Oude elektra leidingen in klushuis

Tungsten

  • #1
Ik ben aan het klussen in het oude huis van mijn collega. In een schuur en een kelder zitten nog van die oude stalen elektra leidingen. Ze zijn er alleen voor de verlichting. Dus geen stopkontakten. Ik heb ze nog niet van binnen bekeken. Ik neem aan, dat als er nog van die hele oude katoenen draden in zitten, dat die het beste vervangen kunnen worden. En dan gelijk de stalen buizen ook als we toch bezig zijn. Maar als er al moderne draden in zitten, moet het staal dan vervangen worden door plastic of kunnen die gewoon blijven zitten.
 

Lampje45

  • #2
60 jaar geleden werden installaties met rubberdraad en stalen pijp bij wisselen van bewoner altijd afgekeurd.
Installaties moeten dubbel geaard zijn en dat is met stalen pijp dus niet het geval.

Dus nu je toch bezig bent, gewoon vervangen en gelijk je meterkast aanpassen. Want als er nog stalen pijp in zit dan denk ik dat aardlek een vreemd woord is in deze installatie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
dubbel geaard=dubbel geïsoleerd
 

Lampje45

  • #4
Oeps :oops:
 

Sander 1972

  • #5
Weg knippen die hap, en nieuwe aanleggen
 

Tungsten

  • #6
Oké, dan gaan we alles vervangen. Veiligheid voor alles. Een nieuwe groepenkast met een dubbele aardlekschakelaar; hoofdschakelaar is reeds aangebracht door een installateur. Ook heeft hij een nieuwe aard pen in de grond gedaan. Dus dat is allemaal nu dik in orde. Ik had namelijk al gezien dat de aardlekschakelaar (zag er heel antiek uit) het niet deed. Althans met de test knop reageerde hij niet. Op mijn aanraden heeft mijn collega, de meterkast laten renoveren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu