Dimmer ledlampen

Ronaldstolk

  • #1
Screen Shot 01-24-24 at 04.56 PM.JPG
Ik heb deze dimmer; ik wil hierop graag een eettafellamp met daarin 5x 220 volt LED spots van 5,9 watt per stuk aansluiten.
Gaat dat werken, qua dimmen? En zo ja, moet ik nog ergens iets instellen, ergens aan draaien bijv? (ik zie een potmetertje rechtsboven bijvoorbeeld?)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor zover ik het vanaf dit plaatje kan beoordelen, gaat dit waarschijnlijk niet lukken.
Want de dimmer zou geschikt zijn voor:
- Normale gloeilampen
- Halogeen lampen aangesloten via een elektronisch transformator
Voor beide geldt een bereik van 20 tot 315 W.

Volgens de site van Peha is dat dan ook meteen datgene waarvoor deze dimmer gespecificeerd is. Geschikt voor LED's staat bij deze dimmer niet expliciet genoemd.

Of dat dan ook gaat werken met LED-lampen is helemaal afhankelijk van het soort LED-lampen. Vaak lukt dat niet of is er maar een klein regelbereik. Soms heb je mazzel en lukt het wel.

Sommige LED-lampen willen een fase-aansnij dimmer, andere juist met een fase-afsnij principe. In sommige (op LED's gerichte) dimmers kan dat ingesteld worden (zijn dus universeel).

Die spots, heb je die van een officiele LED-leverancier en zo ja, kun je bij hen te rade gaan wat je het beste kunt gebruiken? Want vaak is dat toch het handigst. Tenzij je het gewoon probeert, omdat je deze dimmer toch al hebt, en het dimmen goed gaat.
 

HenkL14

  • #3
Theorie is inderdaad dat de dimmer bedoeld is voor andere lampen.

In de praktijk wisselt het behoorlijk hoe oudere dimmers op ledverlichting reageren of andersom.
 

Ronaldstolk

  • #4
dank allemaal het werkt prima ter info: de lampen hebben een groot dimbereik nu (kunnen ook heel zacht branden) maar het gaat vrij 'snel'. Dus een half slagje is van net aan tot heel fel zeg maar Maar verder werkt het prima
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Beter zul je het met deze dimmer niet kunnen krijgen.
Als je er tevreden mee bent, dan is dat toch prima...
Bedankt voor de terugmelding!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu