ook in de badkamer uit maar zit ook daar achter een blokkenwand) maar deze lekkage moet wel gefixed worden.

meterkast2.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kitnaden van de badkamer nazien.
Kit achter kraan rozetten nazien
Voegen vloer en wand nazien.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
wat zit aan die kant gemeten vanaf rand kanaal plaat over de gehele lengte
Kan je een schets maken hoe het daar boven uit ziet gemeten van uit meter kast.
Kanaal platen kunnen het water wel verder weg halen.
ScreenHunter 1371.jpg
 

reuzelaar

  • #4
plattegrond.png

Op de foto in de startpost zie je het plafond van de meterkast. Het linker elektriciteitspijpje zit aan de kant van de badkamer. Je ziet nog net dat er ook een blanke draad loopt, dat is de aard- of vereffeningsdraad die ik in ieder geval ook bij de wastafel zie (maar die gaat vast ook nog andere kanten op).

In de tekening hierboven is in rood aangegeven waar de meterkast "zo ongeveer" zit. Ik zal nog precies gaan meten. De naden in de kanaalplaat/breedplaat lopen in de tekening van boven naar beneden (niet van links naar rechts).

De meterkast zelf (elektra/gas/water) zit tegen een houten plaat gemonteerd. Achter die plaat zit volgens mij nog een leidingkoker die ook in de badkamer uitkomt (daar zit een dichte koof). Het zou kunnen dat er zelfs een pijp helemaal door die koof naar het dak gaat (hemelwaterafvoer? rioolontluchting?).

In de cv-kast heb ik geen lekkage kunnen vinden, grond is mooi droog, de condensafvoer van de ketel is ook mooi schoon en droog.

Dus, ik denk dat het uit de badkamer komt (en dan moet het haast wel vanonder de douchebak komen), of het is regenwater wat "ergens" z'n weg naar binnen weet te halen. Alleen, in dat laatste geval had ik het verwacht van achter de meterkast, niet uit een gat wat daar voor zit. Toch?

Ik heb net een emmer water met kleurstof door de douchebak gegooid, morgen even kijken of het lekwater blauw is...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
zoals je de meter kast getekend hebt moet deze verder naar voren want je zegt achter de wand van meter kast lopen de leidingen.
In die leiding koker kan je ook bekijken via de muur cv.
zou je een gaatje maken om in de koker te kijken.
Of je huurt een endoscoop.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor mij komt er water op de vloer van boven en dat loopt via de wanden van het gat naar onder en blijft daar hangen en water gaat zich horizontaal verplaatsen. Vandaar dat er een grote vlek aan het plafond ontstaat.
Als het gat precies in een kanaal is gemaakt wordt het anders.
 

reuzelaar

  • #7
Het is zeker geen lekkage van de vloer van de badkamer. Mogelijk komt het onder de douchebak vandaan, maar daarvoor wacht ik even het kleurstof experiment af.

Dat er een afvoer lekt, ergens, dat is best mogelijk. Het is alleen niet in de badkamer zelf te zien, daar is alles kurkdroog. Morgen ga ik het dak op om te zien of daar ergens wat loos is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
er lekt ook iets op die vloer en ook al langer dan net ,
zie je aan de ringen er om heen.
wij kunnen niet kijken hoe het zit maar er moet verkleuringen van voegen zijn.
en ik denk dat het uit de koker komt.
en die ligt op de lengte van de platen de douche bak of wastafel kan niet want tussen de platen kan het water weg dus dan moet je beneden lekkage plekken hebben.

Naamloos.jpg
 

reuzelaar

  • #9
Ik weet niet hoe het zit, maar wat ik aannemelijk vind: alle afvoeren uit de badkamer (wastafel, doucheback, wasmachine) komen uiteindelijk uit in de koker die in de badkamer zelf is afgeschot en beneden achter de meterkast doorloopt.

Wat Henk253 aangeeft, dat het in die koker ergens moet lekken, dat vind ik wel aannemelijk. Als het onder de douchebak zou zijn (wat zou kunnen), dan zou ik veel meer lekkageplekken moeten zien, tenzij het alleen weg kan langs de bestaande afvoer van de douchebak.

Dus, de verdachte is de koker, de vraag is nog wel of het dan regenwater van het dak is, of lekkage uit de badkamer. Dat zou allebei kunnen volgens mij. Tenzij m'n dakinspectie wat oplevert vrees ik dat die koker open moet...

Maandag ook de verzekering maar inschakelen, misschien dat die ervaring hebben met experts die lekken kunnen localiseren. Ik zal vast de eerste niet zijn met zoiets.
 

Dimkal

  • #10
Kan je via de kruipruimte bij de onderkant van de koker en doorgang van de standleiding komen? Misschien dat ook nog even controleren of het daar nat is vanuit de standleiding.
 

reuzelaar

  • #11
Update: geen kleurstof aangetroffen in het lekwater, voorzichtige conclusie dat het niet vanuit de douchebak komt.

Vanuit de kruipruimte kan ik waarschijnlijk (lastig) bij die koker komen, maar dat zal niet veel helpen. De grond in de kruipruimte is altijd doornat. Dat heeft niets met deze lekkage te maken, de grondwaterstand is erg hoog.

Net ook de verzekering gebeld, morgen gaan ze me terugbellen. Op dit moment zit alleen de noodhulp er en zo ernstig is het ook weer niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Heb je toevallig de afgelopen tijd nog ergens een gaatje in de vloer geboord om wat op te hangen?
 

reuzelaar

  • #13
Haha, nee, geen gaatjes geboord :lol:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Verzekeraar inschakelen. Grote kans dat dit onder je dekking valt. Laat hun het oplossen mbv lekdetectie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Je bent een beetje op weg geholpen en we horen het wel :prima:
 

reuzelaar

  • #16
Een update!

Via de verzekering is er een lekdetectiebedrijf langs geweest. Dat gaat heel grondig. Vochtmeting van vloer en muren, endoscopisch onderzoek in de leidingkoker, kleurstoffen door de afvoeren, waterleiding afpersen en ook nog met gasdetectie.

De uitkomst is dat er in ieder geval een klein lek onder de douchebak zit, daar waren druppels te zien. Kitwerk is gewoon goed maar het lijkt achter een douchescherm langs te kunnen. Verder is er een vermoeden dat er nog iets met een waterleiding aan de hand is maar dat was niet echt goed meetbaar.

We richten ons nu eerst op de douchebak: even niet gebruiken, zien of het lekken stopt en daarna vervangen. Dit valt (uiteraard en volkomen terecht) niet onder de verzekeringsdekking.

Dus voor nu is het toch nog even een beetje afwachten maar ik heb er goede hoop op.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Waarschijnlijk is de douchebak niet afgekit geweest voordat het douche scherm geplaatst werd.
Onder het profiel van het scherm zit dan geen kit tussen bak en muur, en daar loopt dan het water tussendoor.
Beste dan even douche scherm en profiel wat tegen de muur zit verwijderen, en dan eerst goed af kitten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
oke, maar wel vreemd, dat de kanaal platen verder geen lekkage aan gaven?
 

reuzelaar

  • #19
Even een update met het eindresultaat. Het bleek uiteindelijk toch niet de douchebak of het kitwerk te zijn. Er zat een lekje in de waterleiding die in de zandcementvloer lag.

Inmiddels is alles hersteld door nieuwe leidingen te leggen vanaf de CV-ketelkast naar de douche en wasbak. Hiervoor moest de muur en vloer open maar dat is weer keurig opnieuw getegeld.

Ik heb er een hoop van geleerd, vooral dat je niet bang moet zijn om flink te slopen om ergens goed bij te kunnen. De vakmannen van het bouwbedrijf zijn niet zo moeilijk met slopen want ze weten dat het ook weer perfect te herstellen is :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
:prima: bedankt voor het terug melden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu