Leidingen vanaf meterkast via kruipruimte naar keuken

Atmoz

  • #1
Beste mensen,

er moeten naar een nieuw te bouwen keuken en wasruimte een aantal leidingen worden gelegd. De leidingen gaan vanaf de meterkast via de kruipruimte naar het aan te bouwen gedeelte van het huis. Daar komen de leidingen zoveel mogelijk in de vloer te liggen en vandaar naar de respectievelijke aansluitpunten.
De leidingen liggen dan als het ware in een grote u-vorm. Gaat dit geen problemen opleveren met condens welke zich in de leidingen zou kunnen verzamelen? Of til ik hier te zwaar aan?
Het gaat in zijn geheel om zo'n 6 groepen. Hoe voer je zoiets het beste uit? 6 keer VMvK of 6 buizen, waarvan een in 3/4" of is een elegantere oplossing?

Wie heeft goede raad?
 

Xr8

  • #2
Buizen liggen vaak in de vloer, condens is geen probleem. Zou alles met buisleiding uitvoeren en deze bedraden. Zo kun je eea altijd weer vervangen indien nodig. Als er 3 x 2,5mm2 door gaat is 5/8 voldoende. Je kunt het ook in 3/4 uitvoeren, buis is wat duurder.

Succes.
 

@$T

  • #3
Ik begrijp dat alles voor de aansluitpunten in de keuken is. Het is dan verstandig en vlgs mij ook de enige mogelijkheid om vanuit de meterkast met VMVK onder de vloer verder te gaan met VMVK in buis naar de betreffende aaansluitingen. Ik zou alles in 19mm maken indien mogelijk want dan kan er eventueel ook een 5 x 2,5mm² doorheen voor bv de kookaansluiting.
 

Atmoz

  • #4
Bedankt voor de reacties, bijna alle leidingen zijn inderdaad voor de keuken. De 3/4" voor de kookplaat.
Om de bedrading in de meterkast een beetje netjes te houden heb ik even overwogen om tot ongeveer aan de vloer met bedradingskoker te werken. Dit zou je kunnen zien als uitbreiding op het draad compartiment boven in de verdeler. Dit zal wel niet mogen?

@$T: waarom zie jij als enige mogelijkheid om met VMvK te werken? Xr8 stelt voor om buis te gebruiken en daar op de standaard manier draad in te trekken.
De kabel heeft m.i. wel het voordeel dat ik in de meterkast beter weg kom.

gr. Atmoz
 

@$T

  • #5
IK begrijp dat je door de kruipruimte gaat. Als deze droog is, is er geen bezwaar om het geheel in buis uit te voeren maar dan moet deze wel deugdelijk bevestigd worden tegen het plafond. Ergens staat mij bij dat er géén u buizen mogen gemaakt met draad. dus voor de zekerheid en nhet gemak VMVK onder de vloer en in buis in de afwerkvloer.
 

Atmoz

  • #6
De leidingen moeten nu van uit de kruipruimte naar de groepenkast. Het mooiste zou zijn om de nieuwe leidingen achter de gasmeter te laten lopen. Mag dit?
Er komen in het geval van "ja" 8 leidingen w.v. een 3/4" uit de kruipruimte achter de gasmeter langs naar de uitbreiding van de groepenkast.

gr. Atmoz.
 

Atmoz

  • #7
Deze week zou ik de leidingen willen leggen, wie heeft antwoord op mijn vraag of de 8 leidingen achter de gasmeter door mogen lopen?
De voedingskabel van het energiebedrijf loopt rechts in de meterkast naar de bestaande hoofdzekering. Op internet heb ik gevonden dat de ruimte achter de gasmeter vrij moet blijven voor zo'n kabel en niet mag worden gebruikt voor installatie leidingen. Hoe streng wordt dit gehandhaafd? De kabel ligt er immers al, en zelfs als er een nieuwe zou moeten komen ivm een verzwaring lijkt me dat ze die toch ook rechts en rechtstreeks naar de hoofdzekeringen zouden leggen. Het energiebedrijf vragen is een optie, maar wie heeft hiermee in de praktijk ervaring?
 

Gamecat

  • #8
De meterkast is verdeeld in zone's voor water, electra, gas en telecom aansluitingen. Op de site aansluitingen.nl staan verschillende pdf's voor de meterkast indeling, hier staan ook de zones duidelijk beschreven.

Zie https://www.mijnaansluiting.nl/meterkast
Volgens deze tekening mogen er electra leidingen achter de gasmeter lopen.
 

Atmoz

  • #9
@Gamecat: bedankt voor de reactie.

Echter als ik de afbeeldingen bekijk lees ik daar uit dat er achter de gasmeter alleen bekabeling van het energiebedrijf mag zitten. Dus zouden mijn nieuwe buizen daar niet mogen komen.
Maar ja, de voedingskabel zit er al, wat dat betreft zou er geen probleem mogen zijn. Daarom mijn vraag: wat is in zo'n situatie gangbare praktijk.

gr. Atmoz
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu