Lekkage onderkant blokhut

Door een constructiefout bij de bouw van onze blokhut is lekkage ontstaan langs de onderkant tussen de vloer van underlayment en de wanden van de hut. De hut is bovenop de vloer van underlayment gebouwd en rust op poeren van pvcpijp met beton, dus staat ca 20 cm boven de grond. Ik heb de naden onderaan het huisje eerst dicht gekit. Dat hielp niet. Toen hebben we het dicht gemaakt met rubber seal. Dat hellt echter ook niet. We weten niet precies waar het vocht naar binnen komt. Het begon in de hoeken en trekt naar t midden. De muren zijn niet niet nat van binnen. Het idee is nu om langs de naad van een plank een soort blikken schuine afwatering te maken rondom, maar we weten niet of dat afdoende gaat werken. We kjnnen nu geen vloer gaan leggen, zolang het steeds weer nat wordt. Wie weet raad?

20231227_151525.jpg 20231227_151657.jpg 20231227_151630.jpg
 
de blokhut staat koud op de vloer, de wandbekleding had moeten beginnen op een waterslag die water over de rand van de vloer had moeten geleiden.
nu loopt het water over de wand en komt bij het onderste balkje waar het zo de vloer op loopt.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Dat staat er boven: met een waterslagprofiel. Het water moet dakpansgewijs naar beneden kunnen stromen, en zo naar de buitenzijde afgevoerd worden.

Dat houdt ook in dat je de kit weer zult moeten verwijderen.
 
Maar dat rubber seal is ook volledig waterdicht. Zo'n waterslagprifiel willen we wel maken maar we zijn bang dat er dan nog steeds vocht door de muur slaat en omlaag drupt. Waterslagprofiel van boven dicht kitten en de muur behandelen met waterafstotende verf? Er zit wel een dakgoot. En waarom moeten we de kit dan verwijderen? Kan toch onder waterslagprofiel blijvdn zitten?
 
de wand had bovenop het profiel moeten eindigen, om dit nu nog te kunnen doen zal de onderste plank losgenomen moeten worden zodar hier alsnog een profiel geplaatst kan worden.
al het andere gesmeer met kit en sralers gaat geen (langdurige) oplossing bieden
 
Dat klopt, maar dat is niet gebeurd. De hele hut rust op die onderste planken, dus dat zou betekenen dat we de hele hut zouden moeten afbreken en dat is helaas geen optie
 
Eens met @Marcn.88
De onderste planken weghalen, een waterkerend profiel in lood of zink, dat aan de buitenkant neerwaarts wordt geplooid tot over de rand van het plateau en aan de binnenkant opwaarts gelijk met de binnenkant van de houten wanden. Je zou ongeveer hetzelfde kunnen doen met te verlijmen epdm of te branden roofing.
Je hoeft daarvoor die hut niet af te breken, enkel op één of andere manier voorlopig ondersteunen en je kan dat ook in fases doen, per plank of per zijwand.
Als je dan daarna de planken terugplaatst zou ik die eerst wat versmallen zodat je de planken niet voluit op die waterkering moet laten rusten maar zodat je nog vochtbestendige steuntjes kunt voorzien tussen de plank en de waterkering.
 
De hele blokhut omhoog brengen met vier potkrikken, 15 mm is voldoende
Balk van 2 meter lang er tegen schroeven en daar de krik onder plaatsen.
 
De hele blokhut omhoog brengen met vier potkrikken, 15 mm is voldoende
Balk van 2 meter lang er tegen schroeven en daar de krik onder plaatsen.
Dat is misschien zelfs nog beter al zou ik dan wel minstens 2 cm hoger gaan zodat je nog waterbestendige steunblokjes kunt voorzien onder de planken. Die zijn nodig om de planken onderaan luchtig te houden. Met een waterkering kan er weliswaar geen vocht meer tot binnen komen maar de planken zouden onderaan vochtig blijven en wegrotten als die in volle contact met de waterkering zouden blijven.
Ik weet niet hoe de hut nu verankerd is aan de ondergrond of aan de onderconstructie maar die zal je langs binnen dan wellicht opnieuw en wellicht op een andere manier moeten maken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Marcn.88

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
2K
  • Gesloten
Reacties
38
Weergaven
5K
Reacties
5
Weergaven
6K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu