Lamp buiten veilig aansluiten

MelvinP

  • #1
Alweer een elektra-vraag, gerelateerd aan mijn tuin.

We hebben een blokhut met terrasoverkapping neergezet. Daarin willen we graag verlichting ophangen. In al ons enthousiasme hebben we net een leuke hanglamp meegenomen bij IKEA.

Deze is eigenlijk bedoeld voor binnen. En hoewel de lamp direct onder het dak hangt, is dat natuurlijk geen binnenklimaat. Mijn voornemen was al, om de lamp voor ieder gebruik in de schuur aan te sluiten en daarna weer los te halen. Ik ben ook van plan hem alleen in het seizoen buiten te laten hangen. Ik denk daarmee al aan de veilige kant te zitten. Dat de lamp eventueel kapot gaat, is niet mijn grootste zorg. Ik wil vooral dat het veilig is. Daarom ben ik benieuwd naar meningen over het voorgaande.

Een ander idee is dat ik in de schuur een transformator plaats, en met zwakstroom naar de lamp ga. Zo te zien zijn er prima zwakstroom-lampjes met E27-fitting. Bijkomend voordeel daarvan is dat ik de trafo achter een Hue-schakelaar kan plaatsen en het dan draadloos kan bedienen. Dat zou niet lukken als ik de stekker steeds moet aansluiten. Dimmen is dan wel een tweede.

Ik heb ook nog gedacht aan het aarden van de metalen lampenkap, maar daar heb ik zo weinig kaas van gegeten dat ik niet verder kom dan het bedenken van de mogelijkheid.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Plaats eens een foto van de lamp en waar die komt te hangen. Komt er gemakkelijk regenwater bij?
 

MelvinP

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik zal morgen zelf even foto’s delen, maar het is deze.

Hij zou direct onder het dak komen, bekleed met dakshingles. In principe behoort daar dus geen regenwater te komen. Mede daarom vraag ik mij ook af hoeveel ik win met een trafo in de schuur. Die hangt dan immers onder hetzelfde dak, maar tussen vier wanden.
 

ABCDE

  • #4
Niet doen, buiten heb je ook allerlei insecten die zooi meenemen. Ook heb je al snel condens zodra het afkoelt en overdag vochtig is geweest.

Die lamp zal wel klasse II zijn (dubbel geïsoleerd) die hebben dus geen aarding nodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Is die armatuur niet gewoon vochtbestendig te maken? Het aansluitkapje lijkt me groot genoeg om een klein IP55 doosje in te plaatsen:
1624142031561.png


De fitting en lichtbron kun je wellicht ook vervangen door een IP44 variant? Je ziet er zo te zien weinig van dus heel fraai hoeft dit allemaal niet te zijn.

Hou je alleen nog een stukje snoer over, dit zal het probleem niet zijn.

Vervolgens is je grootste zorg of het ding niet wegroest... (wat blanke lak kan op dat vlak wellicht ook verbetering brengen :wink:).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lampje45

  • #6
Vergeet even 1 ding niet, hij hangt los en zal altijd bewegen in de wind.
Koper kabel heeft de nare eigenschap dat koper door beweging steeds harder wordt en dan afbreekt.
Buiten de psychedelische effecten van het continu veranderen van de lichtsterkte die het schommelen van de lamp kan veroorzaken..

Hij is nu nog mooi, maar ik verwacht niet dat Ikea daar 5 lagen conservering op gespoten heeft en hij er binnen de kortste tijd niet meer uitziet.
Buiten alle moeite die je moet doen om vochtellende te voorkomen, ook bij zwakstroom. Want vochtige dampen corroderen ook de verbindingen.

Ik zou zeggen, zoek er een ander plekje voor.
 
Laatst bewerkt:

MelvinP

  • #7
Sorry voor het uitblijven van een reactie. Veel aan gedacht maar niet aan toe gekomen.

XanderH, zou je nog wat verder met me willen meedenken? Een doosje denk ik niet nodig te hebben want het snoer kan en wil ik compleet vervangen.

Heb je suggesties qua fitting? Ruimte zat in die grote kap, zie foto. Zou er een schroeffitting voor buiten bestaan, die wellicht ook nog een extra kap voor de lamp bevat?

Over de buitenkant maak ik me minder zorgen. Het zou jammer zijn als hij het niet heel lang uithoudt maar ik vind hem gewoon erg leuk op deze plek en voor IKEA-prijzen kun je dat risico ook wel nemen.

Aanvulling; online vind ik direct zat fittingen voor buiten, die er volgens mij ook wel in te monteren zijn. Maar ik snap eigenlijk niet wat daar beter aan is. Ja, de aansluiting zit ingepakt. Maar dan heb je toch nog steeds te maken met een open verbinding in de fitting? Nou zit dit geheel nog wel in een grote kap, maar op zichzelf is dat dan toch nog steeds niet geschikt om aan je pergola te hangen?

2A72C395-BF99-4692-A0A0-EF0AC0C33C6B.jpeg
 

ABCDE

  • #8
Fitting + lamp kan dicht zijn indien de fitting er voor ontworpen is. De normale E27 fittingen voor binnen zijn dat niet.
 

Lampje45

  • #9
Om de lamp in de fitting wat waterdicht te maken kun je een ring knippen uit een oude fietsband, en die om de fitting trekken, die dicht uitstekend de overgang tussen lamp en fitting af.
 

MelvinP

  • #10
Je doet je naam eer aan, Lampje45. Dat kan ik inderdaad proberen.

Tegelijk vraag ik me af hoe hard het nodig is, omdat het al onder een afdak, in een grote lampenkap hangt.

Maar hoe die fittingen voor buiten geschikt kunnen zijn door alleen maar de aansluiting in te pakken, dat snap ik niet.
 

ABCDE

  • #11
Bovenkant moet ook dicht zijn. Als je alleen onderaan afdicht los je niks op.
 

MelvinP

  • #12
Dat is eigenlijk wat ik bedoel, maar dan net andersom.

De fittingen voor buiten die ik vind, maken de aansluiting waterdicht. Maar er is nog steeds sprake van een open fittingverbinding. Dan kun je dat toch niet geschikt voor buiten noemen?
 

ABCDE

  • #13
Die hebben zo'n soort rubberen ring, die dicht af op de lamp die je er in draait. Dus zonder lamp niet dicht nee, maar met lamp wel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Jawel want bij een IP44 fitting sluit dat gewoon waterdicht af tegen de lichtbron. Hier zal als het goed is een rubberen rand in zitten.

Spreekt voor zich dat de lichtbron dan ook geschikt moet zijn en dat het niet meer waterdicht is als je deze eruit draait.

Mijn ouders hebben al tig jaar zo'n soort prikspot in weer en wind staan, dat is prima waterdicht...


1050-img_1-55-8784-05-05.jpg
 

Lampje45

  • #15
Er zijn allerlei graden van waterdichtheid van druipwaterdicht tot spuitwaterdicht en voor onderwater.

Maar damp dringt lekker overal door.

In een vochtige omgeving zal er altijd corrosie optreden. Daarom is het belangrijk dat werkelijk alles dicht is.
En dan kun je een fitting die voor buiten geschikt zijn dusdanig verbeteren dat hij nog beter dicht is.

Ik heb veel met prikfittingen gewerkt die waren van bovenaf best waterdicht.
Maar het was niet altijd mogelijk de lampen naar beneden te laten hangen en was een rubber ring een uitkomst om binnenstromend water te voorkomen.
 

Lampje45

  • #17
IP65 moet wel goed zijn.
 

ABCDE

  • #18
Hehe, dat filmpje met dat stoffen (=vochttransporterende) snoer :mrgreen:
 

MelvinP

  • #19
Scherp, zou ik nou niet aan gedacht hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu