Kruisschakelaar eruit

Notklusser

  • #1
Ik wil Livolo touch schakelaars plaatsen in o.a. mijn gang. Er zijn 3 schakelaars die hetzelfde licht bedienen. Als ik de namen correct heb denk ik: wisselschakelaar + kruisschakelaar + wisselschakelaar.

Het probleem is dat Livolo geen kruisschakelaars kan leveren vreemd genoeg. Men sprak aan de tel (in het engels) van een relais maar dat begreep ik niet echt. Ik zou voldoende hebben aan 2 schakelaars. Kan je die kruischakelaar eruit halen zomaar? Hoe maak je dat werk in orde? Hoe wegwerken? (wettelijke bepalingen?)

Ik heb electriciteitskerel die voor iets anders langskomt maar wou eventueel zelf al kijken wat ik kan voorbereiden om kosten te besparen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
In de Sticky bovenaan de rubriek staat een wissel kruis wissel schakeling.
Als je plaatje bekijkt zie je dat je de kruisschakelaar kan verwijderen. Je verbind dan de 2x2 draden met twee lasklemmen met elkaar door.

Als je toch op drie punten wil bedienen:

Op de Livolo site lees ik dit:
De Livolo wisselschakelaar wordt vaak gebruikt in gangen, trappen en grote kamers met twee toegangen. U kunt namelijk met een wisselschakelaar 1 lichtpunt bedienen vanaf 2 of 3 verschillende plaatsen. De touchschakelaar kan ook nog is draadloos bediend worden met een afstandbediening vanaf elke gewenste plek in huis.

Kennelijk moet je dan een relais bij de lamp plaatsen die je op afstand kunt bedienen met de wisselschakelaars.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik heb nog even op hun site rondgekeken en zie voor jou situatie de volgende oplossing:



Dit zijn dus andere schakelaars dan de standaard wissel schakelaars die de meeste mensen in huis hebben.
 

Notklusser

  • #4
Merci voor de hulp!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu