Halogeenlampen vervangen door LED

Age

  • #1
Hallo. Ik heb op de bovenverdieping halogeen verlichting. Op 1 Osram Halotronic trafo 150watt zijn 4 halogeen spots (GU5.3) aangesloten. Ik wil de 35watt lampjes vervangen door 5,8watt led lampjes.

Op de ene site lees ik dat je moet rekenen met het wattage van de oude lampen en op andere wordt weer geschreven dat de oude trafo te veel vermogen levert en dat je dus een kleinere trafo nodig zou hebben.
Om het makkelijk te maken lees ik ook nog weer ergens dat wanneer je Osram lampen gebruikt er weer andere regels gelden.

Wie kan mij duidelijkheid verschaffen?

Age
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een transformator kan niet te veel vermogen leveren. Het geleverde vermogen hangt af van de stroom die de aangesloten lichtbronnen vragen.

Je kunt wel meemaken dat een transformator behalve een maximale belasting (150W) ook een mininale belasting heeft gespecificeerd, als je hier onder komt heb je kans dat de transformator niet goed functioneert.

Er is geen dimmer in het spel?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Hou er wel rekening mee dat als je 35W gaat vervangen door 5,8W je wel veel meer licht krijgt.
Normaal ga je 35W vervangen door 3,5 tot max 4W

Wat betreft de trafo kan de oude trafo door de veel lagere belasting een te hoge spanning afgeven waardoor je lampjes sneller stuk gaan, maar volgens mij is de Halotronic ook geschikt voor led maar moet je er dan wel een minimale belasting aanhangen van 50W.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu