Leidingzoeker in Nieuwbouwwoning

Qwerty

  • #1
Hallo,

Binnenkort wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd.
Ik ben al een aantal maal gaan kijken en zie dat het elektra door de hele woning loopt op de meest onlogische plaatsen en alles behalve in een rechte lijn.
Heb zoveel mogelijk op foto's vastgelegd zodat ik ongeveer weet waar iets loopt als alles gestuct is.

Heeft iemand goede ervaring met een leidingzoeker (electra, water)?
Zo ja, welke merk/type en hoe nauwkeurig zijn deze apparaten ?
Kan ik in een wirwar van leidingen in een muur met dit apparaatje een stukje muur vinden waar ik veilig in kan boren ?

Groeten Qwerty
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Leidigzoekers zijn er in diverse maten en prijzen, er zijn zelfs zoekers die balklagen kunnen signaleren, ook hier geldt alle waar heeft zijn prijs.
Vraag een demonstratie bij de leverancier.

Foto's maken is gemakkelijk om een algemene indruk te krijgen, op de cm. nauwkeurig zijn ze niet, een hulpmiddel is markeringsstrepen te maken op vaste afstanden, hierdoor kunt u redelijk nauwkeurig vaststellen waar de leidingen lopen.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het probleem met ook de betere leidingzoekers is, dat ze gebaseerd zijn op de inductiespanning die naar buiten treedt, de "brom".

En ook de betere soorten hebben daar vaak moeite mee. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. Niet als het een metalen leiding betreft (koperen pijp) maar wel bij wat dieper liggende elektra-leidingen.

Als je dan gaat zoeken, krijg je afhankelijk van de gevoeligheid óf geen signaal, óf overal op de muur een signaal. Bij nieuwbouw (vochtige muren) zou dat probleem nog wel eens groter kunnen zijn...

Het maken van foto's, maar nog liever schetsen met maten vanaf welk punt gemeten de pijpen lopen, is dus zeer zinnig! Naderhand valt het altijd tegen de elektrapijp te vinden met zo'n apparaat.

Je zou bijv. de foto's even op papier kunnen afdrukken, en dan hier en daar meten en er dus bij zetten, hoe ver dat betreffende punt vanaf een zijmuur of dergelijke zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu