Water loopt langzaam weg afvoer keuken

Bert_heeft_een_probleem

 • #1
Het gaat om de spoelbak in de keuken bij mijn ouders (appartement 2 de verdieping). Dubbele spoelbak + aansluiting afwasmachine.
Hieronder de Ikea opstelling (sorry voor het knip en plakwerk, zijn snips van video en geheel was niet in 1 frame te zien. Voor de zekerheid een zelfde systeem er nog langs gezet)
1707898318248.png

Wanneer de grote bak vol is en de stop gaat er uit dan loopt het water eerst even normaal weg. Ongeveer wanneer de bak voor 1/3 leeg is dan loopt het ineens veel langzamer weg en komt het water omhoog in het kleine spoelbakje en horen we lucht omhoog komen in leiding (geen belletjes in water en denk dat die lucht via de overloop ontsnapt)
Qua diam van de buizen is het allemaal standaard, ook die de vloer in gaat (diam50)
Onder de vloer volgt het onderstaande route. indeling van de 2 onderliggende appartementen is hetzelfde (Keuken loopt samen met spoelbak toilet en afvoer wasmachine in een buis van diam 70.
Hierboven is nog 1 verdieping (3de) waarvan de afvoer van badkamer ongeveer hetzelfde loopt als die van de keuken (zelfde afvoerbuis naar onder)
1707899245047.png

Eerst dachten mijn ouders dat er iets verstopt zat en is er iemand met hogedruk er doorheen gegaan, geen verandering.
Ik denk dat er ergens lucht vast zit en dat moet er ergens uit geraken.
Ik ben niet helemaal zeker maar het lijkt alsof de afvoer van de badkamer verder geen invloed heeft (we hebben daar gelijktijdig een volle spoelbak laten leeglopen met die van de keuken en er was geen merkbaar verschil.
Wat kan ik hier het beste voor aanschaffen en waar op het systeem kan dit best aangesloten worden (liefst zonder te moeten breken)?

alvast bedankt voor het antwoorden
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Op de rechtse foto zorgt de flexibele slang voor een dubbele sifon, dan krijg je deze klachten.
Op de linkse foto is de slang lager aangesloten en heb je geen dubbele sifon.
 

Kaajee

 • #3
Kun je, als test, eens de vaatwasser afvoer slang loskoppelen van de afvoer/sifon (en tuutje/aansluiting openlaten), en dan eens kijken of het beter wegloopt?
(wel even bijblijven voor de zekerheid met een emmer en dweil ;) )
 

Bert_heeft_een_probleem

 • #4
Ik ga het sowieso eens proberen maar denk je niet dat de overloop het dan had opgelost. Daar kan de lucht ook langs weg. Of kan een buis verder al verschil maken?
1707907170317.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Zoals @Rola ook aan geeft die slang zit niet juist dubbele sifon.
1707910844715.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Door die foto zelfde systeem kom je in de war onderste foto is je probleem afvoer dus.
En daar valt me op dat kleine bak een overloop aansluiting gebruikt ter wijl die op de grote moet zitten.


1707911329391.png

1707911652446.png
 

Charel

 • #7
Zoals ik het begrijp gaat het inderdaad niet over de aansluiting met die te laag doorhangende flexibel . Dat is een foto om de rechtse verknipte foto wat te verduidelijken.
Logisch gezien lijkt het mij dat er ondanks die zogenaamde ontstopping de verstopping niet goed genoeg is opgelost. Die gedeeltelijke verstopping bevindt zich op een ruime afstand van de gootsteen, wellicht net voor de aansluiting op de buis van 75 mm, vandaar dat het eerste water goed wegloopt. De lengte buis naar de gootsteen is na een tijdje leeg en heeft nog ruimte op het eerste water op te vangen. Daarna begint die buis zich langzaam opnieuw te vullen doordat het stroomafwaarts niet snel genoeg kan doorlopen. En van zodra de buis helemaal gevuld is zal het water zijn weg zoeken naar de andere bak.
Degelijk laten ontstoppen en inwendig reinigen met bijvoorbeeld een rioolrat onder hoge druk.
 

Dimkal

 • #8
Ik heb zo mijn twijfels bij dit type sifon. Het afvoer water maakt veel te veel bochten en dan nog haaks ook in plaats van glooiend zoals het zou moeten. De snelheid wordt eruit gehaald en daardoor ontstaat er een hydraulische afsluiting. Ik zou de hele boel er uit halen en bij de specialist een goede sifon combinatie halen. (Geen ruimtebesparende) volgens mij ben je dan snel van al je problemen af.
 

Kaajee

 • #9
Lijkt me een vreemd verhaal. Dit is het de facto IKEA sifon, hiervan zijn er vast miljoenen van verkocht en dit product is door en door getest en na (waarschijnlijk) vele aanpassingen goed bevonden. In basis zal er dus niets mis zijn met dit sifon. Kan natuurlijk altijd in bijzondere situaties tot andere resultaten leiden, maar dat ligt dan mijn inziens echt aan de situatie en niet aan het materiaal/sifon.
Dat in dit geval wellicht het flexibele stuk te lang kan zijn, kan natuurlijk. Alhoewel ik het met @Charel eens ben, en ook ik denk dat de rechter overzichts foto niet de situatie van TS betreft en dat zijn situatie de 2 linker foto’s zijn, op die foto’s is geen sprake van een dubbele sifon (werking).
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Bert_heeft_een_probleem

 • #10
Goedemiddag

Ik heb volgende foto gevonden en daar even op aangeduid.
Ik was mis ivm de aansluiting overloop naar het buisje bovenop.
Beide overlopen zitten gewoon op de standaard aansluiting.
Op kleine buisje op afvoer van de grote bak zit het wasmachine en op die van de kleine bak zit niets.
1707995198141.png
 

Kaajee

 • #11
En heb je nou ook al even geprobeerd de vaatwasser aansluiting los te maken zoals in bericht 3 gesuggereerd?

En kun je ons allemaal ook nog even uit de brand helpen en vertellen welke foto nu jouw situatie is? Heb je nou wel of niet doe flexibele buis in die dubbele sifon ligging?
Dus vanaf de foto's in je openingspost: is nu de linker foto's jouw situatie of juist de rechter?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Ik zat even verder te denken je zegt het het stroomt eerst en dan stopt het en hij was niet verstopt zoals jee al zei.
Ik denk dat er een probleem zit in de aan sluiting hier.
1708018093343.png

Dit is een 75 mm buis daar zit een Y-stuk 75 en daarna naar 50.
Vaak voorkomende fout is dat de verloop verkeerd is geplaatst zodat de ontspanning niet werkt.
12496_verloop_2.jpg

excentrische verloop.jpg
 

Charel

 • #13
Moest het hier gaan over een nieuwbouw met recente installatie waarbij het dus van in het begin niet goed werkte dan zou een fout in de installatie de oorzaak kunnen zijn , bijvoorbeeld een fout zoals @Henk253 hierboven aanhaalt.
Als dat echter lange tijd wel goed gewerkt heeft dan vrees ik nog altijd dat een heel stuk stroomafwaarts van de spoelbak die leiding van 50 mm gedeeltelijk verstopt is.
In die zin is het belangrijk te weten of het al dan niet een recente installatie is en of er al dan niet vanaf het begin problemen waren.
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu