Kromgetrokken gelijmde zijkant van kast

Kvkvkv

  • #1
Hallo,

Ik ben een oude kast aan het restaureren. De zijkant van deze kast was verdwenen, dus ik heb een nieuwe laten maken. Deze is gemaakt van Noorse den en bestaat uit aan elkaar gelijmde planken vol hout. Deze plankjes zijn aan elkaar gelijmd omdat de man van de houtwinkel (die het lijmen ook deed) zei dat voor de gevraagde breedte dit niet uit 1 stuk kon. De plank is 55cm x 85cm x 1,8cm.

Ik heb aan één kant deze plank gebisterd (donkerder gemaakt), gevernist met donkere kleurvernis en dan nog een laag doorzichtige vernis erover. Maar nu is deze plank helemaal krom getrokken over de breedte (de kant van 55cm staat helemaal bol).

Enige suggestie hoe ik dit kan recht krijgen? Ik had zelf gedacht van de plank gewoon tegen de kast te lijmen en te hopen dat dit voldoende zou zijn om deze recht te houden. Maar de kromming is vrij groot en dat zal geen gemakkelijk werkje zijn. Dus als de kromming op voorhand al wat kan minderen, dan zou dat toch handiger zijn...

Misschien door er een tijdje dwars over enkele latten tegen te spannen en het geheel zo recht te trekken?

Iemand met ervaring of andere suggesties??
 

Fiesiekus

  • #2
Terugbrengen naar "de man van de houtwinkel".
 

H@ns

  • #3
Hier valt weinig over te zeggen aangezien de verlijming niet vanaf hier te beoordelen is.
Doorgaans moet een houtverbreding (want zo heet dat) zó gelijmd zijn dat bij het werken van het hout de plank niet krom kan trekken.
Dit kan door de orientatie van de jaarringen zo te nemen dat de werking van elke plank die van de andere weer compenseert (Zie afb.)

Als jouw kastwand niet zo gelijmd is kun je hem inderdaad terug brengen!

Klopt het wel dan kan het komen door:
éénzijdige behandeling (ik verdenk vooral die beitslaag!!)
éénzijdig drogen (één kant plat ergens tegenaan terwijl de andere kant vrij kan ademen)

In het beide gevallen kan het nog opgelost worden door de andere zijde ook nat te maken en de wand dan tussen balkjes en houtklemmen VLAK laten drogen.

Overigens is het "lijmen van de wand op de kast" ook niet helemaal vrij van wetten! Je kunt niet zomaar een samengestelde wand ergens "op" lijmen. Maar daarover later wellicht meer...
 

Kvkvkv

  • #4
De wand is juist gelijmd, dus daar ligt het niet aan.

Met "nat maken" bedoel je gewoon bevochtigen met water? Vermoedelijk gaat het dan om "licht bevochtigen", en niet "doorweken"?

De bevestiging van de wand op de kast gebeurd enkel aan de randen (tegen voorkant, achterkant, onderkant en bovenblad van de kast). Ik dacht (na het rechten van de wand) deze via houtlijm vast te maken en bovendien met enkele vijzen op de juiste plaats te houden. Slecht plan?
 

H@ns

  • #5
Kvkvkv schreef:
Met "nat maken" bedoel je gewoon bevochtigen met water?
Ja, net zo nat als de andere zijde geweest is ten tijde van het beitsen.
Kvkvkv schreef:
..... Slecht plan?
Ja! de wand moet kunnen werken. Je maag hoogstens 1 lange zijde (met de draad mee) verlijmen, alle andere zijden moeten vrij van lijm blijven.
De schroeven dienen in een zgn. "slobgat" de vallen. Dat wil zeggen een sleufvormig gat waarbij de sleuf haaks op de draadrichting loopt. In dit geval dus horizontaal.
Een andere optie is de wand onder en boven exact in het midden te voorzien van een puntje lijm en te schroeven op bovengenoemde wijze.

De beste en mooiste optie is echter om de wand van binnenuit te schroeven in slobgaten in hetzij de kast zelf, danwel hiervoor aangebrachte latten.
Je kunt ook kiezen voor zgn. tafelbladverbinders -achtjes- deze hebben al een sleufvormig gat. Misschien heeft de man van de houtwinkel deze in het assortiment.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu