2 lampen, 1 ventilator motor schakelen

bell017

  • #1
2 aparte wc’s(dames/heren) hebben ieder een eigen verlichting met een eigen schakelaar(aan/uit). Nu hebben beide wc’s een eigen afzuiger, maar met één afzuigmotor, die wordt geschakeld door vanuit één van de wc’s het licht aan te zetten. Beide schakeldraden(zwart) van de lichtschakelaars zijn hiervoor doorgelust en met elkaar verbonden alvorens te worden doorgelinkt naar de afzuigmotor. Licht gaat aan, afzuiger treedt in werking. Op zich is dit geen probleem. Maar omdat beide schakeldraden met elkaar zijn verbonden gebeurt het regelmatig, dat het licht in de ene wc wordt uitgezet en dan tevens het licht in de andere wc ook uitgaat, omdat deze niet stond ingeschakeld via de schakelaar van die wc, omdat het licht al aanstond, als gevolg van de schakeldraad van die andere wc. Mijn vraag, hoe kan ik de beide schakeldraden de afzuigmotor laten inschakelen, zonder daarbij het licht in één van beide wc’s te beïnvloeden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Is in beide toiletten een bewegingsmelder ophangen niet simpeler? Die staat altijd "aan" als er iemand binnen is en je voorkomt meteen dat het licht onnodig blijft branden.

Anders:
- 2 relais tussen de schakeldraden en de ventilator gebruiken
- dubbelpolige schakelaars gebruiken, met 1 schakeldraad naar de verlichting en 1 schakeldraad naar de ventilator
 

bell017

  • #3
Ja, bewegingsmelder zat ik ook aan te denken, maar dan alleen voor de ventilator. De heren toilet heeft meerdere wc’s en zou kunnen voorkomen, dat de bewegingsmelder niet helemaal op de juiste plek hangt, waardoor opeens het licht uitgaat. Relais en wisselschakelaars is wel een goede optie, maar vraagt wel wat aanpassingen en trekken van draden. Bedankt voor je advies.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een dubbelpolige schakelaar is iets heel anders dan een wisselschakelaar.
 

bell017

  • #5
Ja, je hebt gelijk, ik bedoelde dubbelpolig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu