Watertoevoer nieuwe wc-pot blijft lekken

MenB

 • #1
Hoi allemaal,

Wij zijn de wanhoop nabij en kunnen wel wat tips gebruiken voordat we overgaan tot het inschakelen van een loodgieter :?

Wij hebben een nieuwbouw woning van 6 jaar oud gekocht. Hier zat een standaard bouw-wc in met tegels tot halverwege de muur en daarna spackwerk. De tegels hebben we er zelf uit gesloopt en daarna hebben we de hele ruimte laten stuccen, om vervolgens over de achterwand (waar de wc aan hangt) en de vloer zelf te tegelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Het tegelwerk dit heel netjes en gelijkmatig, zonder grote verspringingen etc. Het voegwerk zit er netjes in en hierna kwam het makkelijkste stukje, dachten wij, de wc-pot ophangen.

Ten eerste kost dit al heel veel moeite. De pot blijft ontzettend veel speling houden (ondanks een isolatiematje). De pinnen (draadeinden van de inbouw) hebben we op de juiste lengte gezet (7,5 cm - de aangegeven marge was 6-8 cm), de watertoevoerbuis is opgemeten en op de juiste lengte (dit in verband met mogelijk een andere diepte door stuccen en tegelwerk), de afvoerbuis is ook opgemeten en op de juiste lengte. Dat leek dus allemaal goed te gaan. Tot het moment dat we voor het eerst doortrokken: er lekt water :roll:

We checkten waar dit water vandaan kwam door er een emmer water doorheen te spoelen; droog (geen water dat weglekt aan de onderkant van de pot. Het kan dus niet anders dan dat het de watertoevoer is van de wc die lekt. Om toch alles uit te sluiten, hebben we een nieuwe universele watertoevoerbuis (incl. rubber) gehaald bij de bouwmarkt. Wederom op maat gemaakt en gemonteerd. Met spanning trokken we door en ja hoor, op nieuw lekkage van toevoerwater. Schiet ons maar lek; we weten het echt niet meer.

Heeft iemand nog tips voor ons? Of zijn we op het punt aangekomen dat we nu echt de loodgieter voor deze laatste stap moeten laten langskomen?

Ter volledigheid; we hebben geen idee welk merk inbouw er achter het muurtje zit. We hebben een Villeroy & Boch Subway 2.0 op gemonteerd. Overigens hebben we in de badkamer ook een nieuwe pot gemonteerd (zonder dag achterwandje van stuc en nieuwe tegels zijn voorzien) en dit ging in een keer goed.

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Je hebt alleen lekkage als je doorspoelt? Dus van het vullen van het reservoir?

  MenB schreef:
  nieuwbouw woning van 6 jaar oud
  Hulde voor de duidelijkheid.
   

  Dimkal

  • #3
  Misschien een beschadiging in het rubber in de valpijp waar de toevoer buis in gestoken wordt. Of anders een vervormd/ovalen ingang in de pot. Goed invetten voor dat je de boel in elkaar steekt is ook belangrijk om te voorkomen dat je de rubbers wegduwt. Plaat anders wat foto's ook van bedieningspaneel dan kunnen we kijken welk artikel je nodig hebt voor een nieuw rubber in de valpijp.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  En aan de buis een schuin randje maken, anders druk je het rubber ook weg en lekt het ook.
   

  MenB

  • #5
  TNX voor de reacties tot nu toe.

  @ABCDE: Er is inderdaad alleen lekkage als we doorspoelen. Dus op het moment dat vers water de pot in gaat wanneer je op de doorspoelknop drukt (waarvan we eigenlijk al het idee hebben dat niet alles de pot in gaat).

  @Dimkal: een beschadiging aan het rubber van de valpijp zouden we nog kunnen nakijken. Het klopt verder ook dat het een ovale vorm is in de pot waar de watertoevoerpijp in de pot gaat. De oude watertoevoer pijp was al vervormd door een ovale toegang. Boven in de badkamer hebben we de oude gebruikt zonder problemen, beneden lukt dit niet vanwege een mogelijk dieptverschil. Enkel invetten van het rubber zou dus kunnen helpen om een betere aansluiting te krijgen?

  @Peter: Aan welk randje bedoelt u? Daar waar de watertoevoer de pot in komt of waar hij de valpijp verlaat?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Als je het buisje afzaagt voor de juiste lengte dan aan de gezaagde kant een schuin randje vijlen (zie bij rode cirkel ), en zorgen dat daar geen braampjes aan zitten.
  Aan de kant waar het stootrandje op dat buisje zit, plaats je de rubber die in de pot gaat.
  Het is ook gemakkelijker (vind ik zelf) om eerst de buizen van water toevoer en afvoer in het frame te plaatsen, en dan de pot er op te zetten.
  En als je de buis van de afvoer vervangt, dan ook daar een schuin randje aan maken.
  En ik ga er van uit, dat je de buis op de juiste lengte afzaagt, dus meten als die in de pot zit en als die in het reservoir zit, en dan een halve cm kleiner en zeker niet langer.

  4001007291619.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu