Lek in nieuwe badkamer

mklem

 • #1
Beste allemaal,

Ik heb een nieuwe badkamer geplaatst in mijn woning, waarbij ik het loodgieterswerk zelf gedaan heb, met ondersteuning van echte loodgieters.

De badkamer zit recht boven de meterkast, het dek bestaat uit betonnen kanaalplaat. Na 2 weken de badkamer in gebruik te hebben genomen blijkt het in de meterkast geregend te hebben. Om te verifiëren dat dit van de douche kwam, heb ik de hoofddouche een aantal minuten laten lopen, terwijl ik gat waar het vanuit regende in de meterkast goed in de gaten hield. Om en nabij 15 minuten nadat de douche uit stond druppelde het flink uit dat gat, waardoor mijn conclusie was dat ik mijn echte loodgieter erbij ging halen.

We hebben toen getest met een kleurstof welke afvoer er lek is. Er komen 2 afvoeren uit de muur, één van 110 die doorloopt naar de WC en bad, één van 50 die meteen op de douchegoot zit aangesloten. Na een 10 liter blauw water door de WC en bad te spoelen, en ongeveer 30 minuten wachten was de conclusie dat we die nog wel kunnen gebruiken, en dat de afvoer van de douche lek is.

Wij de tegels rondom de douchegoot eruit geslepen, afvoer buis vrijgekapt, blijkt dat deze helemaal niet lekt.

Douchegoot verder uitgekapt, merk ik dat onder de douchegoot de cement kletsnat is, en er druppels hangen onder de goot. Loodgieter geeft aan dat dit condens kan zijn, en waarschuwt me voor een eventuele voeg of kitnaad die wellicht kon lekken. Dat lijkt me sterk, aangezien de hele cement verzadigd was en het water in de meterkast echt flink drupte.

Met het eruit halen van de tegels rondom de douchegoot springt er uiteraard een wandtegel stuk, waardoor ik besloot om die tegel er ook maar helemaal uit te halen en met een vochtmeter te bekijken hoe die muur eruit ziet. Nu blijkt dat de ytong kletsnat is, ook hoger van de grond af (tegel is 30x60cm).

Uiteraard had ik achter alle rozetten goed afgekit (in andere forum vragen lees ik dat dat heel vaak voorkomt). Een belangrijk detail is denk ik dat het om een inbouwkraan gaat van Hansgrohe (groot inbouwdeel, losse handdouche, en losse hoofddouche), het leidingwerk is van Uponor unipipe plus, en de gebruikte koppelingen zijn de perskoppelingen die erbij horen. Alle schroef afdichtingen zijn gedaan met Loctite 55.

Uiteindelijk besloten om met de tegelzetter de tegel achter de handdouche los te slijpen, en kijken hoe de ytong er daar uit ziet. Daar kwamen we er achter dat de ytong ook nat is. Daardoor hebben we de tegels rondom de inbouwdoos ook weggehaald, en roken we gelijk de typische geur van natte specie (die doos en leidingen zaten vast met specie).

Nu heb ik de koppelingen van de inbouwdoos vrijgekapt, maar ik zie niets lekken. Ter vervanging van de hoofd- en handdouche heb ik er zolang wasmachine kranen opgezet, zodat we langdurig kunnen testen met warm water (alsof er gedouched wordt).

Concreet heb ik eigenlijk 2 vragen:
- Heeft iemand nog tips of tricks om te traceren waar dat vocht in specie vandaan komt? Zuigt de specie dat flink op of kun je wel aan de kleur zien waar het ongeveer vandaan komt?
- Als alle koppelingen zijn gecheckt, wat kan het dan nog zijn? Ik begin nu zelf te twijfelen aan de leidingen, maar heeft iemand dat ooit meegemaakt?

Foto's kan ik morgen wel maken en uploaden.

Alvast vriendelijk bedankt voor het meedenken en reageren!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ja dat is balen als je lekkage hebt dus alleen last van als je douche gebruikt.
  *je had zelf al gecontroleerd drain was oke
  * de afvoer wc was ook oke.
  * De muur van waar kraan zit is nat.
  een inbouwkraan gaat van Hansgrohe (groot inbouwdeel, losse handdouche, en losse hoofddouche
  Dit laatste begrijp ik niet ken je een tekening maken hoe je kraan en leidingen lopen.

  Hoe je kanaal platen lopen in de richting van meterkast?

  Een losse hoofddouche die is toch in gebouwd?
   

  Janklusser

  • #3
  Stuur wat foto's op. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden ;)
   

  ABCDE

  • #4
  Als dingen warm worden, zetten ze uit. Dingen die koud niet lekken kunnen warm wel lekken en andersom.

  Heb je een CV ketel? Staat die op de zolder er boven? Werkt de condensafvoer daarvan nog wel?
   

  Jan-WillemW

  • #5
  Waterleiding twijfel je aan? Dan zou het toch continu lekken.. overigens had je de verzekering kunnen benaderen, zij regelen dan een lek detectie bedrijf
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Kijk dit vind ik nu vreemd komen zee met een heel verhaal en we willen helpen om mee te denken wat het is...
  Maar niet meer gaan reageren.
  Zelf had ik gedacht de pers aan sluiting van de hoofddouche normaal zit ie in de muur en daarom vond ik het vreemd dat @TS zei van losse hoofd douche en een hansgrohe inbouwdeel.
   
  • Like
  Waarderingen: Jan-WillemW

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu