Lamp draadloos schakelen

FredFenster

  • #1
Beste,

Wij hebben een huis gekocht, en opzich is de staat prima. Alles is alleen wat verouderd.
Het is een huis uit 1970, en de electra is niet up to date. Behalve dat er maar een hand vol stopcontacten in het huis zitten (op 1m hoogte) zijn de lichtpunten / schakelaars ook erg onlogisch.

De eetkamer lamp moet in de keuken geschakeld worden.
Ik wil niet alles open breken (betonnen vloeren en muren), maar wil wel de lamp op een logische plek schakelen.

Nou had ik draadloze schakelaars gevonden die HUE lampen kunnen schakelen. Ik zou dus de lampenbol aan en uit kunnen zetten vanaf een punt die ik zelf kan kiezen.
Schakelaar

Alleen.... vrouwtje lief wil een eetkamer lamp waar de lampenbollen zichtbaar zijn, en de HUE lampen zijn niet het meest chique.

Bestaat er iets dat ingebouwd kan worden in het plafond, dat ook werkt met deze draadloze schakelaar?

Alvast bedankt,
Fred
 

Lange Herman

  • #2
Er bestaan inderdaad dat soort oplossingen.
Van eenvoudig tot compleet geïntegreerde domotica oplossingen.
Op dit forum geven wij geen merk adviezen, u zult dus zelf moeten googelen. Maar dat is prima te doen.
 

Lange Herman

  • #3
1653648773768.png

Het gewenste product zal op bovenstaande afbeelding lijken.
Zo'n ding (ontvanger) past in je centraaldoos, je bedient die dan met een draadloze schakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zoek eens op zigbee, daar zijn heel veel producten te vinden die compatibel zijn met uur. Ook het Zweedse warenhuis heeft daar een hele collectie van.
Ook zijn er grote klassieke lampen met Wolfram look gloeidraden welke zigbee compatibele zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ook binnen het Hue assortiment heb je trouwens lampen die wel gezien mogen worden.

550x522.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
:prima:
 

JasperJ

  • #7
Voor dat soort producten heb je globaal twee varianten, namelijk modellen waarbij je de bestaande schakelaars nog kan blijven gebruiken (op diverse manieren), en ook waarbij dat niet kan, je moet gewoon de bestaande schakelaar altijd aan laten staan (standaard oplossing: duct tape. Betere oplossing: schakelaar verwijderen, draden afdoppen/doorverbinden, en een afdekplaatje).

De schakelaars, als daar een input voor is, moeten soms potentiaalvrij aangesloten worden, soms heeft de module een soort van sensor die ziet of er al dan niet 230V aanwezig is op een klem. Gerelateerd met wat ze wel en niet kunnen hebben de modules soms wel, soms niet, een altijd aanwezige neutraal draad nodig (altijd aanwezige fase zullen ze altijd moeten hebben, anders valt er niks aan te zetten -- maar dit kan dus een schakeldraad zijn die je omzet in altijd aan fase door de bestaande schakelaars aan te laten staan). Voor vrijwel overal waar je zo'n ding zou willen neerzetten *is* een oplossing mogelijk, maar het is een hoop zoekwerk wat wat kan, en van te voren zul je moeten uitzoeken welke draden je hebt op de mogelijke installatiepunten. Vooral als je dus de bestaande schakelaars functioneel wil houden.

Zelfs zonder de bestaande schakelaars te blijven gebruiken though: een module kan je altijd bij een lichtpunt plaatsen, want je hebt daar per definitie een N en een schakeldraad, en die maak je permanent L. Maar je kunt niet per se de knop 1 op 1 vervangen door een ontvanger module, want bij een knop heb je alleen gegarandeerd de fase en de schakeldraad. Er *zijn* ontvangers die daarop kunnen werken, die halen dan blijkbaar "over" de lampen heen genoeg vermogen om te kunnen otnvangen en aan te schakelen, maar die zijn niet heel dik gezaaid, en persoonlijk zou ik me zorgen maken of met moderne led lampen, met name de wat goedkopere types, die niet heel zachtjes gaan gloeien in het donker. Doen ze soms ook al als de kabel gewoon een beetje lang is, zo gevoelig zijn die dingen soms.

Kortom: Wil je het gewoon makkelijk doen dan zet je een module in het lichtpunt en je dekt alle bestaande schakelaars af zodat het lichtpunt altijd aan staat (eventueel tape je vervolgens een zender bovenop de oude schakelaar(s) als je daar toch wil kunnen bedienen, altijd een optie!). Alles wat complexer is dan dat moet je over gaan nadenken.

Wat betreft zenders: let niet alleen op het design van de zenders maar ook wat hun stroombron is. Je hebt kinetische zenders (die halen genoeg spanning uit het klikken op de schakelaar om een puls te sturen) maar je hebt ze ook met batterijen. Vaak zijn het CR2032 knoopcellen, en die gaan dan een paar jaar mee. Op zich niet zo'n punt, maar haal wel een kaartje van die dingen in huis, en vraag je af wat de usecase is. Voor de eettafel niet zo'n punt als een knopje het niet doet, maar als je vervolgens 's nachts niet naar de wc kan zonder je nek te breken omdat je in het donker van de trap valt, dat is misschien minder optimaal.

En vervolgens kun je bij bijna al die merken een Smart Hub krijgen die je in het internet prikt en die vervolgens de dingen kan aansturen via Alexa en Google Home (en soms Apple Homekit). En ook vaak genoeg kan het systeem niet eens zonder zo'n hub werken. Dan heb je het al meteen weer over extra graden complexiteit.

En uiteraard hebben vrijwel al die merken ook gewoon smart lightbulbs -- dan moet je alsnog de bestaande schakelaar afdoppen (of ducttapen) maar verder niet klieren met de elektra. En de looks ervan zijn net zo gevarieerd als die van gewone led lampen, dus is vooral een kwestie van zoeken.

Researchtermen: Tuya Wifi, Tuya Zigbee, Zwave, zigbee van andere merken incl ikea tradfri en philips hue, heel ouderwets maar werkt ook nog steeds klikaanklikuit (gebaseerd op X10 dat nog uit de tijd stamt van Chriet Titulaer, met wat moderniseringen)... the rabbithole goes *so* very deep.
 

Didier

  • #8
Ik doe bij dergelijke vragen altijd het volgende . Koop een hue bridge, losse hue schakelaar en hue lamp. Daar zijn trouwens hele mooie van hoor. De bruine en de zwarte draad in de schakelaar doorverbinden een zeer er een zogenaamde blindplaat op. Lamp indraaien en volgens de instructie de bridge, lamp en afstandsbediening plaatsen. Afstandsbediening kun je overal plaatsen. Kan ook via de app. Thuis heb ik alles naarst de app ook bedienbaar met een afstandsbediening. Handig voor gasten. Is makkelijk aan te leggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu