Meterkast/mv kanaal verplaatsen nieuwbouwwoning

Flip41

  • #1
Binnenkort begint de bouw van mijn nieuwbouwwoning. Een leuk huis, alleen bevindt de meterkast en een ventilatiekanaal zich op een erg ongelukkige plek, midden in de keuken! De aannemer wil mijn verzoek niet in behandeling nemen en zegt stellig dat het onmogelijk is om dit aan te passen. Ik twijfel hieraan, maar ik ben totaal geen expert.

Ik zou willen weten of het mogelijk is na de oplevering de hele handel naar een aan te leggen trapkast te verplaatsen. De meterkast zou in mijn optiek gewoon moeten kunnen. Het mv kanaal wordt wellicht lastiger, maar ik heb geen idee waarom dit op deze plek zit (immers, het mv kanaal op de 1e verdieping zit wel gewoon naast de trap, precies boven de plek waar ik het kanaal zou willen hebben op de begane grond). Ook moeten wat schakelaars en een thermostaat verplaatst worden maar dat zou ook moeten kunnen. Ook als het mv kanaal zou moeten blijven zou het al enorm schelen als die tegen de muur aan kan komen, het is de meterkast die het meeste ruimte inneemt.

Ik heb een bouwtekening toegevoegd en een aangepaste, zelf in elkaar geflanste, tekening naar waar het ongeveer zou moeten komen.

IMG-20200807-WA0031.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Meterkast verplaatsen is niet te doen, dan moet je door de netbeheerders ook de aansluitingen en meters laten verplaatsen. Naast dat dit aardig wat breekwerk vergt, kost dit ook nogal wat.

Zorg dat dit in de bouw meteen goed wordt gedaan. Jij betaalt dus bepaalt. Zeker als je dit met de architect/constructeur hebt overlegd dan kan de aannemer hier niet zomaar tegen in gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Flip41

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Meterkast mag niet verplaatst worden, die moet binnen een bepaalde afstand van de voordeur zitten en rechtstreeks bereikbaar zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Flip41

Flip41

  • #4
Het is een projectwoning, geen zelfbouw. De architect, constructeur en aannemer is dezelfde partij.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Flip41

  • #5
Rola schreef:
Meterkast mag niet verplaatst worden, die moet binnen een bepaalde afstand van de voordeur zitten en rechtstreeks bereikbaar zijn.
Ok dat is duidelijk. Zou de meterkast dan wel achter in de gang kunnen (waar je nu de woonkamer binnen komt), en dat je dan het hoekje om de keuken binnen komt?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Bij projectbouw krijg je dat inderdaad niet voor elkaar. Achteraf verplaatsen zou ik vergeten, zoals bovenstaand beschreven. Of het moet je duizenden euro's waard zijn om dit te doen....
 

Flip41

  • #7
Vonken_trekker schreef:
Bij projectbouw krijg je dat inderdaad niet voor elkaar. Achteraf verplaatsen zou ik vergeten, zoals bovenstaand beschreven. Of het moet je duizenden euro's waard zijn om dit te doen....
Het is me zeker duizenden euro's waard. Een meterkast midden in de keuken ga ik me verschrikkelijk aan ergeren. Alleen heb ik het even opgezocht en de meterkast moet max 3 meter van de voordeur af. Dat gaat achterin de gang niet passen, want het is 3,35. Ben bang dat het zelfs met een flinke zak geld niet gaat lukken. Of zou de warmtepomp naar achteren kunnen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Die 3 meter grens wordt inderdaad strak gehanteerd. Het zal in ieder geval een ingewikkelde operatie worden. Ik zou het eens met de W en E installateur overleggen, die kan je aangeven wat wel/niet kan, handig is en wat het kost.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Bij projectbouw is het simpel, als de aannemer dit niet wil, dan heb je pech. Je kunt besluiten om de woning wel of niet te kopen. :wink:

De meterkast mag inderdaad niet verder van de voordeur vandaan, dus de enige andere opties zijn in plaats van het toilet of in plaats van de technische ruimte. Maar een meterkast heeft ook vaste afmetingen, dus dat betekent dat je gang er ook niet meer fatsoenlijk uit ziet of dat je heel veel loze ruimte overhoudt achter de meterkast.

Ik vind de oplossing die ze nu bedacht hebben wel een mooie!

Achteraf verplaatsen is niet te doen. In de meterkast komen alle leidingen van de NUTS-bedrijven binnen (elektra, water, waarschijnlijk geen gas meer, coax, glasvezel). Dit verplaatsen moet gebeuren door de betreffende partijen, kost klauwen vol met geld en ze zullen er dus niet aan meewerken als de meterkast niet op een toegestane plaats zit.

Daarnaast komen in de meterkast natuurlijk alle leidingen naar de rest van de woning uit. Met wat mazzel liggen deze in de smeervloer (bij toepassing van kanaalplaten), met pech liggen deze zelfs ingestort in de betonvloer (bij breedplaten). Hoe wilde je dit gaan verleggen? Dat komt zo'n beetje neer op het halve huis afbreken. Of je moet een verlaagd plafond maken om alles van de oude naar de nieuwe meterkast te verleggen?

Het lijkt me een kansloze operatie.

Als je het lelijk vindt, ontwerp dan liever een keuken waarin deze meterkast wel goed past. Misschien kun je in plaats van de L-opstelling een parallel opstelling maken, met hoge kasten tegen de hal en een aanrecht tegen de woningscheidende wand? Of een U-keuken.

Als je tegen de hal dan hoge kasten zet met een netjes gestucte ombouw kun je dat mooi op de muur laten aansluiten?

Zoiets bedoel ik dan:
Ombouw-stollenwanden-MDF-keuken.jpeg
 

Klusser1954

  • #10
Volgens eisen Enexis moet de meterkast in de hal, ik kan jouw plattegrond niet goed bekijken of daar aan voldaan wordt.
De meterruimte is vanaf de hal of gang – direct vanaf een toegang – te bereiken. Hij ligt niet meer
dan 3 meter van deze toegang verwijderd en op hetzelfde niveau. In de meterruimte en in de directe
omgeving ervan bevinden zich geen balken, leidingen en dergelijke, die een vrije invoering van de
aansluitleidingen in de
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Klusser1954 zijn citaat heb ik inderdaad ook wel eens gelezen maar dat is hier de aannemer/verkoper zijn probleem....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Een meterkast wordt echt niet altijd in de hal geplaatst, en de 2m eis is uit het bouwbesluit verdwenen. Sommige energiebedrijven hanteren nog wel dit soort ouderwetse eisen, maar gaan er tegenwoordig vaak gelukkig beter mee om.

In jouw geval is het zinvolst om de meterkast in de berging aan de voorkant te plaatsen. Reken op veel geld. Binnen de woning moet er ook zeer veel gesloopt gaan worden om dit voor elkaar te krijgen. Reken erop dat er in de hal een verlaagd plafond nodig is.

De leidingschacht achter de meterkast zal niet voor een ventilatiekoker zijn. Vraag bij de aannemer na wat daar wel allemaal in komt. Waarschijnlijk de standleiding riolering. Om die te verplaatsen moet de vloer opengehakt worden, en mogelijk (afhankelijk van waar deze naar toe moet) het complete leidingsysteem op de verdieping.

Vraag jezelf af of je dit huis echt wel wilt kopen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Voordat je het huis kocht, zul je zeker ook de bouwtekeningen gezien hebben.
Als toen al bekend was door de aannemer dat de meterkast niet verlegd kan worden, en hier niet over onderhandeld kan worden had je beter van de koop af kunnen zien.
Afwijken van de originele bouw kan soms wel, maar niet in alle gevallen.
Er moeten dan ook apart door de onderaan nemers berekeningen worden gemaakt, omdat jou woning afwijkt van de andere.
Sommige dingen kunnen wel aangepast worden bij nieuwbouw, maar dan betaal je de driedubbele hoofdprijs voor het meerwerk.
Wil je een woning geheel naar eigen smaak, laat dan zelf een woning ontwerpen en bouwen.
 

Jacqie

  • #14
Ben met zo'n zelfde actie bezig omdat wij de hal met sta in de weg meterkast, willen ombouwen tot badkamer...en idd in het bouwbesluit staat het niet meer van die drie meter maximale afstand tot een deur (heb ver. eigen huis zelfs benaderd) Het komt er op neer dat de netwerkbeheerder van gas en stroom en de waterleverancier bepalen. Via mijnaansluitingen.nl kun je een offerte vragen voor jouw plan. Je kan dan in een aanvraag alle leveranciers/ netwerkbeheerders benaderen. De tekeningen heb je al! Ik ben erg geschrokken van de bedragen; zelfs voor het afsluiten van de gasmeter betaal je tegen de 900 euro. Je bent zo tegen de 3000 euro of meer kwijt...nieuwe meterkast enz.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Klopt, dat zijn de 'duizenden euro's' die ik hierboven al meermaals heb genoemd.

De netbeheerders zijn monopolist en bepalen dus volledig hun eigen prijzen.

Overigens is er vorige week voor het eerst een 'gasverlater' die niet wilde betalen voor verwijderen van de meter door de rechter in het gelijk gesteld. Dat kan een interessante ontwikkeling worden. Zie het artikel hier.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu