Kromgetrokken vensterbank recht maken

Camille Welie

  • #1
Hoi allemaal,

Wij hebben een vensterbank van Jatobahout (dikte 3/4 cm, lengte 3.30 meter) boven onze radiator en die is kromgetrokken, zie foto's. Op welke manier kan ik de vensterbank weer recht krijgen? Ik dacht zelf aan de vensterbank omdraaien zodat de nu bolle kant wat minder bol wordt. Ik had gelezen dat natte doeken ook zouden kunnen helpen, maar kan dat met deze dikte. Ik hoor het graag.

Groet,
Camille

20210117_102645.jpg 20210117_102651.jpg 20210117_102633.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het eenzijdig verwarmen (en dus drogen) gaat je in deze niet helpen. Enige wat ik kan bedenken is dat je de plank recht gaat houden door aan onderzijde een zware stalen hoeklijn aan te brengen en om de 20 cm vastschroeven.

Kijk uit met water: Hierdoor krijg je watervlekken. Deze houtsoort moet je altijd behandelen met een lak of een olie.
 

Camille Welie

  • #3
Erg bedankt walker. Raad je wel aan om eerst de andere zijde te verwarmen voordat ik de vensterbank ga vastzetten? Ik denk namelijk dat de plank inmiddels te ver is doorgebogen om nu te kunnen vastzetten. En met welke olie zou de plank bewerkt moeten worden? Ik heb de bovenkant met olie bewerkt waarmee ook de vloer is bewerkt. De onderkant echter niet geolied, is hij daarom weer gaan buigen? En denk je dat hij weer recht te krijgen is door vast te zetten?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vensterbank er uit halen
vlak wegleggen met wat gewicht er op
na een week of 4 in stroken zagen van ca. 5 cm breed
stroken om en om verlijmen en de plaat daarna vlakken
rondom oliën en terugplaatsen.
 

Camille Welie

  • #5
Dag Boertje,
Dank voor je reactie. De vensterbank in planken van 5mm dikte zagen vraagt allerlei materiaal dat ik helaas niet heb (zoals geschikte zaag en werkbank). Is er ook een andere manier?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Franc1234

  • #6
Heb je nog ruimte op je kozijn over? Dan kan je er ook een lat strak boven schroeven. Je bootst dan een vensterbank sponning na. Bv met een hardhouten glaslat 15x17. Die heb je ook blank. Past bij je hout

andere optie:
Beugels tegen de muur boren, en je vensterbank aan de onderkant vastschroeven. Dan trekt ie ook wel bij. In het midden wel een extra beugel om de spanning te verdelen
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
als je geen spullen hebt kan je beter een nieuwe vensterbank halen die niet van massief hout is
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu