Krom deurkozijn binnendeur

Esner

  • #1
Dag allemaal,

In mijn jaren 30-woning heb ik een deurkozijn dat aan
de "open" kant ietwat bol staat, zodanig dat de in het midden van de deur, bij de klink, zo'n twee centimeter speling is terwijl de deur boven en onder beter aansluit (maar ook niet geweldig). De deur sluit hierdoor uiteraard niet mooi, hij zit veel te los. Nu wilde ik sowieso de deur vervangen door een originele paneeldeur, en ik vroeg me af wat nu verstandig is:
1) een deur op de kop tikken die breed genoeg is om ook op het breedst van het kozijn aan te sluiten, en de deur zodanig bij te schaven dat hij in de bolling van het kozijn past, of
2) proberen het kozijn recht te krijgen door er een lat oid aan de binnenkant tegenaan te zetten, en er een deur in hangen die daar dan in past. Een relevant detail is dat het kozijn op dit moment mooi afgewerkt is en strak in de lak zit.

Iemand suggesties?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Optie 1 zou ik voor gaan. Daarmee doe je het minst afbreuk aan de charme van de woning. Het uitvullen van de sponning gaat meer opvallen. En totale kozijnvervanging is erg jammer als het kozijn verder goed is.
 

De Bob

  • #3
Een rechte geleidings lat op het kozijn schroeven, en dan met een bovenfrees de sponning recht frezen.
 

Ralph

  • #4
Ik zou de koplatten er af halen en het middelste kozijnanker opsporen en doorzagen.
Dan een wig er tussen rammen en af purren.

Dat word wel weer schilderen dan...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ga met het idee van Ralph mee. Wat is de reden dat het kozijn krom is? Zit het wel goed vast?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik zou ook eerst kijken of ik het kozijn recht kon krijgen. Gewoon een flinke lijmklem gebruiken en kijken of je hem recht kunt krijgen.
Lukt dat niet dan kan soms een autokrik met een balk ook wel uitkomst geven.
Waarschijnlijk is men het middelste anker vergeten of zit deze los en kun je die zelfs zonder los te maken al weer goed drukken (en anders kun je hem alsnog doorzagen)
Het kozijn heel iets te ver doordrukken, een paar flinke inslagpluggen er in om alles weer vast te zetten en dan weer terug laten veren zodat hij precies goed zit.

suc6

Gerrit
 

Esner

  • #7
Dank voor alle reacties!

Waarom het kozijn krom is weet ik ook niet. Een beetje meer achtergrond: het gaat om de deuropening van wat vroeger de "voorkamer" was, maar zoals in veel jaren-30 huizen zijn de schuifdeuren tussen voor en achter al lang geleden verdwenen. De vorige bewoners gebruikten alleen de achterste deur terwijl de voorste deuropening was dichtgemaakt; wij hebben dat omgewisseld en de voorste deuropening weer open gemaakt. Onder het stukwerk kwam dus deze kromme deurpost weg.

Een los muuranker in het midden lijkt me niet de oorzaak; het kozijn staat immers in het midden naar "buiten" (het kozijn is daar te ruimt tov de deur).

Ik heb het nog eens nagemeten en het verschil tussen boven/onder en het midden is zo'n 4 mm. Ik neig daarom toch het meest naar optie 1 (deur op maat maken). Bob's oplossing vind ik op zich ook een mooie maar ik ben bang dat dat toch meer opvalt omdat de lijnen in het kozijn (koplat, en andere "randjes" in de sponning) dan niet meer parallel lopen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Je kunt ook het kozijn onder en boven wat uithalen zodat het kozijn weer recht is/oogt.
Voordeel is dat je deur dan ook gewoon recht is en je ook niet een recht slot in een kromme deur moet zien te krijgen.
Wel even wat werk maar wel een mooi recht kozijn als resultaat en zit die verder goed vast dan hoef je ook niet bang te zijn dat hij weer krom trekt zodat elke deur er prima in past.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu