Lamp van 220V aansluiten op 110V

Jasonwestenburg

  • #1
Goedenavond heren en dames,

Binnen afzienbare tijd wil ik mijn ouderlijk huis in Suriname grondig onder handen nemen. Tot één van deze werkzaamheden behoort het vervangen van de buitenverlichting. Aangezien er in Suriname veel namaakspullen van Chinese makelij te koop is, welke om de haverklap stuk gaan, wilde ik die lampen van de buitenverlichting bij de Hornbach aanschaffen. Een probleem: die lampen zijn bestemd voor 220V, maar in Suriname is de netspanning 110V-127V. Iemand enig idee of deze lampen naar behoren zullen functioneren?
Alvast bedankt voor de reacties.

Groet,

Jason
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat bedoel je met de aan te schaffen lampen?

- Armaturen met ingebouwde (vaste) LED-verlichting:
Die zullen het beslist niet doen op 110V.

- Armaturen waar je een (gloei-)lamp in kunt draaien, meestal met fitting E27 ("grote fitting"), soms ook E14 ("kleine fitting"):
Daar zou je andere gloei-,spaar- of LEDlampen in kunnen zetten. (ter plekke aan te schaffen), met de jusite spanning. Probleem zal zijn dat de 110 V lampen een bajonetfitting hebben. Volgens het internet zou dat B22 en B15 zijn. Dat betekent dat je bij alle armaturen de fittingen zult moeten vervangen.

Die fittingen zijn hier lastiger te krijgen, maar ze zijn er wel. Google maar eens "bajonet fitting b22d" of "bajonet fitting b15d". Bij een standaard bouwmarkt in Nederland zul je dergelijke fittingen niet vinden.

Je zou natuurlijk ook in Suriname de juiste fittingen kunnen kopen, maar misschien krijg je dan dezelfde kwaliteit als de armaturen daar...

Alhoewel heel veel op dat gebied hier tegenwoordig ook uit China (of aanverwante landen) komt! :?

Houd er ook rekening mee dat indien de (hier aan te schaffen) buitenverlichting ingebouwde sensors heeft (benadering of dag/nacht) die vaak ook niet zullen werken op 110 V!

Indien je met lampen aanschaffen bedoelde: de lampen zélf: dat heeft geen enkele zin, want die werken niet op 110 V en ze passen niet in de fittingen.
 

Jasonwestenburg

  • #3
Beste Kees,
Allereerst bedankt voor de reactie. Met lampen bedoelde ik uiteraard een buitenwandlamp mee.
Het klopt dat een hoop spullen die in Nederland verkocht worden in China gemaakt worden. Verschil is echter dat de kwaliteit hetzelfde is. Die spullen die zij in Suriname verkopen zijn vaak namaakartikelen welke behoorlijk inferieur zijn aan de originele artikelen. Maar dat terzijde.
Mag ik voorzichtig concluderen dat die buitenwandlampen het wel zullen doet mits ik de juiste gloeilampen voor ze in Suriname vind?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk dat je die lampen daar niet zult vinden omdat de 110V lampen een andere fitting hebben: bajonet.

Ze passen domweg niet in de schroeffitting van de armatuur!
 

Jasonwestenburg

  • #5
Beste Kees,

Ik heb navraag gedaan en mij is verteld dat men in Suriname gloeilampen van het type E27 gebruiken. Dat zou dus betekenen ze in de schroeffitting van de armatuur passen. In dat geval wil ik jou hartelijk bedanken voor de reacties en adviezen :super: :prima:
 

DerBart

  • #6
Gloeilampen E27 zullen wel werken op half licht, led denk ik niet. Kun je niet goede spullen uit de VS bestellen of een ander 110V-land? Misschien heb je nog een tweefase-aircogroep met 220V ertussen? Dan werken je lampen wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu