Meterkast 3 aderig naar buitenlamp en WCD

Kim1233

  • #1
Graag zou ik vanuit het lichtpunt buiten een WCD willen aansluiten. Voordat ik een elektricien inschakel, wil ik eerst inschatten hoeveel werk het is (om oplichting te voorkomen...helaas slechte ervaring).

In huis heb ik een schakelaar voor de buitenlamp. De draden die buiten uit de muur komen zijn blauw, bruin en geel-groen. Geen zwarte draad. Ik heb de schakelaar van de buitenlamp nog niet van binnen bekeken.
Ik ga er nu van uit dat de schakeldraad naar de meterkast loopt en daar verbonden is met de drie-aderige draad van de buitenlamp. Kan dit kloppen?

Ik wil dus graag vanuit de drie-aderige draad via een lasdoos zowel de buitenlamp als een buitenstopcontact aansluiten. Kan dit, of moet er eerst nieuwe draad getrokken worden? Heeft de draad genoeg vermogen?

PS Ik ga dit niet zelf doen, wil inschatten hoeveel werk het is en of er aan de meterkast gewerkt moet worden.

Bedankt alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk lopen de draden naar de centraaldoos in de hal.
 

Kim1233

  • #3
Hal of meterkast? De schakelaar is in de woonkamer. Centraaldoos in het plafond van de woonkamer?
Het is een nieuwbouwhuis met overal beton overigens....
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Er valt niets over te zeggen waar die leiding uitkomt. Dat zou in de meterkast kunnen zijn, in de inbouwdoos van de schakelaar of in een centraaldoos. De laatste 2 opties lijken me het meest waarschijnlijk. Maar als je het zeker wilt weten moet je het uit (laten) zoeken.

Als het een nieuwbouwwoning is heb je het wellicht op tekening?

Als je de lamp met een reguliere schakelaar vanuit huis wilt kunnen blijven bedienen, heb je inderdaad een extra draad nodig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
In de hal.

Vanuit de meterkast zal een buis met draden naar de centraaldoos gaan. Vanuit de centraaldoos een buis met draden naar de schakelaar, en waarschijnlijk een dikke kabel naar de lamp. Als het inderdaad een grijze kabel is welke uit de muur komt, wordt het bijna onmogelijk hierbij een stopcontact te maken.
 

Kim1233

  • #6
Shit. Dat is dan erg vervelend maar wel geldbesparend (geen elektriciën inhuren die voorrijkosten vraagt en vervolgens kan het niet...)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Komt er dan inderdaad kabel uit de muur of zijn het losse draden in een buis? Of misschien zelfs kabel in buis?

Als je de schakelaar binnen kunt laten vervallen geeft dat sowieso opties. Misschien kun je uit de voeten met een lamp met schemerschakelaar of iets wat draadloos schakelt?

En er zijn ongetwijfeld nog tig opties om buiten een contactdoos aan te leggen. Kun je niet vanuit een contactdoos op de betreffende wand naar buiten boren? Een kabel door de kruipruimte naar de buitengevel leggen?
 

Kim1233

  • #8
Het is een buigbare pvcbuis met de grijze drie aderige kabel erin.

Ik wil de schakelaar graag behouden. En liever niet boren door de muur (heb weinig stopcontacten in huis) en via de kruipruimte ook liever niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Als de kabel in buis zit is deze wellicht vervangbaar. Maar misschien ook niet, als je de pech hebt dat iemand een flinke lus flexbuis in de spouw heeft gepropt ofzo.

Tja als je liever geen contactdoos buiten hebt hoeft dat niet natuurlijk. :wink: Maar er is ongetwijfeld wel een goede oplossing te vinden.
 

Kim1233

  • #10
Dat klinkt alweer wat positiever. Het is een nieuwbouwhuis en ik ben de eerste bewoner, dus de kans is groot dat het "netjes" gebeurd is, zonder proppen.
Bedankt voor alle tips! Ik heb weer iets om over na te denken (als in: ga ik een elektriciën inhuren voor de extra wcd of laat ik het bij een lamp) ...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu