Lamp schakelen - wat voor dimmer nodig?

Sniffertje

  • #1
Beste klussers,

Ik heb niet zo heel veel verstand van lampschakelingen, daarom maar even het forum raadplegen. De situatie is als volgt.

Heb een huiskamerlamp (12 X 25 Watt halogeen) die op 2 plaatsen aangezet kan worden. Een contact heeft een bruin-zwart-zwart draad en een doos heeft 6 x zwart draad. Die laatste doos wordt tevens gebruikt om de keukenlamp aan te schakelen.
De ene contact heeft dus 2 aan/uit schakelaar voor keuken en huiskamer en andere contactdoos is een enkele schakeling. Heb me laten vertellen dat dit een hotelschakeling is ( een lamp die je op 2 plaatsen aan kan zetten. ).

Ik zou echter de huiskamerlamp ook willen laten dimmen. Het liefste wil ik de dimmer hebben op de plek waar nu de 2 aan/uitknoppen zitten voor huiskamer en woonkamer. Gaat dit niet dan een dimmer op de enkelvoudige aan/uit knop.

De serie die ik heb is van busch jaeger reflex si.

Het moet echter wel zo zijn als de dimmer nog open staat dat je dan aan de andere kant wel gewoon de lamp en aan en uit moet kunnen zetten.

Wie kan mij vertellen wat voor dimmer ik nodig heb??

Er is namlijk allemaal een hoop te krijgen van termen in wissel/ serie etc etc. wie geeft mij duidelijkheid.

dank je.
 

Gerrit

  • #2
Een dimmer heeft altijd een wisselkontakt.
Je moet alleen even vermelden welke trafo je hebt.
 

Sniffertje

  • #3
Sorry bedoel 12 x gloeilamp, zit geen trafo tussen.
 

Gerrit

  • #4
Dan kun je een gewone gloeilampdimmer nemen en die op de plaats van de enkele schakelaar zetten.
Zoek even de aansluiting "P" of "L" op de dimmer en sluit hierop de bruine draad aan. De 2 zwarte draden zet je op de andere 2 kontakten. Ze mogen verwisseld worden.

Sukses.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu