Lekkage in de meterkast

Zeeaster

 • #1
Sinds 2001 ben ik woonachtig in een (nieuwbouw)appartement.

Al vanaf het begin klagen mijn onderburen over lekkage in de meterkast. Het probleem met de lekkage is dat het niet continu lekt maar af en toe en soms maanden niet. De aannemer is in de afgelopen jaren regelmatig wezen kijken en heeft nooit een probleem bij ons kunnen constateren.

In 2006 is het maandenlang "stil"geweest en nu ineens is de lekkage er weer. Er heeft bij ons iemand naar de leidingen gekeken en heeft geen lek kunnen vinden ( de wijzer van de watermeter staat netjes stil op moment dat er geen water gebruikt wordt).

De onderburen eisen nu dat er door middel van het persen van water door de leidingen gekeken wordt naar een evt oorzaak. Zou het mogelijk kunnen zijn dat de lekkage wellicht niet uit ons appartement komt maar ergens anders vandaan?

Heeft iemand een idee hoe wij dit probleem zouden kunnen oplossen? Ik ben ondertussen ten einde raad want weet echt niet wat we nog meer kunnen doen.
 

Fiesiekus

 • #2
Uit het feit dat het slechts zeer incidenteel lekt, zou ik afleiden dat het om een condensatieprobleem of regenwaterdoorslag van buitenaf gaat en dus niet om leidingwater.

Om dat laatste definitief uit te sluiten: zodra de onderburen lekkage hebben: 's nachts alle kranen dicht houden en kijken wat het waterverbruik is gedurende de "kranen-dicht" periode.

Als die mogelijkheid is uitgesloten hoeft u zich het verder beslist niet aan te trekken dat de buren lekkage hebben; het valt buiten uw macht.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #3
Tenzij het lekkage uit een afvoerleiding is, dan gaat het bovenstaande niet op.
 

Fiesiekus

 • #4
Ja! En hoe dat te controleren?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #5
Dat weet ik ook niet, maar wat ik wil aangeven is dat er geen harde conclusies getrokken kunnen worden uit het gegeven dat de watermeter niet loopt en een eventuele verantwoordelijkheid voor een lekkage.
Ook kan water zich eerst ophopen en dan pas gaan lekken.

Bij appartementen met betonnen vloeren (met holle ruimtes) kan het overal vandaan komen. Er moet dus gezocht worden naar een logische verbinding tussen het moment van lekken en een gebeurtenis daaraan voorafgaand. Regen uit een bepaalde richting, gebruik van wasmachine, (condens)droger, afvoerputje o.i.d.
 

Gerrit

 • #6
Dat is wel te controleren, maar..... In het verleden werd wel een sterke kleurstof toegevoegd, maar daar zullen de benedenburen ook niet blij mee zijn.
Het is natuurlijk niet bekend of iedereen zich aan de regels heeft gehouden, maar in de meterkastvloer mogen geen horizontale leidingen voorkomen.
 

Zeeaster

 • #7
Het is mij wel opgevallen dat de momenten van lekkage bijna altijd zijn als het buiten heel hard regent en de wind op de voorkant staat. De meterkast zit echter niet aan de buitenmuur. Er zit eerst nog een kamer tussen dus het lijkt me ongeloofwaardig dat het door regenwater veroorzaakt zou kunnen worden.

Misschien een domme vraag maar jullie noemen in de berichten de mogelijkheid van een lekkende afvoer. Maar de afvoer loopt niet door de meterkast, maar dat wil blijkbaar niets zeggen?

De onderburen eisen eigenlijk (daar komt het op neer) dat we de vloer maar moeten gaan openhakken maar ik ga toch niet zonder aanwijsbare oorzaak de vloer openbreken en waar moet ik beginnen.....
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #8
Bestaat de vloer uit kanaalplaten?
De kans is groot dat het water ergens bij de gevel zo'n kanaal inloopt en er bij de meterkast weer uit komt.
 

Zeeaster

 • #9
Oei, of de vloer uit kanaalplaten bestaat weet ik niet, dat zou ik moeten nakijken. Ik weet wel dat het plafond hieruit opgebouwd is. Maar ja dat is dus eigenlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Nou is het wel zo dat bij ons voor de deur het water altijd erg lang blijft staan op de gallerij (bouwfout?). Maar dan zouden de buren toch ook op andere plekken dan alleen in de meterkast iets moeten zien.

Misschien is de afvoer een betere optie al want die loopt er wel vlakbij in de buurt. Alleen niet door de meterkast en het komt bij haar uit het plafond in de meterkast. Daarom is het zo vreemd.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
Ik denk dan toch sterk aan de mogelijkheid van het in de bouwconstructie terechtkomen van regenwater.
De verdiepingsvloeren zijn opgebouwd uit betonnen platen met holtes daarin over de lengte van de plaat (kanaalplaten).
Als er ergens door windstuwing regenwater in zo'n kanaal kan komen kan het ook rustig een paar meter verder bij een opening tevoorschijn komen.
De meterkast is dan zelfs een logische plaats omdat daar leidingen in het plafond verdwijnen.

Het probleem wordt door uw onderburen als door u veroorzaakt ervaren. Ik zou er een bouwkundige bijhalen, want uw vloer (of het plafond van de benedenburen) openbreken neemt waarschijnlijk niet de oorzaak weg.

Is er sprake van een galerijwoning? Komt er regen op de galerij en zitten daar doorvoeren van regenpijpen doorheen? Het kan zijn dat daar iets mis is, maar nou ben ik meer aan het speculeren...
 

Fiesiekus

 • #11
Alles zo doorlezend houd ik het op binnendringend regenwater. Kan inderdaad over meters afstand naar binnen druppelen o.i.v. harde wind en zwaartekracht.
 

Zeeaster

 • #12
Ik ben net geinformeerd dat de loodgieter binnenkort langskomt om nogmaals de leidingen te checken. De onderburen geloven niet dat het checken van de watermeter alleen voldoende is en willen ook het water erdoorheen persen. Pas als hier voor hen definitief zekerheid over is, staan ze open voor andere opties. Zucht....
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #13
Ik zie de rijdende rechter al rondjes rijden :mrgreen:
 

Fiesiekus

 • #14
Hoe willen ze water "persen"? Als er met de leidingwaterdruk geen stroming door de meter optreedt is er geen reden om te gaan experimenteren met die leidingen en/of drukken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #15
Lijkt mij ook een kansloze actie, maar als ze er rustig van worden en dan mee willen zoeken naar de werkelijke oorzaak...
Ik wil je wel adviseren om bij die "persactie" de kranen van afwas,- en wasmachine goed te sluiten om schade aan die toestellen te voorkomen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #16
En die van de boiler indien aanwezig ook niet vergeten.
 

Fiesiekus

 • #17
Frank schreef:
Ik zie de rijdende rechter al rondjes rijden
Eerlijk gezegd zou ik deze Frank voorrang geven op de loodgieter :mrgreen:
 

Zeeaster

 • #18
Dat heb ik ook aangegeven maar de desbetreffende loodgieter heeft gezegd dat alleen de watermeter checken niet voldoende is. Nou goed als daarmee aangetoond kan worden of de fout wel of niet bij ons ligt ben ik al blij want nu worden wij verantwoordelijk gehouden voor iets waar we momenteel niets aan kunnen doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #19
Ik ben wel heel erg benieuwd naar de afloop.
Sterkt ermee.
 

Fiesiekus

 • #20
The headhunter schreef:
En die van de boiler indien aanwezig ook niet vergeten.
En indien geen boiler: dan de evt. geyser afsluiten.
Zeeaster schreef:
............ maar de desbetreffende loodgieter heeft gezegd dat alleen de watermeter checken niet voldoende is. Nou goed als daarmee aangetoond kan worden of de fout wel of niet bij ons ligt ben ik al blij want nu worden wij verantwoordelijk gehouden voor iets waar we momenteel niets aan kunnen doen.
En dit is nu precies de onrechtvaardigheid van uw onderburen: u wordt door hen verantwoordelijk gehouden voor iets wat buiten uw verantwoordelijkheid ligt. Uw onderburen moeten aantonen dat de lekkage van uw kant afkomstig is. Het is volstrekt onjuist dat u moet aantonen dat de lekkage niet van uw kant afkomstig is.

Ik zou zo'n loodgieter niet aan mijn installatie laten werken, met alle risico's op schade. Dragen uw onderburen daar enige verantwoordelijkheid voor? De watermeter zegt genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu