Leistenen vloer leggen in specie? met / zonder matten?

Serum

  • #1
Ik hoor hier verschillende verhalen over;

Ik wil graag in ons nieuwe huis graag een leistenen vloer leggen.
(gecalibeerde 60X60 of 60X30 tegels)

De aannemer, welke ons huis zet vertelde me, dat de tegels absoluut in de specie gelegd moeten worden en dat er een mat in de dekvloer moet liggen.

De vloer is als volgt op gebouwd; grote betonnen panelen (voorgefabriceerd) een cm of 30 dik, over de breedte van het huis X een cm of 120 daarop liggen alle leidingen etc en een schuimbetonlaag van plusminus 10 cm.

Daaroverheen ligt weer een 5 cm dikke dekvloer (deze vloer ligt rondom ongeveer 5 mm los van de wanden). Als fundament staat het huis op ongeveer 2 meter lange heipalen. (ik weet niet of dit relevant is?)

Mijn vraag is;

Hoe moet/kan ik hier de leistenen vloer op leggen? Heb ik pech en hadden er echt betonvlechtmatten in de dekvloer gemoeten? Of zou ik de tegels kunnen leggen met een flexibele tegellijm? (zou mogelijk zijn volgens een plaatselijke leisteenleverancier)
 

Airst

  • #2
Hallo,

Mijn huis heeft een deel blauwe hardsteen en een ander deel is een leien vloer. Beide vloeren liggen in een specielaag en zijn met een voegen cement afgevoegd.

Voor zover mij bekend moet je zo'n natuurstenen vloer niet in een tegellijm zetten. Het schijnt een waas door de steen heen te geven. Tegellijm is waarschijnlijk synthetisch dus ik denk dat dat niet met een natuursteen samengaat.

Of er in de dekvloer nog een mat ingelaten moet worden weet ik niet. Ik heb ook een betonnen ondervloer (op verschillende etages) en heb (voor zover ik weet) geen mat als basis. Wel is het zo dat leisteen ongelooflijk zwaar weegt. Leisteen van ca 2.5 cm dik (dat zijn de gecalibreerde meestal) weegt ongeveer 70 kg per vierkante meter!

Ik wens je veel succes met je vloer!
 

Serum

  • #3
Ik heb een tegel meegekregen van een leisteen leverancier (vandaag even rond gesnuffeld). De tegel is 10-12mm dik. Hij had het er ook over om ze gewoon in de flexibele tegellijm te leggen met hoge kleefkracht.

Dank voor je reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu