Lekkage centraaldoos wc

DaKo

 • #1
Hallo,

Daar is ie dan, de klus waarvan je hoopt dat hij nooit komt :-)

Uit de centraaldoos van de WC beneden komt water gedruppeld. Zie foto. Er boven op de 1e verdieping is onze douche/badcombo. De rode cirkel is ongeveer de locatie van de centraaldoos. Ik vermoed dat daar iets niet goed gaat. Mogelijke oorzaken:

1. de blauwe lijn is de mogelijke afvoer van het bad. Weet dat niet zeker, maar dat lijkt logisch. De bocht kan daar zijn gaan lekken. Voorheen zat daar niets, dus de badkamerinstallateur heeft daar iets aangelegd. De bocht kan dan boven de vloer zitten, of in de vloer gestort. Geen idee
2. De rozetten kunnen niet waterdicht zijn afgewerkt, waardoor water achter de tegels kan komen, dat onder het bad op de vloer terecht komt. De twee gemarkeerde tegels klinker hol als je er op tikt.
3. De voeg langs de badrand kan niet meer waterdicht zijn, waardoor langs die weg water achter het bad lekt. Op het oog ziet het er goed uit, maar het is een mogelijkheid
4. Andere oorzaak, nog niet door mij bedacht.

Ik hoop een beetje van jullie denkkracht gebruik te maken om de oorzaak te achterhalen. De badombouw is helemaal dicht. Eventueel zou ik via een gaatje kunnen proberen met een cameraatje te kijken, maar dat is al enigszins destructief. Een andere manier is om de zeef van de afvoer los te draaien en via die opening een camera aan te brengen. Maar ik denk dat je daarna de zeef nooit meer op de afvoer vast krijgt.

Nog een vraag: als er water onder het bad, op de vloer staat, kan dat dan doordringen zodat het in de wc er uit komt?

bad.jpg wc.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
zit er geen inspectie luikje of een gekitte tegel in de ombouw van het bad?
waardoor je kan kijken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Zijn er reserve tegels?

" Nog een vraag: als er water onder het bad, op de vloer staat, kan dat dan doordringen zodat het in de wc er uit komt? "
In de wc is wat overdreven, maar ik gok dat je bedoelt dat het er rondom de wc er aan de onderkant uitkomt.
Als dat het geval is, zou ik het probleem bij de wc zoeken.

Het kan dat er water onder het bad staat, de oorzaak kan ook meters verderop liggen, het wordt zoeken.
Je kan met kleurstof werken. Kleurstof in het bad en als de druppels dan gekleurd wordt dan weet je dat het de afvoer van het bad is. Kleurstof in de wc en .. (eventueel met 2 verschillende kleuren tegelijk werken)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
Het komt er uit bij het lichtpunt in de toiletruimte
waarschijnlijk een kanaalplaat vloer met de centraaldoos in een kanaal en de electraleidingen in de afwerking boven op de vloer.

het water kan in principe overal over de lengte van het kanaal er in stromen er uit via het gat van de centraaldoos is de makkelijkste weg
 
 • Like
Waarderingen: Dimkal

DaKo

 • #5
Boertje125 schreef:
zit er geen inspectie luikje of een gekitte tegel in de ombouw van het bad?
waardoor je kan kijken.
Helaas. Alles gevoegd en op hout gelijmd. Pas na plaatsing van de badkamer las ik ergens dat het handig is om een inspectieluikje te maken. Ik weet nu waarom :-)
 

DaKo

 • #6
Jackd schreef:
In de wc is wat overdreven, maar ik gok dat je bedoelt dat het er rondom de wc er aan de onderkant uitkomt.
Nee, ik bedoel dus in de wc ruimte onder de badkamer. Dus het plafond van de wc=vloer badkamer
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

DaKo

 • #7
Jackd schreef:
Je kan met kleurstof werken.
Ja, dacht ik ook al aan. Maar in de afgelopen nacht is het denk ik twee eetlepels water geweest. Dus ik weet niet of het uiteindelijk terug te vinden is. Iedere dag wordt gedoucht in bad, dus krijg je ook weer schoon water erbij.
 

DaKo

 • #8
@Boertje125 Inderdaad kanaalplaatvloer. De kanalen lopen over de breedte van het huis, in de lengte van het bad (dus de lijn van afvoer naar het lichtpunt. In het verlengde daarvan ligt alleen nog een slaapkamer zonder wastafel o.i.d. Als er al water in het betreffende kanaal komt, moet dat onder het bad gebeuren. Ergens ander is gewoon geen water aanwezig.

Het druppelt nu niet meer, ik laat zo meteen het bad vol- en weer leeglopen en kijk of dat leidt tot druppelen.

edit: belangrijk om te weten is ook dat we al 17/18 jaar geen probleem hadden. Er is niets gewijzigd, dus lijkt ouderdom van iets de oorzaak te zijn. Oude leidingverbinding, oude voegen, oude kit. Lek bad? Bestaat zoiets?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ja dat kan allemaal.

Ik zou er met een oscillerende multitool een paar tegels inclusief achterplaat uitzagen dan kan je wat zien.
tenzij de kitvoeg slecht is maar dat zou je moeten kunnen zien
 

Sander 1972

 • #10
Zit er achter de spiegel toevallig een open wcd, en wordt er daar boven met water gereinigd.
Een van de buren hier had dat ook, de buis met bedrading kwam uit in de centraal doos beneden in de hal. En hierdoor ging de rook melder af. Nieuwbouw huis
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Kleurstof is ook bij een zeer sterke verdunning nog steeds zichtbaar.
Net als bij verf. Een paar druppels rood en een emmer latex wordt licht rood.

Wat wel kan is dat er een koppeling alleen lekt als de afvoerbuis helemaal vol water staat.
Dat gebeurt vooral bij een (beginnende) verstopping en dan kan het zelfs dat die koppeling al 17 jaar slecht is geweest en dat nu pas aan het licht komt. Een paar liter water met kleurstof loopt dan netjes weg zonder te lekken.
Maar een beginnende verstopping merk je. Loopt het bad toevallig langzamer leeg?

Ik zou ook beginnen met het verwijderen van een tegel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Heb je zo in eens lekkage?
hoe loopt je waterleiding in de muur?
zag daar een roetige pen in de muur
Schermafbeelding 2023-10-24 145921.jpg


Vaak is onder een bad niet getegeld
Lekt het uit de centraal doos via een leiding of rond om die doos?
 

DaKo

 • #13
@Henk253 die pin is een bevestiging van een zeepbakje wat er ooit eens is afgelopen. Dat zit ook al zo sinds de badkamer is geïnstalleerd. De huidige tegels zijn over de oude getegeld. Voordat het bad daar is geplaatst, was het open ruimte. Onder/achter bad zit dus waarschijnlijk de oude vloer en wandtegel. Hoe de waterleiding loopt? Ik denk parallel aan de afvoer in de deklaag van de vloer. De leiding gaat namelijk op hetzelfde punt de badkamer in, als waar de afvoer er uit gaat. (edit: ik verwacht de leiding dus op positie 1)

de lekkage is (was) in de doos zichtbaar en voelbaar. als ik het zo bekijk moet het dus via de kabeldoorvoer erin lopen.

Het gekke is, sinds ik gisteren de lamp heb weggehaald, is het nagedruppeld en vervolgend droog gebleven. Inmiddels is er een heel bad leeg gelopen, en is meerdere keren gedoucht. Geen drup benden in de wc.

IMG_20231024_191540.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Ik denk toch dat er water is gaan verzamelen op de vloer onder de badkuip en dat dan langzaam naar diepste punt trok.
Wat ook vaak wil gebeuren dat de overloop van het bad lekt.
Als bad te vol is kan het daar weg en als daar iets niet dicht is heb je beetje lekkage.
Huur of koop een endoscoop en boor een gaatje zodat je onder bad kan controleren.
endoscoop - Google Zoeken
 

Charel

 • #15
Sowieso zou ik, alvorens iets uit te breken, zeer zorgvuldig nagaan of de kit tussen bad en muur overal nog goed gehecht is. Vergeet hierbij zeker niet de twee gaten in de betegeling voor aansluiting van de badkraan.
Het al dan niet lekken bij een foutje in de kit kan dan te maken hebben met de manier van douchen, hoe de straal water gericht is ten opzichte van de muren.
Bij het douchen in een ligbad is het gevaar ook groot dat er douchewater via de badrand afloopt naar de badkamervloer en daar via een open voegje zou kunnen doordringen tot onder de vloer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Is dit al lang aan de hand, dus heb je meerdere keren water uit die doos zien komen.
 

DaKo

 • #17
Hallo,

Dit is nu de eerste (en tot nu toe laatste) keer.

dag 0: lamp wc knippert/flikkert
dag 2 ochtend: 's ochtends stap ik met sokken op de wc mat en heb een natte voet. Ligt een kring water, geschat twee eetlepels op/in de mat. Ik denk: iemand heeft handen wild gewassen (maar op zich vreemd nu ik als eerste na de nacht beneden ben). Opdeppen en naar werk.
dag 2 middag: thuis na werk en vrouw klaagt over natte voeten en moppert wie heeft gemorst :-(
dag 3: ik maak armatuur open om lamp te checken (door verwijderen glasplaatje). Hierbij natte vingers, wat raar is bij een lamp aan het plafond. er druppelt wat van het glasplaatje af. Na afsluiten stroom, armatuur geheel verwijderd en lichtpunt bekeken. Nat aan de binnenkant van het kunststof doosje. Druppelt.
Dag 3: avond -> eerste post op forum en nadat druppelen is opgehouden, vol bad leeg laten lopen
Dag 4: normale gezinsdag met 4 keer douchen. Geen druppel meer, ook niet vochtig.

rara...

De voegen onder aan bad zijn afgekit, dus lang buitenkant zal het ook niet onder het bad komen. Die kraanaansluitingen zijn niet gekit. Daar zit achter de rozet een soort afdichtingsrubber. Volgens installateur destijds was dat voldoende, voor mij is het wel een verdachte locatie. Ik zal dit weekend eens goed de kitrand en die rozetten inspecteren, en de straal er een tijd goed overheen laten gaan.

Het blijft wonderlijk...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Het was misschien iets wat nooit meer voor gaat komen. Als het tot nu toe eenmalig is zou ik dit toch verder laten rusten en zeker niet gaan breken en werken gaan uitvoeren die waarschijnlijk geen oplossing zijn.
In een constructie met kanaalplaten is dit mogelijk. Ergens was veel condens en daardoor is er water verzameld. Als de situatie uitzonderlijk is geweest kan er een hoeveelheid water ontstaan die zijn weg naar beneden is gaan zoeken.
 

DaKo

 • #19
@Wgb Dat geeft te denken...

Deze situatie is ontstaan na een relatief warme nazomer, die eindigde op de dag dat wij een week weg gingen (herfstvakantie). Vanaf dat moment sterk koudere temperaturen, de cv uiteraard uit (vakantieprogramma), geen douche/badgebruik en buiten harde wind met veel regen. In het weekend dat we terug zijn gekomen ontstaat de "lekkage". Klinkt dat als een scenario dat condens ergens kan laten ontstaan? Ondertussen de woning weer opgewarmd, is in ieder geval de wind weg (regen nog niet helaas) en wordt er weer in huis geleefd...geen condens meer?

Over dat breken enzo: inderdaad, eerst herhaling voordat ik rigoureus aan de gang ga.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #20
Dat zou kunnen. De woning is afgekoeld en jullie komen thuis. Verwarming aan, douchen, natte kleding de was drogen enz.
De temperatuur en de luchtvochtigheid van buiten werken ook niet mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu