Verlichting nieuwbouwwoning

okays

 • #1
Hoi allen,

Misschien een domme vraag, maar in mijn nieuwbouwwoning heb ik lichtpuntjes in mijn woonkamer laten trekken.

Nu wil ik dus van die opbouwspotjes installeren maar het lijkt erop (zie afbeelding) dat ik daarvoor nog iets anders moet doen. En weten jullie waar die witte kabel voor is, die uit het plafond steekt?

Alvast bedankt voor je tijd

IMG_8742.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Die wit gespoten draad is een groen/gele, als je het spuitwerk even wegdenkt. Dit is aarde.

Je fase- en nuldraad kun je aansluiten in de kroonsteen die door het deksel steekt.
 
 • Like
Waarderingen: okays

okays

 • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie, XanderH!

Ik neem aan dat ik een stukje van die witte draad dan open moet snijden om bij die groen/gele draden te komen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Vaak kun je dat witte spul er met een doekje met wasbenzine of spiritus van af halen. Krijg je de oorspronkelijke geel/groene kleur te zien. Een heel klein stukje volstaat al als je zeker wilt zijn dat het inderdaad geel/groen is, verder is het niet nodig de verf geheel weg te halen. Maar het kan ook geen kwaad, heb je een nette geel/groene draad, die geen vergissingen veroorzaakt.

Opensnijden zou ik niet doen, gewoon aan het einde aanstrippen om de koperen kern van de aardedraad te gebruiken voor aansluiting aan de spotjes. Hoe je dat moet aansluiten is afhankelijk van de uitvoering van die spotjes. Waarschijnlijk zit er aan het frame daarvan een schroefklem, waaronder je (het koper van) de aarddraad kunt vastklemmen. In dat geval strip je het uiteinde zodanig, dat het koper netjes onder de schroef past.

Plaats anders even een foto van dat armatuur met spotjes.
 
 • Like
Waarderingen: okays

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik zie geen installatiehandleiding op die site, maar kan me haast niet voorstellen dat deze behuizingen een aardaansluiting (nodig) hebben. Staat er misschien op de verpakking een dergelijk tekentje?
Dubbel-geïsoleerd.jpg

Dan is de armatuur dubbel geïsoleerd en hoeft de aardedraad niet aangesloten te worden. Mag zelfs niet eens.

Ik heb toch het idee, dat je met deze spotjes een bevestigingsprobleem gaat hebben, want je krijgt ze volgens mij niet strak tegen het centraaldoos aan, zeker niet vanwege dat nokje om een ophanghaakje aan te bevestigen en dat halve kroonsteentje. Het lijkt op een centraaldoosdeksel 5011. Hoe had je je voorgesteld dat te gaan doen?
 
Laatst bewerkt:

okays

 • #7
Eigenlijk waren we eerst van plan om inbouwspotjes te (laten) plaatsen, maar we kwamen er later pas achter dat we daarvoor het plafond eerst moeten verlagen. Maar helaas daarvoor geen budget meer voor.

Dus toen kwam een kennis van me met een suggestie om opbouwspotjes te kopen waarvoor het plafond niet verlaagd hoeft te worden. Na een korte zoektocht op het internet vonden we dus die lamp waarvan ik de link net deelde, en met een hoogte van 30mm leek het ons een prima alternatief voor een inbouwspotlamp.

Zien we (weer) iets over het hoofd dan? :(
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Wat elektra aansluiten betreft, geen probleem.
Maar hoe ga je ze vastmaken? Door het spuitwerk zie je links en rechts een schroef zitten.
In het midden zit een haakje, die zit nu plat, maar die kan je los maken zodat die naar beneden hangt voor bijvoorbeeld een hanglamp.
Dat steekt allemaal iets uit onder je plafond. Dan krijg je dat spotje niet strak meer tegen het plafond. Het helpt niet dat het spotje maar een diameter van 7,5 heeft. (wel mooie spotje verder)
 
 • Like
Waarderingen: okays

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #9
Het kroonsteentje waar je de spot op aan moet sluiten steekt uit het plafond, zet je daar de lamp overheen dan komt die niet mooi tegen het plafond te zitten en dan ook nog het probleem om de aansluitkabel netjes weg te werken.
Met een klein opbouwrandje zou je e.e.a wel netjes kunnen krijgen.
 
 • Like
Waarderingen: okays

okays

 • #10
Ik heb er nu eentje besteld om te kijken of het allemaal gaat lukken en passen.

Bedankt allemaal voor jullie tijd en input!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Als je problemen tegenkomt door dat kroonsteentje of die opstaande hobbel, zou je ook nog kunnen kijken of het vervangen van het bestaande centraaldoosdeksel een oplossing is.

Ik denk dan bijv. aan het deksel dat ik in dit antwoord (klik) genoemd en getoond heb (ABB 3541).
Dat heeft dergelijke opstaande delen niet, maar dan moet je wel weer een oplossing zien te vinden voor het invoeren en verbinden van het kabeltje. Het verbinden zou je kunnen doen met een zgn. hevelklem.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Opbouwrandjes kun je zelf eenvoudig maken met een gatenzaag.
gatenzaag.jpg

Eerst een grote uitzagen zodat je die netjes met de schroefjes vast kunt zetten op de inbouwdoos en daarna in de grote een kleiner gat zagen waar je spot precies op past maar er wel ruimte is om je kabel netjes weg te werken.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu