Laminaatvloer aanpassen voor keukenplaatsing

Nann

 • #1
Wij hebben in onze woning laminaat laten leggen. Ook op de plaats waar straks onze nieuwe keuken geplaatst wordt. De keuken wordt geplaatst in een u-vorm.

Nu begrijp ik dat het niet verstandig is de keuken op het laminaat te zetten ivm werken van de vloer. Ook op dit forum las ik dat dit niet handig is.

nu is het voordeel dat de keuken nog niet geplaatst is dus dat ik nog voor het plaatsen actie kan ondernemen.

Wat is nu het beste? Stuk uit de vloer laten zagen voor plaatsing? En hoe voorkom ik dan dat de vloer gaat schuiven? Andere tips?
 

Willem52

 • #2
De keukenkastjes staan op poten. Op de plaats waar deze komen een rond gat boren in het laminaat met een gatenzaag en rondom 1 cm speling vrijhouden
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Dit kun je de plaatser van de keuken het beste laten doen. Met de kastjes bij de hand kun je pas de exacte plek bepalen waar er gaten gezaagd moeten worden in de vloer voor de pootjes.
 

Nann

 • #4
Dank voor jullie antwoorden! Ga er mee aan de slag! Aan één kant van de keuken loopt de vloerverwarming een stuk door ivm de nieuwe opstelling. Kunnen de poten hier direct op, moet er toch iets onder of heb ik hier speciale poten voor nodig?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
U kunt het beste de leverancier vragen of de poten eruit gezaagd moeten worden.
Als de ondervloer niet te dik is moet het m.i. ook kunnen zonder gaten voor de poten te zagen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Jan, een laminaatvloer moet vrij kunnen werken. Als je er een zwaar keukenblok opzet, dan kan dat niet of onvoldoende. Je krijgt dan hetzelfde effect als wanneer de laminaatvloer aan een zijde te strak tegen de muur aanligt. Oftewel de vloer kan gaan opbollen, kraken enz. Het gaat dus niet zozeer om de dikte en vering van de ondervloer.

Per poot een gat zagen in de vloer is erg bewerkelijk, makkelijker is om de vloer af te zagen, zodat deze eindigt achter de plint van het keukenblok. Dus ongeveer ter hoogte van de lijn waar de voorste poten van de keuken komen.

Verder zou ik de beslissing ook niet overlaten aan de keukenplaatser. Menig keukenplaatser zet de keuken er gewoon bovenop, uitzagen is immers meer werk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Ik heb zelf pvc laminaat, dat werken hiervan valt nogal mee, ik ben het wel met je eens in normale gevallen maar in dit geval zou ik de poten er niet uit zagen omdat de kastjes op poten komen te staan in een U-vorm.
Je kunt dus niet aan 1 kant de vloer afzagen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
PVC werkt inderdaad minder dan gewoon laminaat. De meeste leginstructies schrijven echter voor dat de vloer rondom vrij moet kunnen werken. Ik heb het dikwijls mis zien gaan, zelfde probleem krijg je ook met doorleggen van laminaat naar verschillende ruimtes. De vloer klapt er meestal niet uit, maar de kans op kraken etc is groot.

Ik zie even niet waarom er geen stuk uit de vloer kan. Met een beetje multitool is alles wel uit te zagen en ik lees ook niet dat er geen plint onder de keuken komt. Met poten worden hier toch de stelpoten bedoeld?
 

Nann

 • #9
Er komt inderdaad gewoon een plint. En het gaat over stelpoten. Uit de reactie begrijp ik dat aanpassen van de vloer wenselijk is. De keukenleverancier sloeg hier niet op aan dus ga die vraag ook aan hen stellen. Misschien is het verwijderen van de buitenste stroken een optie? En dan na het plaatsen op maat maken en weer terugleggen?

En kunnen de stelpoten ook direct op de het deel met de vloerverwarming? Ivm risico beschadigen van de leidingen die zijn afgesmeerd met tegellijm. Dat was voor mij het argument om direct door te leggen.

Dank voor het meedenken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Als er toch een volledige plint komt kan het hele gedeelte onder de kastjes weggelaten worden, dat stuk doet toch geen dienst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu