Elektra leidingen in isolatie laag

LaurensBerends

  • #1
Hallo iedereen!
Ik heb een vraag, wij krijgen vloerverwarming en zijn op dit moment bezig met alle voorbereidingen te treffen. De opbouw is zand-beton-pir-dekvloer. De riolering ligt in de zandlaag, en de elektra willen we in de isolatie maken, is dit gebruikelijk? We verlijmen alle elektra buizen ivm het trekken van nieuwe draden mocht dit ooit nodig zijn.

Groeten Laurens
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat kan maar het is een lastig karweitje. In de isolatieplaat moet je de ruimte voor de buizen maken.
Waarom niet gekozen om de buizen in de beton te leggen.
 

LaurensBerends

  • #3
Ik doe ze niet in het beton omdat ik bang ben dat de beton iets zakt (wel goed verdicht) en de leidingen klem komen te zitten. In de isolatie hebben ze dan nog enige ruimte en isolatie veert nog een beetje mee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Beton zakt zomaar niet hoor... het is wel gebruikelijk om de leidingen gewoon in de vloer te leggen. Nu wordt het een behoorlijk werk inderdaad om ze er alsnog in te krijgen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou het heel erg op prijs stellen als je de isolatie hebt geplaatst en je ervaring te ventileren.
Het zou zo maar kunnen dat jouw idee een voordeel heeft.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
In de beton of op de slangen van de vloerverwarming.
 

FJO

  • #7
PIR moet je toch op folie leggen en daar weer folie overheen voor je de dekvloer legt? Dan zou je dus door je folie moeten met je leidingen. Of ga je ze aan de onderkant van je isolatie onder de folie leggen? Ik ben hier voor mijn eigen verbouwing ook overna aan het denken.
Ik heb maar 20 cm voor mijn hele vloeropbouw (isolatie, vloerverwarming, leidingen en dekvloer) op de betonnen tafelfundering vloerplaat. Dus max 12 cm voor isolatie waar dan de leidingen ook in moeten. Vanwege de isolatie waarde wil ik ook liefst PIR.
Echter heb ik nu al eens doorsijpelend vocht van de buren (de oorzaak zou nu wel opgelost moeten zijn, maar de tijd zal het leren) in mijn huis gehad. Er lag echt een plas water op mijn vloer. Aangezien mijn vloer echt nat kan worden is het in mijn geval misschien beter om voor materiaal te kiezen wat 100% ongevoelig is voor vocht met dan toch maar een lager isolatiewaarde.

Ik dacht zelf als mogelijke oplossing 2cm eps of xps (haal ik altijd door elkaar) als eerste laagje en om leidingen en buizen heen zodat folie niet direct in aanraking komt met harde of puntige voorwerpen.
Daar folie overheen. Dan je pir platen neerleggen en er uitsparingen uit maken ter plaatse van leidingwerk met bv mes, zaag, multitool, (ijsschep werkt misschien als het echt alleen om een electra leiding gaat als je de zijkanten dan eerst insnijd). Dan weer folie en evt nog een laagje eps of xps om te voorkomen dat je folie beschadigd en dan je raamwerk voor je vloerverwarming.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ga in ieder geval niet met een frees oid. te werk om de leidingen in je isolatie te krijgen en mocht je dat wel doen gebruik dan ook zeker goede adembescherming want je ademt snel van het fijne pir stof in waarna je je longen bijna uit je lijf hoest.
 

LaurensBerends

  • #9
Klopt, pir is echt bende om op maat te maken..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu