Laagje roodband verwijderen?

Noobstuc

  • #1
Vandaag heeft een vriend van me een dun laagje roodband aangebracht op een betonnen muur. Op deze betonnen muur zaten veel gaten en scheuren. Ik wilde vooral van de gaten en scheuren af omdat ik de muur wilde gaan teksen en koos daarom voor een heel dun laagje roodband. Ik denk dat het laagje amper 5mm is.

Ik vraag me alleen af of het een goed idee was om roodband te gebruiken en geen Fix & Finish. Kan ik nu problemen verwachten na het teksen?

Zoja, is een laagje roodband ook te verwijderen? Zoja, met wat? Het gaat om in totaal ongeveer 8/9 vierkante meter.

* Het stucen is gedaan door iemand die het 2x eerder gedaan heeft en niet door een ervaren stucadoor

Ook zit ik met nog een vraag. De muur is niet 100% vlak en egaal. Is hier nog iets aan te doen nadat het opgedroogd is? Zoniet, is het dan goed zichtbaar na het teksen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Volgens de verwerkingsvoorschriften mag roodband niet zo dun. Zelf heb ik het al vaker gebruikt om gipsplaten af te filmen (en naden weg te werken). Het is namelijk een stuk goedkoper dan F&F. Bij mij heb ik geen problemen ondervonden met de dunne laag.

Heeft ie het voorgestreken met betocontact?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
5mm kan prima met roodband.

Je kan de puntjes even wegschuren en putjes opvullen met een vuller.
 

Noobstuc

  • #4
Hij heeft niet voorgestreken. Hopelijk is dat niet zo'n probleem. Ik zal de puntjes wegschuren en de putjes opvullen met een vuller. Dank voor jullie reacties!
 

Noobstuc

  • #5
Ik heb toch maar besloten om de stuclaag te verwijderen. Hij is gewoon veelste dun voor roodband en voorstrijk is niet gebruikt. Ik heb spijt dat ik geen echte stucadoor had ingeschakeld.

Kan ik in de oude stuclaag(je) gewoon verwijderen met hamer en beitel? Het is een (te) dunne laag roodband en er is geen voorstrijk gebruikt. Verder is het een kleine muurtje dus het is wel te doen.

Een andere laag erop smeren is geen optie! Ik wil alleen even weten hoe ik de stuclaag kan verwijderen.
 

Ralph

  • #6
Het feit dat je een hamer en beitel nodig bent zegt al dat het er kennelijk knettervast op zit. Daarnaast is een voorstrijkmiddel vaak niet nodig als het een droge en stofvrije wand is, roodband is namelijk een hechtpleister.
Dus lekker laten zitten.
 

BeeTeeWee

  • #7
Ik zou het lekker laten zitten en eventueel de rilletjes/puntjes wegschuren en dan even affilmen met F&F of een kant en klare "plast".
 

Noobstuc

  • #8
Ik ben vandaag met een roller over de stuclaag gegaan en het ziet er niet uit. Ik weet niet of het verstandig is om met FF te gaan klooien. De muur is gewoon niet goed gestuukt en het laagje moet er dus af.

Hoe kan ik die het beste en snelste eraf krijgen?
 

Millew

  • #9
Met een lichte machinale breekhamer en brede platte beitel of tegelbeitel.
Misschien zitten die brede beitels niet in het verhuurpakket van de verhuurder, dus zal je die zelf moeten kopen.
Je moet niet echt gaan hakken, maar meer schrapen met de beitel. Met een beitel, die licht gebogen is, gaat dat het makkelijkste.
Je zal daarna nog wel wat oneffenheden overhouden. Die kan je machinaal wegschuren.
Ik doe dat met die schuurgaasjes voor gips, die je in zo'n handschuurplank moet klemmen. Maar dan in de vlakschuurmachine.
Ze slijten daardoor wel snel, maar het is wat minder vermoeiend dan met de hand.
Gewoon grof schuurpapier gaat ook, maar zit voortdurend dicht. Dat schuurgaas kan je makkelijk uitkloppen.
 

Noobstuc

  • #10
Ik ben vanochtend bij Boels geweest en er werd me aangeraden om een betonslijpmachine te huren en geen breekhamer. Een breekhamer zou de muur ook beschadigen.

Ik ben aan de slag gegaan met de betonslijpmachine. De stuclaag gaat er gemakkelijk vanaf maar ik zie nu dat er wat reliëf is op de muur. Ik ben van plan om de muur te gaan behangen en dit is een probleem denk ik. De muur is namelijk niet vlak meer door het genruik van die betonslijpmachine. Misschien dat ik te hard gedrukt heb.

Kan ik dit nog oplossen door het gebruik van diezelfde betonslijpmachine?
 

Millew

  • #11
Daarom adviseerde ik een breekhamer, waarmee je de relatief zachte laag gips van het beton kan 'schoffelen'. Het hardere beton blijft dan zitten.
Met een betonslijpmachine had het misschien ook gekund maar dan hadden ze je een andere slijpkop mee moeten geven.

Met die betonslijper los je het probleem niet op. Je moet er dan een hele laag afhalen, totdat de oneffenheden weg zijn. Het probleem dat je nu hebt, zal zich dan weer voordoen. Vooral omdat je bij meer afslijpen op de grovere grindkorrels komt, die de oneffenheid alleen maar vergroten.
Die machine en de kop, die er bij wordt gegeven, is juist bedoeld om de wand ruw te frezen, zodat de nieuwe stuclaag beter hecht.
Opnieuw pleisteren is de enige manier om de betonwand weer glad te krijgen.
 

Noobstuc

  • #12
Dankjewel voor jullie reacties!

Millew; ik zal jouw bericht meenemen naar de heren van Boels, wie weet krijg ik een vergoeding. :P

Ik heb een stucadoor geregeld die een nieuwe pleisterlaag zal aanbrengen. De muur zal ik vervolgens behangen met vinylbehang.

Hier kan een slotje op!
 

Ralph

  • #13
WTF?
Lekker bezig hoor jij..........
 

Noobstuc

  • #14
Tsja, grote fout door niet meteen een echte stukadoor in te huren. Maarja, komt goed... :)


Voor iedereen die geen ervaring heeft met stuken: laat een echte stukadoor het werk doen!
 

Harold09

  • #15
Je kan de betonslijper ook uitrusten met diamant schuurpads. deze pads plak je op een houder op je haakse slijper om zo de stuclaag verder af te werken.
Een nieuwe dunnen laag dunpleister zou ook een optie zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu