Lekkage in leidingkoof

Jeroen89

 • #1
Beste klussers,

Ik zal mij eerst even voorstellen, ik ben namelijk nieuw op dit forum.
Mijn naam is jeroen en heb sinds kort een nieuwbouwhuis gekocht. Natuurlijk druk aan het klussen en alles verloopt eigenlijk prima. Tot de badkamer.
De badkamer hebben wij casco op laten leveren. Dit houdt in dat er niets in zat, behalve dat afvoer leidingen.
Ook moest de dekvloer (5cm) nog gestort worden.

Ik heb een voorzet wandje gemaakt om hier een nis in te maken. De leidingen zijn in een gibo muur gefreesd. Dit alles geeft geen problemen. Op de bestaande afvoer heb ik een douche drain aangesloten Voor het storten van de dekvloer, heb ik de koppelingen op de drain getest. Dit heb ik gedaan dmv water in de drain te laten lopen (uiteraard) en onder de koppelingen keukenrol gelegd. Op deze wijze kon ik kijken of de keukenrol nat was geworden, en of het ergens lekte. Dit was niet het geval. goed! dacht ik. de vloer gestort.
Ik ben erg van het testen, dubbel genaaid houdt beter natuurlijk. nu de vloer gestort was, heb ik de drain nogmaals getest. nu met meer water. De volgende dag kwam ik terug in de woning, en zag ik lichte water plekken aan de zijkant van de koof. De waterplekken zitten op de betonmuur. Gekgenoeg niet op de gibo(koof) muur.

Nu ben ik in conclaaf met de aannemer die deze leidingen geïnstalleerd heeft.
Zij zeggen al heel snel dat het mijn schuld is, aangezien de badkamer casco opgeleverd is. Hier ben ik het natuurlijk niet mee eens. Ik vind het heel vreemd als dit door een fout van mij komt. Echter is niets onmogelijk natuurlijk, vandaar deze post op dit forum.
De plaats van de lekkage is erg vreemd als dit aan de drain ligt.

De foto's zeggen wellicht meer.

Rechts zie je de koof

Hier zie je de drain. De vloer is ingesmeerd om deze waterdicht te maken. Overigens is de vloer nog NIET nat geweest. Het water is direct in de drain gegoten zonder te morsen.

Voor de beeldvorming, rechts, dezelfde koof beneden. De badkamer ligt dus recht boven de keuken (naar mijn idee, als de drain lekt, is de lekkage daar in het plafond zichtbaar)
Hier dezelfde leidingkoof aan de linkerzijde. Ook de lekkage waar het om gaat is hier te zien. Deze treed ongeveer 1.5m boven de begane grond op, en op de grond zelf tegen de vloer. De lekkage treedt alleen op wanneer ik water in de afvoer gooi.

Mijn grote vraag is, waar komt dit nu vandaan? En is het aannemelijk dat er een fout/lekkage in de koof zit? Ik zelf denk het kniestuk waarmee de leiding van boven-horizontaal naar beneden-verticaal gevoerd wordt. Dit is dus dan het probleem voor de aannemer. Maar kan het ook zo zijn, dat er toch een lekkage in de drain zit, en dit door sijpelt, 2.5 á 3 meter naar rechts ( vanaf de drain gezien ) en vervolgens 1.5 meter boven de begane grond optreedt?

Graag jullie bedenkingen, en excuses voor dit lange verhaal! :mrgreen:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #2
Ik begrijp dat er alleen door te testen al zo'n lekkagevlek ontstaat. Dan moet er haast wel een leiding helemaal los liggen of compleet niet gelijmd zijn.

Heb je ook foto's van de riolering boven? Dus met drain en toiletunit, maar voordat je de vloer stortte?

Daarnaast lijkt het dat de koof doorloopt naar de zolder. Is daar ook een riool aansluiting? Zo ja, gooi daar eens flink water in. Wordt de lekagge dan nog groter, weet je zeker dat de aannemer aan het werk mag.
 

Jeroen89

 • #3
Bedankt voor je bericht.
Ik heb geen zolder, dit is dus de bovenste verdieping.
Zie foto's. De drain werkte met een blauwe rubber afdichtingsring ring en zacht PVC wat niet verlijmd mag worden. Het overige gedeelte is wel gelijmd.


De WC is nog niet gebruikt, aan deze afvoer kan het dus niet liggen. De drain is aangesloten op de originele afvoer, welke helemaal links in de hoek zit ( uit de vloer ) rechts nog steeds de koof
 

Jeroen89

 • #4
Niemand die een mogelijke oorzaak weet?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #5
Om even de oorzaak te achterhalen ga je als volgt te werk. Eerst wil je weten wat er lekt.

Haal het rooster van je draingoot en hang de slang gelijk in de afvoer en zet de kraan rustig aan.
Kijk nu of het nat word beneden.

Ja lekkage in je riool dat word hoe dan ook hakken.

Nee breng nu alles terug in de gewone staat en pak de douch kop en en sproei nu over de draingoot. en kijk of het beneden gaat lekken.

Ik gok op de Nee aan de foto's te zien heb jij de instructies voor het inwerken van de draingoot niet opgevolgd en ook de draingoot niet voorbehandeld.

Dit is een VEEL gemaakte fout en tevens word de goot vaak met gewone kit afgekit en is dit voorbestemd om te gaan lekken.

Ben bang dat je in beide gavalle zult moeten gaan hakken.

Je goot licht te dicht tegen de achterwand en er is geen kimband gebruikt. je had een andere goot moeten hebben voor deze situatie een waarbij de achterkant omhoog staat.
John
 

Jeroen89

 • #6
Hallo John,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb de drain al vol laten lopen met water (in de drain) nog niet rondom de drain omdat dat nog niet kan.
De drain is nog niet betegeld dus ook nog niet afgekit. De drain is een muur drain welke wel een opstaande rand heeft. Deze opstaande rand, en overigens alle randen van de drain, zijn behandeld dmv kimband van eurocol. Alle inwendige horizontale en verticale zijn ook voorzien van kimband. Dat er gehakt moet gaan worden is een feit denk ik. Nogmaals, vind ik de locatie van de lekkage erg vreemd als dit door de drain komt. Toch ?
 

Jeroen89

 • #7
Mocht het iemand interesseren, de gehele afvoer leiding voor douche en wasbak was niet geplaatst in de koof.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Wie heeft die koof geplaatst?
 

Jeroen89

 • #9
De aannemer
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #10
Even een vraag
Hoe zit de afvoer van de wc aan gesloten, boven de vloer
 

Jeroen89

 • #11
Op een aparte pijp van 110mm dacht ik. Deze loopt in de vloer naar rechts de koof in en dan naar beneden.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #12
Ik vermoed gewoon een 110 leiding in de betonvloer die door de kokerloopt

in de vloer loopt de drain en wastafel naar toe, en zo te zien is dat bestaande leiding.
En ik vermoed dat de T-stuk in de standleiding is ingestort dus van bovende vloer lekt het niet.

Heb meer het idee dat er een schuif sok in de koker verschoven is of dat er een breuk in die koker zit.
 

Jeroen89

 • #13
Hallo Henk, bedankt voor je reactie.

Dat was in eerste instantie mijn gedachte ook, totdat ze vd week de koof open kwamen maken (installatie bedrijf). Tijdens het open maken nog wat test water door de drain gegooid om te kijken waar het precies lekte. Op deze manier kwam hij tot de conclusie dat er 2 leidingen hadden moeten zitten. De wc, 110mm en een afvoer voor de douche en wasbak, 75mm. De afvoer van 75 was vergeten geplaatst te worden tijdens de bouw. Erg grove fout natuurlijk. Gelukkig worden alle kosten vergoed. En heb ik om te profiteren, maar een nisje beneden in de koof gemaakt!;)
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #14
Oke dan is het opgelost.

bedankt voor het terug melden.

Succes verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu