Leidingresonantie /-fluit

Ocram

  • #1
Hi, nieuw op dit informatieve forum, maar ondanks de vele vergelijkbare topics kom ik hier niet echt uit:
Eerst even voorstellen: Marco, huis uit 1860 in de buurt van Arnhem, gezin in totaal 5 pers. In 2003 heb ik flink verbouwd (o.m. alles vloerverwarming) en nu flink uitgebreid en verder verduurzaamd.

Na installatietechnische verduurzaming van mijn huis heb ik in de waterleiding naar de douche een vervelende leidingresonantie / -fluit.

De douche met thermostatische mengkraan krijgt water van ca 45°C vanaf de warmtepomp en uiteraard koud water (dat na enkele minuten wat wordt voorverwarmd door een douche-WTW). Bij vol koud of vol warm is er geen fluit te horen, bij een middenstand wel. Er zijn twee overgangskoppelingen die verdacht waren, beide Uponor MLC overgangskoppelingen van 16 mm Uponor meerlagenbuis naar 15 mm koper, ca 20 cm vanaf de kraan. Deze heb ik beide al twee keer losgehaald, alle mogelijke bramen verwijderd, maar het helpt niet. De inlaatzeefjes van de kraan waren schoon, geen klusgruis.

Toen de douche nog gevoed werd vanuit een CV ketel (60°C / geen douche WTW / alles 15 mm koper) was deze resonantie er niet.
Door de gewijzigde temperaturen is de warm water stroom groter, de koud water stroom kleiner dan voorheen. Het gekke is dus wel dat als je de stroom maximaliseert, de fluit ook weg gaat.
Met de stetoscoop kan ik het ook niet preciezer localiseren dan dat het in de buurt van deze koppelingen / mengkraan moet zijn. Verder zitten er (in de nabijheid) geen andere koppelingen.

Moet ik in het thermostatische deel van de kraan zoeken? Of kunnen die koppelingen ook fluiten als er geen (zichtbare) braam is?

Ik ben benieuwd naar jullie inzichten. Alvast bedankt. Mvg , Marco
 

ADDave

  • #2
Het enige wat ik kan bedenken is dat de mengverhouding in de kraan tussen warm en koud niet goed is en daarom gaat fluiten. De oorzaak zit dus waarschijnlijk in de aanvoertemperatuur van 45 graden, wat overigens helemaal niet toegestaan is vanwege bacteriegroei.

Het is in woningen verplicht om minimaal een tapwatertemperatuur van 55 graden op warm te hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Ocram

Ocram

  • #3
Ok dank, da's interessant. De warmtepomp draait wel wekelijks een keer naar 60, maar daarmee zijn natuurlijk nog niet de leidingen doorgespoeld. Ik zie wel ontwikkelingen o.h.g.v. wetgeving die die 55grd ter discussie stellen. Goeie tip.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
voer maar heter water aan op de kraan en het gefluit is hoogstwaarschijnlijk over, dit komt omdat de kraan gaat knijpen en deze ontwikkeld is voor een ww aanvoer van 60+ daardoor gaat de kraan gigantisch knijpen om maar aan de temperatuur instelling te komen.
 

Ocram

  • #5
Dan knijpt ie dus aan de koud water zijde. Maar omdat het koude water wordt voorverwarmd door de WTW zou dat knijpen dan toch weer iets beperkter zijn, zou ik verwachten. Ik ga het in ieder geval eens proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu