Fundering, Kwaaitaalvloer en muren

Sem5

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben onlangs een woning tegengekomen met een Kwaaitaal systeemvloer die voor zo'n 70% is aangetast door rot. Hoewel er veel reparatiebedrijven beschikbaar zijn, heb ik vernomen dat de meesten van hen niet daadwerkelijk repareren, maar eerder extra steunbalken onder de vloer plaatsen en een aantal jaar garantie bieden. Voor mij is dit echter geen geschikte oplossing. Het volledig vervangen van de vloer lijkt mij daarentegen wel een optie, maar ik ben onzeker of dit haalbaar is.

Ik heb contact gehad met diverse bedrijven die beweren de vloer te kunnen vervangen. Echter, hier rijst een belangrijke vraag: als ze de vloer wegzagen, blijft er dan niet een stuk Kwaaitaal achter waar de muren op rusten?

De essentiële vraag is dus: staan de muren op de Kwaaitaal systeemvloer, of bevinden ze zich ernaast? Zonder tekeningen of inspectie is dit lastig te beantwoorden. Weet iemand echter wat destijds gebruikelijk was?

Alvast bedankt.
 

Willem52

  • #2
De kwaaitaal en mantavloeren zijn veel toegepast. Er heeft echter nooit een artikel de krant gehaald dat er 1 was ingestort. Meestal is de wapening aan de onderkant aangetast. De boogconstructie zorgt echter voor sterkte. Berekenigen tonen aan dat de onderste staven niet meer zouden worden toegepast als deze vloeren opnieuw in productie zouden komen.
Als het goed is kun je de bouwtekening altijd bij de gemeente opvragen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het binnenblad staat waarschijnlijk op de vloer
maar dat is geen probleem dat stukje wordt op druk belast en dat kan de beton ook prima overbrengen zonder wapeningsstaal.

zonder wapening komt die vloer omlaag
de boog werkt in de breedte van de platen niet in de lengte waar de wapening het werk doet.

er gebeurd niet zo heel veel spannends als er een stukje begane grond inzakt
dat ga je echt niet in de krant lezen.
 

Sem5

  • #4
De intentie is om de vloer te vervangen. Naar mijn begrip vangt de vloer de krachten op die door de muren worden uitgeoefend en verdeelt deze over het gehele vloeroppervlak, waarbij de belasting vervolgens naar de fundering wordt overgedragen. Mijn vraag is echter of, in het geval dat de vloer wordt verwijderd, de muren nog steeds kunnen rusten op het overgebleven stukje Kwaaitaal. Zou dit in de toekomst problemen kunnen veroorzaken?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dit is een andere vloer maar de oplegging ziet er ongeveer zo uit.
de rode lijn is de zaaglijn de rest kan je laten zitten of naar keuze in stukken van ca. 60 cm verwijderen en vervangen door metselwerk.
de vloer heeft geen verdelende functie ten opzichten van de fundering.

1711956226349.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Is dit je eigen woning?
 

Sem5

  • #7
Bedankt voor de berichten. Ik begin een beeld te krijgen.

Als ik het goed begrijp kan ik de vloer wegzagen en dan blijft de muur op het laatste stuk Kwaaitaal staan? Ik heb van horen zeggen begrepen dat het stuk vloer onder de muur waarschijnlijk niet is aangetast omdat daar geen lucht bij de bewapening kan komen. Maar zeker weten we het pas als de vloer weg is. Zijn er ervaringen met hoe dat gedeelte onder de muur of het inderdaad klopt dat de bewapening daar goed kan zijn. De vloer bewapening in de lengte is voor 70% aangetast.

Ik weet niet of de lengte bewapening ook de breedte bewapening kan aantasten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
In een kwaaitaalvloer zit geen wapening in de breedte.
Wat voor vloer komt er terug?
 

Sem5

  • #9
Waarschijnlijk een VBI vrijdragende vloer Rc 4,5.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Teken dan het detail hoe je de vloer oplegt.
 

Sem5

  • #12
De aannemer gaat de vloer leggen, dus ik kan het niet tekenen.
 

Sem5

  • #13
De woning is van familie. Aan mij de vraag om namens haar deze vraag te stellen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Dan is dit geen zelf klus vraag.
 

Sem5

  • #15
Ze is niet technisch onderlegd om deze vraag hier zelf te stellen en de antwoorden enigszins te begrijpen. Ik help haar met de verbouwing.
 

Sem5

  • #16
Als we op zoek gaan naar een aannemer, zal deze waarschijnlijk meteen beweren dat hij de klus kan klaren. Echter, als er iets misgaat, brengt dit problemen met zich mee. Het doel van deze vraag is om te onderzoeken of er risico's zijn voordat we met een bepaalde aannemer in zee gaan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
Een goede aannemer is verzekerd en geeft garantie.... Bovendien kan hij het ter plekke beter beoordelen dan wij met halve kennis van de situatie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Helaas is dit forum daar niet voor bedoeld. Je huurt een specialist is, dan ligt daar ook het risico. Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu