Leistenen vloer verwijderen zonder beschadiging van de tegels?

mcluyten

  • #1
Wij hebben een huis gekocht waar een hele mooie noorse leistenen vloer in ligt. Eigenlijk willen we vloerverwarming aanleggen, maar we willen de leistenen vloer behouden.
Kan iemand mij vertellen of het mogelijk is om de leistenen vloer te verwijderen zonder beschadiging van de tegels? En hoe dan? Om dan vloerverwarming aan te brengen en weer opnieuw te leggen?
Of is het mogelijk om vloerverwarming vanuit de kruipruimte aan te leggen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Helaas.
Als de tegels er heel af moeten komen, dan moeten ze nu al los liggen, dus hol klinken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Dat zal inderdaad niet lukken.
Dus of nieuwe tegelvloer of andere bedekking, of geen vloerverwarming.
 

Sander 1972

  • #4
Plaats eens een foto? En hoe dik zijn ze. Denk dat het lastig wordt om die vloer te sparen, maar een aantal foto's zegt meer
 

mcluyten

  • #5
De tegels klinken niet hol, dus liggen niet los volgens mij. Hierbij een foto van de vloer. Ik kan de dikte nu niet nameten, we wonen er nog niet. Het trappetje lijkt wel een mooi beginpunt om ze te proberen te verwijderen?

462_2160.jpg 460_2160.jpg
 

Teun65

  • #6
Vroeger werden de tegels (1900 of eerder) in een op cement gelijkende substantie gelegd... niets chemisch aan, vandaar dat deze tegels makkenlijker verwijdert kunnen worden uit oude boerderijen enz.. en hergebruikt..

Deze vloer is niet oud, En verlijmd met modern spul, en dat doet wat het doen moet, de tegel vast houden.. tot in de eeuwigheid..

Als het lijsteen is? Deze kunnen geen ander krachten hebben dan allen vertikaal.. beetje frikken en je hebt er twee... dus nee.. leuk om te proberen.. geef weinig kans dat er ook maar één ongeschonde van je vloer haalt, en dan ook nog schoon krijgt voor hergebruik...
 

Teun65

  • #7
En vloerverwarming van uit je kruipruimte aanleggen gaat niet, moet je heel diep frezen, door je wapening staal (stort je vloer in) of je moet je kruipruimte willen verwarmen...

De buisjes moeten een beetje aan de oppervlakte liggen, wil je warmte uit je vloer krijgen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
De kans dat je de vloer na verwijderen helemaal opnieuw kunt gebruiken is nihil. Ja, misschien als mozaïek:lol:. Als je toch een poging wilt doen, zou ik dat alleen bij het trappetje proberen als je de vloer in elk geval gaat verwijderen. De trap zit namelijk altijd in het zicht, dus reparaties zie je dan ook altijd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Misschien dat je enkele tegels er heel uit zou kunnen halen, maar zeker niet allemaal.
De meeste zullen kapot gaan, ook al doe je het nog zo voorzichtig.
Deze tegels zitten trouwens niet verlijmd.
Een jaar of 30/35 waren dit soort vloeren heel erg in.
Toen in die tijd ook veel van dit soort vloeren gelegd.
Die werden dan in de bijna droge specie gelegd, waar een dun cementpapje overheen werd gegoten waar dan de tegels 1 voor 1 in geklopt werd.
Tegels hebben ook allemaal verschillende diktes, en van hele dikke maakte wij er dan 2 van doormiddel van de tegel te splijten met hamer en platte beitel.
 

Sander 1972

  • #10
Je zou het kunnen proberen, maar eenmaal begonnen is er geen weg terug. Tenzij je nog een aantal reserve hebt liggen om de vloer te herstellen. Als je de echt dezelfde wil
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu