Laminaat vloer kraakt

Herri

  • #1
Hallo,

We zijn recent verhuisd (bestaande woning) en op de 1e verdieping ligt overal laminaat, zwevend gelegd. Het vervelende is, dat er op bepaalde punten op de overloop, zodra je er overheen loopt, het enorm kan kraken.

Heeft iemand een idee hoe dit kan komen, maar belangrijker nog, hoe ik dit redelijk eenvoudig zou kunnen oplossen met behoud van het laminaat? :?:

Bedankt alvast.
 

EdP

  • #2
Het is mogelijk dat de plinten tegen de muur zitten en dat daar door de frictie tussen plint en muur het gekraak ontstaat. Zit de plint strak tegen de muur zonder zichtbare naad dan zou dat het best eens kunnen zijn.

Wat ook kan is dat de vloer eronder kraakt.

Wat zelfs ook nog kan is dat er zand onder zit.

Omschrijf het gekraak eens nader, waarmee is het het best te vergelijken?
 

Herri

  • #3
Het kraakt het verschillend; van lichte 'zak chips' kraakjes tot soms echte knallende kraken; het lijkt dan inderdaad alsof de spanning op die plaatsen te groot is.

Er staan houten plinten tegen de muur en het is afgewerkt met plakplintjes op het laminaat. Maar door de vele deurkozijnen zijn het allemaal kleine stukjes plakplintjes die over het algemeen niet strak tegen de muurplinten aanzitten.
 

EdP

  • #4
Het zou kunnen zijn dat de staande plinten en het laminaat tegen/over elkaar schurken.

Waar ik met mijn vraag heen wilde is proberen te achterhalen of je de kraak hoort van een evt. ondeliggende plankvloer (kraaaak of piep), of het krassende gekraakt van bijv. zand tussen laminaat en ondervloer, of het geluid van schurkende plinten (tik/pets). Als het laminaat gelegd is zonder ondervloer (hopelijk niet!) dan is enig gekraak ook te verwachten.
 

Herri

  • #5
Ik weet niet exact wat er onder ligt; dat zou ik nader moeten onderzoeken. Heb wel bij een stukje ontbrekende plint gezien, dat er iets van piepschuim en dun plastic onder ligt. Kan dat?

A.d.h.v. jouw beschrijvingen denk ik toch niet aan een oorzaak als zand of de ondervloer, maar meer de teveel spanning tussen de vloerdelen zelf.
Kun je zo'n vloer eenvoudig een stukje demonteren, evt. bijstellen en weer demonteren? Heb nl. nog nooit zelf een laminaat vloer gelegd.
 

EdP

  • #6
Als er teveel spanning op de vloer staat (bijv. door te weining ruimte rondom) dan is dat wel op te lossen. Eenvoudig? Hangt er van af. Als dit de oorzaak is en al je geluk hebt, dat heb je te weinig ruimte aan de lange zijde. Daar kun je gemakkelijk de plint verwijderen en dan een cm van de lange kant afzagen.

Als je pech hebt zit het (ook) aan de kopse kant, dan mag je alle delen loshalen. Het verschilt trouwens ook per click-systeem hoe makkelijk dat gaat. Veel nieuwe types draaien eigenlijk (de naam kliklaminaat is dan niet helemaal op z'n plaats). Sommige types die echt vastklikken zijn moeilijker zonder schade los te maken. Het hangt er van af.

Zoek anders eens op lamellofrees. Ik heb 't niet van mezelf, maar het schijnt goed te werken in zo'n situatie.

P.S. piepschuim en plastic kan inderdaad, dat duidt op een ondervloer
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Juist EdP, die lamellofrees werkt perfect in dit soort situaties.
Ze moeten nu nog een apparaat maken voor in de hoeken.
 

EdP

  • #8
Overigens, niet meteen beginnen met zagen. Eerst moet je zeker weten wat de oorzaak is. Als er planken tegen de muur aan zitten wordt het inderdaad tijd voor een zaag, je moet n.l. iets van 8 a 10 mm rondom ruimte hebben.

Een andere oorzaak zou nog kunnen zijn dat de ondergrond te veerkrachtig is waardoor de laminaatdelen onderling wrikken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu