Lamp doet het niet meer. Dimmer/zekering kapot?

Futero

  • #1
Hoi,

Wij hadden in de woonkamer nog steeds een design fitting hangen (verhuisfitting dus :P) geschakeld met een tipdimmer. Deze verhuisfitting hebben we vandaag ingeruild voor zo'n RVS balk waar twee lampenkappen aanhangen, gloeilamp.

Ik heb de boel aan elkaar geschakeld en op een gegeven moment lamp 1 getest. Deze deed het. Vervolgens ben ik dom geweest en heb ik een schroevendraaier in de tweede fitting gestoken om te kijken of daar ook spanning op stond :oops: Dom dom dom natuurlijk! Gevolg was sluiting waarschijnlijk; in ieder geval een flinke vonk, en lamp 1 stopte ermee. De zekering in de meterkast sprong er overigens niet uit.

Ik krijg nu echter met geen mogelijkheid de lampen meer aan als ze op de dimmer zijn aangesloten. Ik ben bang dat de dimmer is doorgebrand, hoewel ik geen brandlucht heb geroken en zo'n klein lampje op de tiptoets gewoon brand. Het is een tipdimmer van een bekend merk en zo'n 7 tientjes in de winkel. Nu ben ik benieuwd of er een zekering in zit die misschien geknapt is. Ik heb de dimmer bekeken en er zit een grijs busje in dat ik er uit kan draaien. Aan de andere kant is het grijze busje voorzien van een metale kopje. Is dit een zekering en hoe kan ik zien of ie geknapt is?

Als ik trouwens zonder dimmer de boel rechtstreeks doorschakel dan brand WEL lamp 2 (dus degene waar de schroevendraaier in heeft gezeten), maar niet de eerste lamp, die het wel deed voor de domme actie.

Iemand enig idee?
 

Fiesiekus

  • #2
Futero schreef:
Is dit een zekering en hoe kan ik zien of ie geknapt is?
Ja. Met een universeelmeter op ohm-stand, doormeten.
 

Lichtpunt

  • #3
Heb je geen meter, ga dan met de zekering naar een electronica-zaak, kun je gelijk een andere meekrijgen.
 

DSR9500

  • #4
Je kunt met een spanningszoeker ook een zekering testen

ga naar een stopcontact en kijk of er spanning op staat dmv je spanningszoeker; dat doe je door je vinger op het uiteinde te houden!!

Laat de spanningszoeker in het stopcontact zitten

Hou nu de zekering vast aan het metalen uiteinde en plaats de andere kant tegen de spanningszoeker.

Geeft de spanningszoeker weel vol licht dan is de zekering toch goed.

p.s. ik verwacht dat je zekering gewoon stuk is.
 

DSR9500

  • #5
Mbt lamp 1, hoe had je eea aangesloten.
Mogelijk is de verbinding erheen verbroken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu