Laminaat kraakt op houten verdiepingvloer

Maarten.vd.lee

  • #1
Beste medeklussers,

Afgelopen jaar heb ik een laminaatvloer gelegd op onze eerste verdieping. Het betreft een houtskeletbouw-woning en dus ook een houten ondervloer. Er is mij aangeraden om de bruine ondervloer te gebruiken voor een goed egaliserende en isolerende werking. Dit zijn platen van 9mm dik als ik mij niet vergis.

Na enkele weken begon de laminaatvloer echter ontzettend te kraken of de verbindingen. Zojuist heeft de fabrikant van het laminaat gekeken en die denkt dat het probleem komt door ondervloer (hout en of ondervloerplaten). Ik kan mij helaas inderdaad herinneren dat sommige houten platen een beetje doorbogen. Ik had overigens niet het idee dat dit aan de balkenlaag laag, maar dat de platen zelf wat veerde.

Wat zou de beste manier zijn om de ondervloer te verbeteren. Ik dacht zelf aan het vastschroeven van splaanplaten of underlayment of de bestaande houten vloer. Hier vervolgens een dunne ondervloer op te leggen en vervolgens het laminaat.

Hebben jullie misschien ideeën?

PS. Het probleem laminaat zelf is goed gelegd, genoeg ruimte om te krimpen en uit te zetten etc. Het is echt de vloer onder het laminaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hou oud is de woning?

- Controleren of de vloerbalken voldoende sterk zijn
- Controleren of de vloerbalken niet te ver uit elkaar liggen, in relatie tot de dikte vloerdelen/platen
- Platen vastschroeven op de balken, indien nog niet (goed genoeg) gedaan
- Evt. extra laag underlayment erop lijmen+schroeven.
 

Maarten.vd.lee

  • #3
De woning is uit 1986. Is het logisch dat de balken dan niet sterk genoeg zijn of te ver uit elkaar liggen?

Ik heb zelf het idee dat het huidige underlayment gewoon wat zwak is geworden door uitzetten/krimpen en gebruik. Hierdoor lijkt het wat in te zakken/veren tussen de balken. Ik kan dat nu echter moeilijk bevestigen omdat het laminaat er nog op ligt.

Is het beter om een extra laag underlayment te gebruiken? Ik heb namelijk gelezen dat er vaak spaanplaat wordt gebruikt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is niet logisch dat het niet sterk genoeg is, maar controleren kan nooit kwaad. Underlayment wordt niet zwakker door normaal gebruik.

Spaanplaat is minder sterk dan underlayment. Meestal ook niet geschikt als vloerplaat. OSB wel, maar is waarschijnlijk ook minder sterk. Zeker als je nu problemen hebt, moet je een sterke plaat kiezen.

Kraken van een vloer duidt trouwens meestal op een onvoldoende bevestiging. Het vastschroeven van de platen kan al veel doen. Controleer ook of de plaatnaden zonder mes/groef op een balk liggen.
 

Maarten.vd.lee

  • #5
Er is een plek waar de bevestiging onvoldoende is, daar hoor je inderdaad af en toe het huidige underlayment kraken. Hetgeen waar ik echt last van heb is alleen iets anders, namelijk het kraken van het laminaat.

Ik twijfel nu dus of het aan het underlayment ligt, of de ondervloer van 9mm dik. Misschien veert die wel iets te veel.

Het zou dus wel een gangbare oplossing zijn om nieuwe platen underlayment te bevestigen op het bestaande underlayment?

Wat bedoel je precies met: Controleer ook of de plaatnaden zonder mes/groef op een balk liggen. ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Zie plaatje, de rode naad bevat geen mes groef en moet op een balk uitkomen.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu