Laminaatvloer en de invloed van de zon

Villa

 • #1
Wij zijn van plan om laminaat aan te schaffen.

Bijna de hele dag hebben wij de zon in de woning. Hoe gevoelig is laminaat hiervoor en wat kan ik doen om te beschermen (behalve zonwering?)

Is er bijvoorbeeld een soort laminaat die beter bestand is tegen de zon en verkleuring dan een ander?
Bestaat er misschien iets als een beschermingswas of poets wat we kunnen gebruiken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je zult extra moeten letten op voldoende ruimte (tov de muur) onder de plinten, vooral in de lengte-richting.

  Je krijgt door die zon hoge(re) temperatuursverschillen, waardoor het materiaal meer dan normaal zal uitzetten (en dus ook weer krimpen).
  Hoe donkerder het "hout" des te warmer wordt het onder invloed van het zonlicht, dus des te meer uitzetting!

  Over de kleur kan ik niet oordelen, laminaat is dacht ik nogal kleurvast, maar dat zal wel van het merk en de kwaliteit afhangen.

  Vergeet niet dat laminaat een print toplaag heeft, is niet te vergelijken met echt hout. Of bestaan er ook laminaat-soorten met een houten toplaag, Jan, H@ns?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Nooit van gehoord dat er laminaat bestaat met echt hout, zou dan waarschijnlijk parket heten. Je weet wel die fabrikanten he :wink:
   

  H@ns

  • #4
  Feitelijk is de toplaag van laminaat een soort HPL, een laag melamine hars dat doormiddel van (meestal) zeefdruk van een bepaald uiterlijk is voorzien.

  HPL staat voor High Pressure Laminate en is opgebouwd uit kruislings verlijmde lagen papier gedrenkt in kunsthars (jazeker; papier heeft ook een draadrichting :cool: )

  Er bestaat HPL dat voorzien is van een laagje echt hout (fineer) i.p.v. die laag melamine en dat is afgelakt in een keiharde twee-componenten lak.

  Volgens mij is het dus mogelijk ook zoiets als laminaat met "echt" hout er op te maken. Ik weet echter niet hoe slijtvast zo'n laklaag kan zijn. En juist echt hout is veel gevoeliger voor uv verkleuring dan melamine. Kan zijn dat fabrikanten om deze twee redenen zo'n product niet op de markt durven brengen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu