Kruipluik maken: in vloer of in muur?

Koelkast

  • #1
Op dit moment heb ik een luik naar de kruipruimte, die zich achterin de woonkamer bevindt, zo'n beetje onder de radiator. Nu wil het geval dat er volgende week vrijdag een lamelparketvloer in de woonkamer wordt gelegd. Ik vind het niet mooi om daar een luik in te laten maken. Het betreft een houten vloer met afstand van 55 cm tussen de balken (jaren 30 woning).

Toch wil ik wel toegang tot de kruipruimte houden, om de vloerbalken te kunnen inspecteren, maar ook om evt. lekkages aan cv leidingen die er lopen, goed op te kunnen lossen. Nu heb ik 2 opties bedacht:

1. Ik maak een kruipluik op een andere plek in de woonkamer, bij voorkeur op de plaats waar de bank komt te staan. Die kan toch maar op één plek en is zo'n beetje 90 cm diep.
Dan zal ik alvast een luik in de vloer moeten zagen voordat het lamelparket erop wordt gelegd.

2. ik maak (nu of later) een kruipluik vanuit de bestaande kelder. Het betreft een muur tussen kelder een kruipruimte van ongeveer 20 cm dik, waar vloerbalken op/in rusten. Er lopen nu wat leidingen doorheen, er is dus al een gat van zo'n 10 cm doorsnee.
Tussen die vloerbalken kan ik dan een gat maken van zo'n beetje 50-55 cm breed en 50-60 cm hoog. Dat zal wel met een flinke boorhamer moeten, denk ik zo, best wat gebreek met zo'n ding.

Punt is nu dat ik nogal twijfel tussen optie 1 en 2. Als ik 1 wil, moet ik het snel doen, anders is de vloer al gelegd. Optie 2 kan ik langer over doen en kan ook als ik er woon. Is alleen veel gedoe.

Kan iemand me voorzien van wat advies, misschien heeft één van jullie weleens een kruipluik gemaakt?
 

Fiesiekus

  • #2
Optie 2. En als het gat er is maak je er een mooi luik voor. Veruit de fraaiste oplossing.
 

Koelkast

  • #3
Oké. Is dat te doen denk je met een boorhamer? Heb weinig ervaring met dit soort dingen....
 

Fiesiekus

  • #4
Foto's van de situatie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou een gat maken in de houten vloer bij de muur die doorgebroken moet worden, u kunt er dan goed bij, de vloer kunt u weer dichtmaken voor de nieuwe vloer er in komt.
Hou wel in de gaten dat de opleg van de balken niet in gevaar komt.
Het kan knap gevaarlijk zijn met elektrische apparaten onder een vloer te werken, vanuit het gat direct bij de muur kunt u werken zonder veel risico.
 

Fiesiekus

  • #6
Hij kan vanuit de kelder het gat maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat had ik dus even over het hoofd gezien :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu