Lekkage in hardhouten kozijn

Eltek53

  • #1
Bovenin een hardhouten kozijn, aan de onderzijde van de bovendorpel, blijkt water te lekken uit de er bovenop liggende aluminium verandagoot.
Het merkwaardige is echter dat dit water druppelsgewijs tevoorschijn blijkt te komen uit een piepklein speldeprik-kanaaltje in het hardhout (het zwarte puntje op de foto) . Zie foto.
Rondom is het verder helemaal droog, het hout en de verf lijken ook helemaal niet aangetast door rotting o.i.d. Maar iedere paar seconden vormt zich een nieuwe druppel.
Het water lekt bij gesloten raam bovenop het sluitmechaniek van het draaikiepvenster (dat staat op de foto open), en zoekt zich vandaar langs de zijkant van het venster een weg omlaag en druppelt dan beneden weer tevoorschijn. Daarom konden we het lek ook niet eerder vinden, het is waarschijnlijk al (veel) langer aan de gang...
Mijn vragen:
1) Kan het veel kwaad voor het hardhouten kozijn zelf? Wie weet meer van dit soort waarschijnlijk natuurlijke kanaaltjes in hardhout?
2) Hoe krijgen we dat gaatje het beste dicht als eerste (nood-) oplossing? Mespuntje kit er op als het droog is? Of groter uitboren om voor zover mogelijk te kijken hoe het kanaaltje verloopt?

De echte oorzaak van de lekkage is behoorlijk moeilijk op te sporen, de constructie van het verandadak heeft meer (gelukkig kleine) en wisselende lekkageprobleempjes waarvan we de echte oorzaak al jaren nog steeds niet hebben kunnen vinden (ook de dakdekker niet).

P1100844.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) ja. uiteindelijk gaat het rotten.

Het gaatje is een zgn pin-hole

2) plaats eens een foto van het complete kozijn. Tussen veranda-dak en kozijn hoort bij een goede detaillering een waterslag of andere waterkerende laag (loodslabbe, loodvervanger) te zitten.
 

Eltek53

  • #3
@Walker Ik vrees dat er geen waterkerende laag tussen zit, zowel binnen als buiten is de naad tussen alu goot (van een kant-en-klaar verandasysteem) en kozijn met een heel dun kitrandje dichtgekit. Goot en kozijn zitten strak op elkaar. Ik ben er ook nog niet achtergekomen waar dan het lek in de goot zelf zou moeten zitten. Op het oog lijkt het van begin tot eind waterdicht, ook de kopse kanten. De ca 4 m lange goot is op drie plaatsen met een schroef op het net zo lange kozijn vastgezet, de schroefkop met een pasta afgedekt (geen idee wat voor spul dat is). Ook die pasta lijkt nog altijd waterdicht, of kan die toch poreus zijn geworden (het geheel zit er bijna10 jaar in)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is een bekend fenomeen dat rondom de kopse kant van dubbelglas condens kan ontstaan.
Dat is de rede van een belucht systeem.
Als de foto pas is gemaakt is dat een aanwijzing dat het niet van buiten is gekomen.
Tenzij je het bij jouw wel heeft geregend.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Het lijkt wel een klein gaatje in een kitnaad, of is dit echt in het hout?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6

Eltek53

  • #7
@Wgb Nee, het heeft helemaal niets met het glas of condens te maken, het lekgaatje zit sowieso 5 cm hoger in het kozijn zelf, en niet in de draai-kiep vleugel (het dubbelglas condenseert sowieso nog altijd hoogst zelden, en er was vanmorgen ook nergens enig spoor van condens, niet op het glas, niet op het hout). En ja, het heeft vannacht geregend, het komt echt van buiten. Het zit precies op de binnenhoek van het kozijn, ver weg van kitrandjes. Gewoon een klein gaatje zomaar in het hout dat ook door de verf niet afgedekt is. Er kwam zo om de paar seconden een nieuwe druppel aan te hangen. Ik heb 'pinhole' even opgezocht icm hardhout. Klopt zo te zien. En ik zie nu nog enkele van die minuscule gaatjes verspreid over het hele kozijn. Maar daar komt geen water uit ;). Het druppelen hield vanmorgen trouwens ook vrij vlot weer op. @Walker : Foto maken lukt nu even niet, ben niet ter plekke de rest van de dag, maar ik vermoed dat daar ook niks bijzonders op te zien is....
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Maar stel dat je de hele buitenkant opnieuw in de lak zet, dan zou er ook hier niets meer uit mogen komen.
Behalve als er nog vocht in het hout is blijven zitten, daarom zou ik het buiten opnieuw schilderen
en binnen nog even niet.
 

Eltek53

  • #9
@Ronny Het zit buiten nog helemaal goed dik in de lak, helemaal niks mis mee (het lekt binnen). De goot kraagt bovendien flink over naar buiten, de houten bovendorpel is daardoor wat beschermd en wordt van buiten alleen echt nat bij stevige regenvlagen, niet bij een drensregentje als vannacht. Het water komt ergens tussen een kennelijk lekke goot en bovenkant kozijn vandaan, komt dan ergens bovenop het kozijn (via bv een groef in het profiel?) in zo'n pinhole en druppelt daar doorheen naar de uitgang 5 cm lager verderop. Alleen die uitgang is in zicht, verder kun je niks zien zonder eerst de systeemgoot er af te slopen. Liever niet, want dan moet er ook een flink stuk verandadak af.....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Als er water door de pinhole komt, staat er sowieso een bak water te drukken om het gaatje in te gaan. Dus je hebt al een bouwkundig probleem...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu