Led lampen op normale dimmer

Ronaldstolk

  • #1
Hallo

Ik heb een vraag: een kennis van me heeft zijn plafondlamp die voorzien was van 3x 30 w halogeen vervangen door 3 x 5 watt gu 10 dimbare led spots (alles 220 volt).

Hij heeft zijn oorspronkelijke dimmer (jung 266 gde) gehandhaafd. En dat werkt prima! Terwijl deze dimmer pas vanaf 60 watt dimt (tot 600 w). De spotjes dimmen tot bijna uit, en hij heeft het al een half jaar zo. Het is een veelgebruikte lamp. Dus kapot gaan doet het ook niet (dat zou het al kapot geweest zijn neem ik aan).

Hij heeft elders hetzelfde trucje gedaan, maar dan met een drespa 730.02 dimmer, dimbereik ook vanaf 60 watt (tot 400 w). Werkt ook prima, maar de dimmer bromt wat. Verder no problem.

Mijn vraag: in theorie kan dit niet toch? Zo wel, dan zou ik het ook graag doen.

Groeten

Ronald
 

Imco

  • #2
Specificaties worden door een fabrikant opgegeven met enige marge. De dimmers zijn getest voor lampen vanaf 60W en daar geeft de fabrikant dus ook garantie op de werking. Dat de dimmer met minder ook werkt blijkt wel uit je eigen ervaring. Echter geeft de fabrikant je daar geen garantie op. Wellicht zijn de dimmers ook nog uit de tijd van voor de LED. Toen was 60W al een laag vermogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu