Langzaam lek, muurplaat en tegels vervangen

Christiaantjong

  • #1
Beste medeklussers,

Nieuw op dit forum en enthousiaste klusser, ik zit met het volgende probleem.
Mijn badkamer grenst aan een slaapkamer door middel van gasbeton. In de slaapkamer ontstaan vochtplekken in de muur ter hoogte van de douchekraan. Stoute schoenen aangetrokken en de twee tegels rondom de kraan weggehaald. Bleek het echt een vochtig zooitje te zijn, niet echt een verrassing natuurlijk. De boel zit er inmiddels (waarschijnlijk) 20 jaar in.
Er was niks afgekit en de tegels waren gebarsten, de rozetten sluiten ook niet voldoende af. Ook zit de muurplaat niet vast, die is mooi roestbruin inmiddels. Er is al erg veel gips weg door het vocht.
Ik hoop erg op jullie hulp, hoe nu verder? De afwerking lukt wel, het tegelen en zorgen dat er geen vocht meer in de muur kan, maar moet ik de muurplaat vastzetten, zo ja, hoe? De muur zal niet meer goed pakken. Ook is er nog weinig gips om op te tegelen.
Mijn boerenverstand zegt dat als de muurplaat niet vast zit, het erg makkelijk is voor de tegels om te breken, dus die moet sowieso vast, dan alle gaten dichten met ??? en dan tegellijm. Is dat het zo'n beetje? Ik zal een fotootje meesturen van de zooi,

Alvast enorm bedankt,

groet,
Christiaan

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De muurplaat moet vernieuwd worden en het gips zoveel mogelijk wegkrabben tot op het goede gedeelte, daarna dicht pleisteren met roodband.
Ik ben geen voorstander van gipsprodukten in natte gedeeltes maar ik zie hier zo gauw geen andere mogelijkheid, misschien iemand anders.

Na het tegelen de ruimte tussen muurplaat en tegels heel goed dicht kitten.

Dat de tegels kapot zijn komt zo goed als zeker door het roesten van de muurplaat.
 

Christiaantjong

  • #3
Beste Jan,

Dank voor je antwoord, hoe krijg ik de oude muurplaat eraf, er is weinig ruimte. Moet het bad eruit?
Hoe kan dit gebeuren, is dit een fout vanuit de oorspronkelijke bouw? Het lijkt me dat dit allemaal door slechte afwerking komt,

groet,
Christiaan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Verwijder de kraan en hak de muurplaat vrij, ook een stukje aan de bovenkant.
Met een brander de soldering heet maken en de muurplaat er af wippen, een nieuwe in omgekeerde volgorde er op solderen, pas op dat er geen rommel in de pijpen kan komen.

De oorzaak is zo goed als zeker lekkage langs de rozetten, het gips neemt veel vocht op, de muurplaatbeugel begint te roesten en drukt de tegels kapot.
Daarom is het zo belangrijk dat de ruimte tussen muurplaat en tegels goed gekit wordt.
 

Christiaantjong

  • #5
Dus na het plaatsen van de nieuwe tegels goed het gat opvullen met (sanitair)kit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ja.
 

Christiaantjong

  • #7
Alles is weer ok, nieuwe muurplaat en nieuwe tegels. Dank voor alle info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu