Knipperende LED lampen - led dimmer

Warmbuffet

  • #1
Goedemorgen,

Na gisteren succesvol te zijn geholpen met mijn vraag over de aardlekschakelaar, heb ik een tweede probleem.

In de woonkamer hebben wij twee lampen hangen, die beiden zijn aangesloten op een LED-dimmer, GIRA type 2450. Als ik de speciale dimbare LED lampen indraai, beginnen deze te flikkeren of werken deze zelfs helemaal niet. Nu hebben wij het huis onlangs gekocht en voor zover ik weet hadden de voorgaande bewoners dit probleem niet. Kan dit dan toch aan de LED lampen liggen? Of doet zich wellicht een ander probleem voor?

Groet,
Thomas

WhatsApp Image 2023-01-06 at 10.07.25.jpeg WhatsApp Image 2023-01-06 at 10.07.45.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het dimmen van LED-lampen is heel vaak een probleem. De dimmer en de lamp moeten als het ware bij elkaar passen. Vaak is er een nulleider naar de dimmer nodig. En de ene lamp laat zich beter met fase-aansnijding regelen, de andere met fase-afsnijding

Volgens de gebruiksaanwijzing moet je na installatie van de nieuwe lampen de dimmer zich laten instellen op die nieuwe lampen. Dat omdat deze dimmers automatisch de beste methode van dimmen herkennen (fase aansijding / fase afsnijding e.d.)
5.2 Inbedrijfname
Minimale lichtsterkte instellen
Voorwaarde: dimmer is gebruiksklaar en de last is uitgeschakeld.
■ Instelknop ca. 10 tot 15 seconden indrukken totdat het licht wordt ingeschakeld en weer wordt uitgeschakeld.
■ Binnen 5 seconden de instelknop weer indrukken en ingedrukt houden. Licht schakelt in op de laagste lichtsterkte en wordt langzaam helderder.
In de laagste dimstand moet u kunnen zien dat de lamp brandt.
■ Zodra de gewenste minimale lichtsterkte is bereikt, de instelknop loslaten.
De minimale lichtsterkte wordt opgeslagen en het licht uitgeschakeld.
Vervolgens bestaat de kans, dat de dimmer beter werkt als er ook een nulleiding aangesloten wordt. Zit die er al op? Anders zou je hem moeten bijtrekken vanaf de centraaldoos. Ook die aansluiting wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing, die je hier (klik) kunt downloaden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu