Kruipluik zit in krappe hoek, wie heeft tips om te openen en erin te komen

An12345

 • #1
Ons vloerluik naar de kruipruimte (1964 woning) zit helaas in een krappe hoek. De afmetingen van het luik zijn 49,5 x 59,5.

De positie vind ik echter heel erg ongelukkig, want het zit namelijk aan twee kanten vlakbij een tussen- of buitenmuur. Te weten 14,5 cm vanaf de tussenmuur en 8 cm vanaf de buitenmuur. Waarvan de lange kant aan de kant van de tussenmuur en de korte aan de kant van de buitenmuur.

Het lijkt me dat je dan wel een slangemens moet zijn om er nog onder te kunnen komen.

Vraag 1:
Is het iemand van jullie ooit gelukt om onder de vloer te komen door zo’n lastig gepositioneerd luik? Dus echt via het luik zelf? En zo ja, hoe heb je dat gedaan?

Er is geen ander luik waarmee je nog onder de woonkamer kunt komen, want de vorige eigenaar heeft de keuken in 1996 volgestort met beton, en dat voormalig luik bevat nu een waterafsluiting voor de buitenkranen.

Ik ben er nog niet achter hoe diep de kruipruimte is (niet diep, vertelde een familielid van de overleden voorgaande eigenaar) want we krijgen het luik, dat in parket zit, ook niet omhoog. Er zit namelijk helaas geen grijppunt aan, het valt simpel in de vloer en zit nauwsluitend. Ik vermoed dat het omhoog gewrikt moet worden, maar omdat de naden zo dun zijn, lijkt me dat nog wel een uitdaging.

Vraag 2:
Kun je zo’n luik eventueel ook openen met een speciaal soort plopper? Een soort superkrachtige plopper die je erop zet, vacuum trekt en dan omhoog trekt? Tips hiervoor?
 
Laatst bewerkt:

An12345

 • #2
Ter aanvullende ino: de vloer en dus het kruipluik zijn van parket.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Ik zou een multitool gebruiken om de naad tussen het parket te openen. Daarna open je het luik en maak je een foto van de situatie.
 

Hharbers

 • #4
Weet je waarvan is het luik gemaakt? beton, hout ?

Zit parket op het luik vast gelijmd?
In dat geval kun je 3 voudige glaszuignap halen bij verhuurboer en deze vast zetten op je parket
Mogelijk kun je hem dan wel recht omhoog heffen.

Daarna iets bedenken dat je volgende keer wel iets hebt om op te heffen.
bijv verzonken luikring waar je los plankje van je parket over zet (met magneetje ofzo)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Zijn wel vacuum zuignap te huur zelf voor grote stenen.
klik hier op.
 

An12345

 • #6
@Hharbers en @Henk253
Het parket zit op het luik gelijmd en heeft geen ‘grijppunt’, er is enkel een flinterdun naadkiertje rondom waar het luik in de vloer verzonken ligt. Ik had al een tweepunts zuignap gekocht bij Amazon die in ieder geval niet vast wilde zuigen. Wél op de houten tafel, maar hij schoot helaas meteen los toen we hem op het parket probeerden vast te zetten. Hij kon kennelijk geen vacuüm zuigen op het parket. Balen dus dat dit in ieder geval niet blijkt te werken helaas.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
50 x 60 cm is prima te doen, waarschijnlijk is de opening iets kleiner omdat het luik op balken ligt, maar ik ben door kleine luiken gekropen.
Vooral de diepte van de ruimte is belangrijk of je er makkelijk inkomt. Maar eerst dat luik open en dan verder kijken.

Ik begin meestal met twee (oude) plamuurmessen. Doordat het breed is, wordt de kracht verdeeld en beschadigd het hout minder snel.

Je zou ook een lading (schilders)tape kunnen proberen.

Of je boort er een klein gaatje in waar je een schroefoog in kan draaien.
Als je klaar bent een dopje erin en je hebt voortaan een makkelijke manier om het te openen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Met een lijmpistool gewoon een paar dotten lijm op de vloer en daar klosjes/handvaten op drukken.
Zodra het afgekoeld is kun je zo het luik openen (mits hij niet al te vast zit)
Ben je klaar dan trek je de lijm uit het lijmpistool meestal zo weer los en en anders even lichtjes verwarmen met een schildersföhn
 

An12345

 • #9
@Jackd
Dát is een optie die we absoluut als eerste optie gaan proberen, dankjewel!

Bij de lading (schilders)tape dan hoop je dat het sterk genoeg is om het luik te kunnen blijven kleven en trekken, denk ik? Dat acht ik niet erg waarschijnlijk, eerlijk gezegd.

De optie van een schroefoogje erin draaien zou eventueel als laatste redmiddel dan nog een optie zijn. Na gebruik er weer uitdraaien en dan moet er nog een dopje gevonden worden. Bedoel je zo’n plastic dopje wat je wel in MDF-meubels als afdekdopje ziet?
 

An12345

 • #10
@Gerrit B
Dat klinkt interessant, maar t zweet breekt me nu al uit bij de gedachte dat ik misschien de klosjes of handvatten niet meer los zal kunnen krijgen. Oef!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Een dopje: Ja, zoiets als bij meubels (meestal spaanplaat) Maar ik zou iets mooier zoeken, hoewel zo'n standaard dopje met lak in bijna dezelfde kleur als het parket te maken is.

Met dat schilderstape moet je dan wel iets verzinnen. Ik denk nu aan een klerenhanger, waarbij je het onderste horizontale deel met stukken van 20 cm (hanger in het midden) vastmaakt, 10 cm van de zijkant. Zo krijg je een oppervlakte van 20 bij 49 cm aan tape, dat trek je niet zomaar los.
Je hoeft ook alleen maar één zijkant een of twee cm omhoog te krijgen, dan snel iets ertussen steken.
(tape trouwens eerst even testen, zodat je zeker weet dat het geen effect heeft op het parket, die pistoollijm ook eerst testen, dat kan ook op een plek waar het minder opvalt)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Anietadb schreef:
t zweet breekt me nu al uit bij de gedachte dat ik misschien de klosjes of handvatten niet meer los zal kunnen krijgen. Oef!
Hoef je niet bang voor te zijn, 1 tikje met een hamer aan de zijkant van zo'n klosje en hij is los.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #13
als je een heel klein schroefoog er in draait is het gaatje toch haast onzichtbaar, eventueel verbergen met wax voor het herstellen van laminaat. Zie je er echt niets meer van als je er niet met je neus bovenop zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Je zou ook netjes in het parket een messing luikring kunnen plaatsen hebben ze ook in houtdeks van boten.
1680171611278.png
 
 • Like
Waarderingen: blauwpet

An12345

 • #15
Die is mooi ja, @Henk253
Ga ik meenemen als suggestie. Is meteen een mooie oplossing voor latere momenten dan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu