Laadstroom van de laadpaal managen

Cmf

  • #1
Ik heb thuis een laadpaal voor de elektrische auto. De 3 fasen laadpaal is ingesteld op 16A waarmee ik maximaal 11 kW kan laden, dat is ook de max van de auto. Ik heb sinds kort ook zonnepanelen. Die kunnen maximaal tussen de 5 en 6 kW leveren. Vooruitlopend op het afbouwen van de salderingsregeling wil ik nu al zoveel mogelijk de opbrengst van de zonnepanelen gebruiken voor het laden van de auto. Om dat voor elkaar te krijgen wil ik de laadstroom kunnen managen, met bijvoorbeeld een schakelaar vóór de laadpaal. Met die schakelaar moet het dan mogelijk zijn om de laadstroom hoger of lager in te stellen, afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen op dat moment.
Mijn vraag is of dit überhaupt mogelijk is en of daar een dergelijke schakelaar voor bestaat (een soort dimmer).

Ik kan mijn laadpaal ook op een lagere Ampère instellen, maar dat is een gedoe met open schroeven en een switch omzetten. Dat kan ik zeker mijn huisgenoten niet aandoen.
Ik weet ook dat er slimme laadpalen zijn waarmee je dat kan inregelen. Maar ik wil geen dure aanschaf doen, ik wil het graag organiseren met mijn eenvoudige laadpaal EVHUB type 2 32A (3,7-22kW).
Groeten, Kees
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, de paal wil een vaste spanning zien dus daaraan gaan dimmen wil niet.

Toch maar een slimmere paal of auto kopen die die functies heeft.
 

Cmf

  • #3
Ik stel mij een schakelaar voor waarbij je stroomsterkte kan instellen, maar dan wel zodanig dat deze dan gedurende het laden een constante laadstroom geeft. Dus geen dynamisch load balancing. Ik kan nu ook de stroomsterkte in de laadpaal instellen, maar zoals gezegd dat is omslachtig. Met een schakelaar bereik ik hetzelfde maar dan buiten (vóór) de laadpaal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je moet de paal vertellen waarmee hij mag laden.
Instelbare stroomrelaissen zijn er wel maar die schakelen bij een bepaalde stroom in of uit, die geven geen waarden door.
 

ruudcho

  • #5
Er zijn meetaparaatjes die het verbruik van de rest van je huis meten zodat de laadpaal de maximale capaciteit van je zekeringen niet overschrijd. In eco-mode kan je de laadpaal bepalen of je energie overschot hebt doordat de zonnepanelen hard werken.

Merk verwijderd en tekst aangepast om het leesbaar te houden- mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dat doen alle palen met load balancing...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu