Lekage in mijn verwarming

Josje53

  • #1
Ik heb sinds 2010 een Remeha Calenta 40 c. Tot nu toe zonder problemen. In januari j.l. is er een onderhoudsbeurt geweest en hebben ze het expansievat vervangen. Nu heb ik sinds begin mei waterverlies. Op nog geen 1,5 dag verlies ik aan druk 1 Bar. Van 1,8 naar 0,8. Er is een monteur hier geweest en heeft de ketel onderzocht zonder dat hij iets van lekkages kon vinden. Ik heb de gehele verwarming en aansluitingen en radiatoren twee keer onderzocht op lekkages. Niets gevonden. Ook heb ik vloerverwarming, maar heb deze toen in zijn geheel afgesloten van het systeem door de kranen op de aanvoer en retour bij de verdeler af te sluiten zodat ik uit kon sluiten dat het in de vloerverwarming zit. Het drukverlies bleef. De monteur stelde voor het systeem af te laten persen. Maar wat dat kost is niet mals. Vanafprijzen van €400,-. Ik zelf heb het allemaal zelf nog eens onderzocht waaronder zelf weer een nieuw expansievat gehangen om dat uit te sluiten. De ketel op 2 bar te vullen en normaal met verwarming en warm water laten werken. Hij verloor weer 1bar. Aan de vloerverwarming kon het dus niet liggen. Daarna heb ik de ketel weer op 2 bar gevuld en de thermostaat in de kamer op 10 graden gezet en alleen het warme water laten werken. Toen verloor deze op een dag 0,4 bar. Toen s'morgens de ketel weer op 2 bar gezet zonder verwarming en 8 uur later was hij 0,1bar kwijt toen er de verwarming s'avonds bij aan gedaan en verloor op die avond 0,4 bar en zag dus dat hij sneller water verloor. Ik vermoed zelf dat dit nu aan de warmte wisselaar ligt in de ketel. Heb wel eens gelezen dat het water op de branders kan lekken en verdampt en via de schoorsteen ontsnapt. Ik heb het bedrijf waar ik een onderhoudscontract heb nogmaals benaderd. En hun deze uitleg gegeven maar zij blijven op het standpunt afpersen, waar ik toch wel ernstige twijfels over heb. Bij zoveel verlies moet dat toch wel te vinden zijn aan de installatie. Wie heeft raad, advies of kan mij helpen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Warmtewisselaar zal wel lek zijn. Hang de condensafvoer van de ketel in een droge emmer, vul tot 2 bar en wacht een nacht (stekker van de ketel eruit laten)

Zit er een laagje water in de emmer, dan weet je genoeg. De Calenta's staan wel bekend om dit probleem trouwens.
 

Josje53

  • #3
Beste Hessie, ik heb vannacht meteen jouw uitleg toegepast en de warmtewisselaar is dus lek. De ketel verliest op 12 uur bijna 1,3 liter water. Jammer is wel dat het bedrijf die het onderhoud uitvoert dit niet gevonden kon krijgen en mij bijna op flinke kosten had gejaagd door dat afpersen. Maar wat is nu het verstandigste wat ik kan doen. De ketel is in oktober 11 jaar oud. Ketel vervangen of repareren. Repareren zal wel een flink prijskaartje aan hangen. De Remeha Callenta 40 c is voor zo'n dure ketel mij tegen gevallen. Bij vervangen van de ketel, welke dan. Het schijnt dat de Remeha Avanta 35c CW5 misschien kwalitatief een beter alternatief is. Geeft wel wat minder warm water. Maar eerst waren wij met 4 personen en dat zijn er nu nog maar 2. Of misschien een heel ander merk. Misschien kunt u hier door uw ervaring ook wat van zeggen. Ik wil u al wel hartelijk danken voor deze hulp, hier kan ik weer mee verder.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Merkadvies geven we hier niet, maar er is meer dan te koop dan R....a.
 

Josje53

  • #5
Snap ik Hessie, toch bedankt.
 

Josje53

  • #6
Hallo Hessie, ik heb toch nog een vraag. Een vriend van mij vertelde mij of het geen optie is er een automatische vulkraan tussen te zetten. De ketel werkt verder nog perfect, of wordt dat lekken toch van kwaad naar erger en kunnen er dan grotere problemen ontstaan. Als deze dan nog een jaar of 3 mee gaat is dat dan weer mooi meegenomen. Hij verliest nu pakweg 2,5 liter water per dag.
 

Onderhoudtje

  • #7
De callenta 40c heeft een interne overstort, heb je deze al gecontroleerd. Wanneer deze lekt dan gaat het water ook meteen door de condensafvoer naar het riool.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
Een vulautomaat is geen oplossing voor een lekkage
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Kijk eerst eens of de overstort niet doorlaat.
Als een expansievat defect raakt gaat deze overstort vaak ook defect en blijft dan lekken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
De test van Hessie kun je alleen uitvoeren met droog weer. Als het regent kan er ook regenwater mee komen in de condensafvoer van de ketel.
 

ABCDE

  • #11
Je wilt niet dagelijks een sloot nieuw leidingwater met zuurstof in je systeem..
 

Josje53

  • #12
Beste onderhoudtje, kun jij mij zeggen waar die interne overstort zit. Zit daar die grijze afvoerslang aan die op het riool zit. Hoe kun je deze testen of die lek is. Ik heb het advies van Hessie opgevolgd en de ketel verliest op 12 uren 1,3 liter water wat wel erg veel is. Op 1,5 dag verlies ik 1Bar. Ook heb ik het overstort rechts boven in de ketel gecontroleerd door het slangetje onder los te maken en in een bakje te hangen en de ketel opgestookt maar deze bleef droog.
 

Josje53

  • #13
Beste Mn22, ik weet niet meer of het bij die test met die slang in een emmer te hangen het die nacht regende. De rookgassen afvoer is helemaal in orde op het dak. Dan lijkt mij sterk dat daar in 12 uur 1,3 liter water langs naar binnen komt als het regent. Misschien met een storm maar dat kan ik mij niet herinneren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Post even een foto van het inwendige van de ketel, de overstort zit dacht ik links onder.
 

Onderhoudtje

  • #15
Het overstort zit links onder in de ketel op het linker hydroblok, de overstort heeft een rode knop.
Er zit een grijze buis met een bevestigingsclip vast aan de overstort, de grijze buis kan je bij het overstort los halen door de bevestigingsclip te verwijderen.

Knipsel.PNG Knipsel1.PNG
 

Peter3x56

  • #16
Je de installatie ook makkelijk zelf afpersen. Even druk er af laten, expansievat en overstort verwijderen en afplugeen ( 3/4 en 1/2”).
daarna vullen met volle waterdruk, vervolgens vulkaan dichtdraaien.
als je de drukmeter direct ziet dalen zit er 100% een lek in je ketel/installatie (water is niet samen persbaar). Met een beetje geluk/pech hoor je bij volle waterdruk het ergens sissen/spuiten Suc7
 

Josje53

  • #17
Beste Onderhoudtje, ik heb dat bewuste slangetje er vanmorgen afgehaald en deze was droog van binnen. Ik heb de ketel eens opgewarmd met het slangetje er af of ik dan iets zou zien maar water komt er niet uit. Dat kunnen wij dan ook uitsluiten.
Wat is er nu gedaan:
De gehele installatie in huis gecontroleerd op lekkages, radiatoren en buiswerk. Niets gevonden.

Ik heb ook vloerverwarming maar heb deze bij de twee verdelers op de aanvoer en retour af kunnen sluiten. Dus deze zijn in zijn geheel afgesloten van het systeem. Hij bleef water verliezen.

In januari is er een onderhoudsbeurt geweest en is het expansievat vervangen. Ik heb er toch om dit uit te sluiten zelf weer een nieuw expansievat aan gehangen. Waterverlies bleef.

Wat wel raar is als ik het verwarmgedeelte niet gebruik en het warmwatergedeelte wel, de druk minder snel terug loopt. De ketel helemaal uit (stekker eruit) loopt deze ok minder snel leeg. Je zou dan toch moeten denken dat dit niets uit zou maken, een lek is een lek.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
@Josje53, een HR dakdoorvoer laat altijd wat regenwater door. Dat is onderdeel van het ontwerp, dus ook als je dakdoorvoer helemaal in orde is, kan er regenwater uit de condensafvoer komen.
 

Josje53

  • #19
Beste Peter 3x56, bedoel jij het overstort rechts boven. Links onder zit er toch ook een.
 

Josje53

  • #20
Beste Mn22, dan zal ik dat onderzoekje van Hessie nog een keer moeten doen, het afvoer slangetje van de afvoer op het riool in een emmer hangen bij droog weer. Maar 1,3 liter verlies op 12 uur is mijn inziens wel veel door de dakdoorvoer, maar uitsluiten kun je dit niet. Dus ga ik dit nog een keer doen bij droog weer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu